Osasto: Arkisto

Juttuja vuosikerta-Lehdistä aikojen takaa

Lehti suurinpiirtein 50 vuotta sitten: Kiistelty kirjailija-konformistikko sai vankilatuomion Tshekkoslovakiassa

0
2

Sun Shiny DayCreative Commons License Randy Robertson

(PRAHA) Terävästä kynästään ja purevista yhteiskunnallisista huomioistaan tunnettu tshekkikirjailija Vaclav Rubadubcek on tuomittu kotimaassaan pitkään vankeusrangaistukseen toisinajattelustaan, kertovat ulkomaiset uutistoimistot.

Hän on tullut tutuksi myös länsimaisille yleisöille nokkelista ja ovelista mietelauseistaan eli konformismeista, jotka ovat usein herättäneet polemiikkia. Rubadubcek aloitti uransa aforistikkona, kunnes syyskesällä 1968 julkaisi suositun konformismikokoelmansa Ihan hyvä näinkin.

Kun kaadatte patsaita, olkaa varovaisia, sillä ne ovat valtion omaisuutta. Oikeastaan parempi, että ette kaada“, kuuluu yksi kokoelman lainatuimmista mietelmistä.

Rubadubcek otti voimallisesti kantaa sotilaallista voimankäyttöä ja sortovaltaa vastaan. Pohjoismaisten poliitikkojen on monesti kuultu siteeraavan hänen ajatuksiaan, joskin suomalaisessa poliittisessa keskustelussa niitä on toistaiseksi pidetty liian tulenarkoina käytettäväksi.

Esimerkiksi Ruotsin pääministeri Tage Erlander (sd.) herätti kohua nostaessaan valtiopäiväpuheeseensa Rubadubcekin tunnetut konformismit “Voit murskata kukkaset, ja niistä saakin sillä tavalla hyvän lisäkesalaatin lounaalle“, sekä “Kaikki ihmiset ovat samanlaisia, ja se on oikein kiva juttu se“.

Konformistikko Rubadubcek on uutistoimistojen mukaan “ihan tyytyväinen” saamaansa tuomioon, joka hänen mukaansa tuli “aivan perustellusti“.

Kissa eli sovussa koiran kanssa, mikä on pelkästään mukava asia meille kaikille kun ei tule turhaa meteliä ja pysyy paikat siisteinä“, hän letkautti tuttuun tyyliinsä.

Lehden luetuimmat jutut 2011

0
0

Lehden luetuin juttu vuonna 2011 oli marraskuussa 2009 julkaistu Ilmastonmuutoksen takaa paljastui huikaiseva salaliitto – katso kuvat! Kymmenen suosituimman artikkelin mukaan mahtui myös yksi vuonna 2010 julkaistu juttu. Kyllä, lukijoiden uutisnälkä on niin kova, että vanhatkin puujalkavitsit kelpaavat. Se lupaa hyvää Lehdelle tulevaisuudessa.

 

  1. Ilmastonmuutoksen takaa paljastui huikaiseva salaliitto – katso kuvat! (24.11.2009)
  2. Norjan poliisi: ampuja ihan vitun hullu (24.7.2011)
  3. THL muuttaa virallisen ravintosuosituksen nimen karppaamiseksi “koska ei vittu jaksa enää” (27.11.2011)
  4. Iltapäivälehti teki maailmanennätyksen lukijoiden älykkyyden aliarvioinnissa (29.9.2011)
  5. Tutkimus: Panemisella todennäköisempi yhteys lasten syntymiseen kuin heteroavioliitolla (9.7.2010)
  6. Useiden suomalaisten puhelinnumeroita julkaistu internetissä (16.11.2011)
  7. Sketsihahmo Hakkarainen vetää kovempaa keikkaliksaa kuin Munamies! (27.4.2011)
  8. Kansa äänesti väärin (17.4.2011)
  9. Suuri Cthulhu valmis hallitusneuvotteluihin (1.6.2011)
  10. Halla-ahon performanssi hätkähdytti Tampereella (3.8.2011)

Hunni Attila syyttää suvaitsevaisia suvaitsemattomuudesta

0
7

(ULAN BATOR) Venäjän ja Euroopan läpi ryöstäen, tappaen ja raiskaten riehunut hunnipäällikkö Attila pitää kohtuuttomana julkisuudessa saamaansa arvostelua. Attilaa on syytetty muun muassa ryöstelystä, tappamisesta ja raiskaamisesta ja häntä on voimallisesti kehotettu lopettamaan hirmuvaltansa pohjoisella pallonpuoliskolla.

“Kyllä minusta näiden niinsanottujen ‘suvaitsevaisten’ pitäisi suvaita myös minua. Eikö minulla ole sanan- ja ilmaisunvapaus siinä kuin kaikilla muillakin? Minusta on erittäin suvaitsematonta vaatia, että minun pitäisi lopettaa sortovaltani ja siihen vakaumuksellisena osana kuuluva tappaminen, ryöstely ja raiskaaminen”, pohtii Attila.

