Kategoriat
Datajournalismi Kansalaisjournalismi

Datavisualisointi paljastaa, tienaatko enemmän kuin eukkosi

(NAISTEN EURO) Vappu on suuri työväen juhla. Työstä saadaan palkkaa, jolla voi ostaa erilaisia asioita – esimerkiksi särvintä vapun juhlintaan. Ajoittain vapun aikana keskustellaan myös palkoista. Ovatko ne suurempia vai pienempiä, vaiko kenties yhtä suuria.
Oheisella datajournalistisella laskurilla on mahdollista selvittää, kumpi perheessä tienaa enemmän. Kerro oma kuukausipalkkasi ja eukkosi kuukausipalkka liu’uttamalla laskuria. Sen jälkeen paina ”Laske tulos” -näppäintä, niin saat tietää tuloksen.

(Jutun kansalaistoimitti Lehden miinusdeski).

Kategoriat
Datajournalismi Kansalaisjournalismi Kotimaa Muut lehdet

Datajournalismi paljastaa: HS:n aikajanat aikajärjestyksessä aikajanalla

(JÄGERMONKEY) Helsingin Sanomat perusti keväällä 2012 aikajanajournalismityöryhmän, joka on keskittynyt julkaisemaan aikajanoja maksuttoman TimelineJS-välineen avulla. Lehti on nyt koonnut HS:n aikajanoista aikajanan.
”Tämä aikajana on merkkipaalu suomalaisen journalismin historiassa. Se kertoo siitä merkittävästä työstä, jota Helsingin Sanomat on tehnyt mitäänsanomattoman aikajanajournalismin edistämiseksi Suomessa”, toteaa toimittaja VMAX 20K Siniaalto HS:n aikajanajournalismiryhmästä.
”Aikajanajournalismi sopii erityisesti niille, joka välittävät tästä elämästä ja jotka haluavat edistää journalismin tekemistä mahdollisimman pienin panostuksin.”

(Jutun kansalaistoimitti Fritz Brocken.)

Kategoriat
Datajournalismi Kotimaa

Datajournalismi paljastaa: täällä autoillaan eniten

(CERN) Lehden datajournalistinen projekti paljastaa, missä maailmassa autoillaan eniten.
Interaktiivisesta kartasta voit tarkistaa, missä autot liikkuvat kotikulmillasi. Karttaa voi liikuttaa raahaamalla. Plus ja miinus -painikkeilla voit siirtää näkymää lähemmäs tai kauemmas.
Kartalla on merkitty keltaisella ja oranssilla alueet, joissa autot liikkuvat eniten. Myös valkoisilla alueilla liikkuu autoja. Sen sijaan harmailla ja vihreillä alueilla ei liiku juurikaan autoja. Eikä liiku sinisilläkään alueilla autoja.
Karttavisualisoinnista näkee, että autot liikkuvat niin Suomessa kuin maailmallakin enimmäkseen teillä ja vähemmän tiettömässä maastossa. Merellä autoilla ei juuri liikuta.
Jos haluat vaihtaa esimerkiksi merialueiden väriä kartalla, voit laittaa läpikuultavaa keltaista kalvoa näyttöpäätteen ruudulle, jolloin siniset merialueet muuttuvat vihreiksi. Tällöin myös muut värit kartalla muuttuvat automaattisesti. Paitsi musta ei muutu.

Näytä suurempi kartta