“Minähän se tässä olen sorrettu osapuoli.”

Hunnipäällikkö paljastaa myös kärsineensä paljon henkilökohtaista tuskaa saamansa palautteen vuoksi. “Iltaisin olen itkenyt tämän asian kanssa ja heikkouden hetkiä on kyllä ollut”, Attila kertoo ääni väristen.

“Aagh! Aargh! Aaaaa!” protestoi suvaitsematon ukrainalaiskylän asukas mongolisoturin miekan leikatessa hänen vasemman käsivartensa irti.

Lehti 70 vuotta sitten: Hitler kehottaa suvaitsemaan myös suvaitsemattomia

0
26

(REINHEITSGEBOT) Saksan valtakunnankansleri Adolf Hitler on huolestunut eurooppalaisen yhteiskunnallisen keskustelun tasosta. Kanslerin mielestä julkisuus on muuttunut “poliittisen korrektiuden” riivaamaksi hyssyttelyksi, eikä sen vuoksi asioista enää uskalleta puhua.

“Nykyään ei enää suvaita niitä, jotka eivät suvaitse kaikkia”, Hitler pahoittelee.

“Jos minä esimerkiksi sanon, että vammaiset, sairaat, homot ja juutalaiset pitäisi tappaa, alkavat kaikki suvaitsevaisuusfasistit heti huutaa, että ei noin saa sanoa. Sananvapauskaan ei näille tasapäistäjille näköjään merkitse mitään”, hän puhisee Tiergartenstrasse 4:n etuovella.

Hitler huomauttaa, että valta on viime vuosina Saksassakin vaivihkaa siirtynyt punavihreille monikultturisteille, joille arvokasta tuntuu olevan kaikki muu paitsi perinteinen perussaksalainen elämäntapa ja arvot. Hyvänä esimerkkinä hän pitää paheksuntaa, jota esitettiin taannoisen kristalliyöksi nimitetyn tapahtuman jälkeen, kunnes SA-miehet tappoivat paheksujat.

“Tämä kampanjointi alkaa mennä jo överiksi ja kaikenkattavaksi “tasa-arvo”-jumputukseksi. Kääntyy jo itseään vastaan. Suvaitsevaisuutta puolin ja toisin, pyydän”, kansleri sanoo kansalaiskeskusteua siteeraten.

Lehti vuonna 1853: Nuorison tapainturmelus ja oikeusjärjestelmän lepsuus kauhistuttavat kansalaisia

0
6

(HEINOLAN KIRKONMÄKI) Nuoremman kansanosan raakuus ja oikeuslaitoksen kevytmielinen suhtautuminen hirmutekoihin uhkaavat nakertaa suomalaisen yhteiskunnan perustuksia, uskovat suomalaiset tuoreen kyselytutkimuksen mukaan. Keskustelu tapainturmeluksesta ponnahti savupirttien pöytiin vesivehmaalaislähtöisen rengin Juhani Aataminpojan surmattua 12 henkeä, joista osa myös omaa vertaan.

Aataminpoika oli määrä teloittaa mestaamalla Heinolan kirkonmäellä, mutta esivallan rikollisia paapovan asenteen vuoksi pyöveli pysäytti kirveensä ennen moninkertaisen murhamiehen kaulaa. Teloituksen sijaan Aataminpoika saikin rangaistukseksi vain taputuksen päälaelle sekä kevyeltä tuntuvan elinikäisen muuraamisen kahlehdittuna aukottomaan selliin Viaporin linnoituksessa.

Myös renki Erik Nikula oli Heinolan kirkonmäellä odottamassa Kerpeikkarina tunnetun moninkertaisen murhamiehen teloitusta. Hänkin joutui pettymään rikollisten hyysäämiseen.

“Jos emme saa nähdä teloituksia, niin miten koskaan rikolliset oppivat, ettei väkivalta kannata?” Nikula kyselee lapsiaan kepillä piesten.

Myös nuorison heikkotapaisuus sekä esivallan ja auktoriteettien uhmaaminen huolestuttavat kansalaisia. Jopa 148 prosenttia luku- ja laskutaidottomasta väestöstä näkee, että tulevat sukupolvet vievät maata kohti turmiota.

“Voiko tästä itsekkäästä, tunteettomasta ja kaikkea vanhaa häpäisevästä sukupolvesta siitä muuta kuin uusia pieniä perkeleitä? Jos he eivät tapojaan paranna, niin jo muutaman sukupolven päästä täällä veli nousee veljeään vastaan ja hurme peittää hanget lähes jokaisessa kylässä ja kauppalassa”, ennustaa Mikkelin läänin kuvernööri Alexander Thesleff.