Kategoriat
Kansalaisjournalismi Pääkirjoitus

Pääkirjoituksesta tuli riesa

Done Manifesto James Provost
(HELSINKI) Useat lehdet ovat pitkään ja säntillisesti julkaisseet pääkirjoituksia, vaikka ideaa sellaiseksi ei olisikaan ja korvien välistä tulostuisi ponnistelusta huolimatta vain nariseva pieru.
Hyvään journalistiseen käytäntöön pääkirjoitus on toki kuulunut aina.
Pääkirjoituspakko on tyyppiesimerkki ideasta, jonka tarkoitus on hyvä, mutta jonka toteuttaminen käytännössä aiheuttaa lukijoissa aivoverenvuotoa.
Pääkirjoituspakolla halutaan puristaa jo ennestään uupuneista pääkirjoitustoimittajista viimeistekin mehut irti.
Nykyään toimittajan on helpompi ujuttaa paska teksti vaihtelevantasoisen massan sekaan ja toisaalta lukijan sivuuttaa uskomaton idiotismi olankohautuksella.
Pääkirjoituksien julkaisemisessa on monenlaista käytäntöä. Kaikki lehdet eivät sentään suostu julkaisemaan inhimillisen käsityskyvyn rajoja koettelevaa tuubaa.
Sitten on pääkirjoitustoimittajia, jotka ulostavat käteensä ja hierovat lämpimänkostean ajatussontaklöntin hartaudella vasten lukijansa kasvoja sen kummemmin kysymättä.
Joissain paikoissa pääkirjoituksille on varattu astia, johon lukija voi lukemansa pääkirjoituksen viskata ja huuhtoa alas. Toisissa taas ei tahdo edes olla roskakoria, joten lukijalle jää ainoaksi vaihtoehdoksi jakaa ideakuona muiden harmiksi Facebookissa.
Niinpä pääkirjoituksista syntyy helposti paitsi riesa myös spämmiongelma.
Ongelma on tietenkin merkitykseltään vähäinen, mutta se on olemassa.

Kategoriat
Muut lehdet Pääkirjoitus

Pääministeri Timo Soini. Tai Jyrki Katainen tai Mari Kiviniemi tai joku

(SANOMATALO) Suomessa on nyt neljä pääministeriehdokasta, arvioi Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen Perussuomalaisten uusia kannatuslukuja viime viikolla. Timo Soinin ottaminen mukaan pääministeritaistoon on saanut monet toimittajat ennen kaikkea pääkirjoitustoimituksissa huolestumaan ihmisten käyttäytymisen järkevyydestä.
Ilta-Sanomat tutkitutti vuodenvaihteessa syyt äänestää. Useimmat Keskustaa, Kokoomusta tai SDP:tä äänestävät ilmoittavat syyksi äänestyspäätökselleen epämääräisen jatkuvuuden, pyrkimyksen johonkin tutulta tuntuvaan. Kuinkahan moni jatkuvuutta haluava on pysähtynyt miettimään, minkälaista jatkuvuutta oikeastaan haluaa?
Vaaleissa jokainen annettu ääni on yhtä arvokas. Ihanne olisi, että jokainen ääni on myös yhtä harkittu. Yksittäisten ihmisten äänestyspäätöksillä voi olla yhteen koottuna arvaamattomia seurauksia. Sen on saanut karvaasti kokea muun muassa viisi miljoonaa suomalaista.
Tiedotusvälineille muuttunut tilanne tarkoittaa sitä, että suuria puolueita on ryhdyttävä kohtelemaan todennäköisinä hallituspuolueina. Samalla Jyrki Kataista, Mari Kiviniemeä ja Jutta Urpilaista on ryhdyttävä kohtelemaan yhtä tiukasti kuin Timo Soinia. Kokoomuksen, Keskustan ja SDP:n ohjelmat ja kannanotot on otettava  suurennuslasin alle ja tutkittava, ovatko ne toteuttamiskelpoisia. Esimerkiksi pääministeripuolueeksi povatun Kokoomuksen ”veronalennukset-kohti-tasaveroa-vakauttavat-talouden-ihan-varmasti-mutta-ei-nyt-kysellä-liikaa-että-miten-veronalennukset-ovat-aikaisemmin-muissa-maissa-toimineet” -linja ei vielä vakuuta.
Kokoomukselta, Keskustalta ja SDP:ltä on lupa odottaa vakavaa argumentointia, ei pelkkää ideologisten linjapäätösten esittämistä itsestäänselvinä ja arvovapaina ”pakkotoimina”.

Kategoriat
Live Muut Muut lehdet Oikaisut Paavi Politiikka Pääkirjoitus Seksivau Sähkeet Sää Talous Tiede Ulkomaat Urheilu Video Viikonvaihde Yleisönosasto

Ahtisaari sai Nobelin, eikun ihan totta

(NORGE) Martti Ahtisaari on saanut tämänvuotisen Nobelin rauhanpalkinnon. Siis ihan oikeasti sai. Ihan tosi.
Vaikka juuri kukaan ei perjantaina asiaa uskonut.
”Rauhanpalkinto myönnetään presidentti Martti Ahtisaarelle. Siis juu-u, myönnetään, aivan varmasti. Minä olen vittu komitean johtaja, kai minä nyt tiedän mitä puhun! Ah-ti. Saa-ri”, tolkutti Nobel-komitean puheenjohtaja Joku Norski, vaikkei yksikään paikalla olleista toimittajista uskonut sittenkään.
”Perkele. Aikuisten oikeesti”, sanoi Norski ja poistui paikalta. Ahtisaaren palkitsemista ei ole juuri kommentoitu ulkomailla, sillä kukaan ei suostu uskomaan asiaa.
Ahtisaarta on veikattu palkinnon saajaksi noin vuodesta 1713. Hänen arvellaan olevan vahvoilla myös parhaiden erikoistehosteiden oscarin ja parhaan soul-albumin grammyn voittajaa etsittäessä.

Kategoriat
Arkisto Kolumni Kotimaa Kulttuuri Muut Muut lehdet Oikaisut Paavi Politiikka Pääkirjoitus Seksivau Sähkeet Sää Talous Tiede Ulkomaat Urheilu Video Viikonvaihde Yleisönosasto

Suuri journalistipalkinto jaettiin

(VITTU) Voi vitun vittu. Vitun vitun vitun vittusaatana. Perkeleen jumalauta vittu. Saatanan perkeleen helvetin vitun persehomo vitun vittu. Vittu. Viiiitttttuuuuuu. Vittu. Voi vittu. Ei saatana.
”Eihän siinä mitään että toimittaja tekee kuukausikaupalla työtä löytääkseen haastateltavan tai on hankkinut vuositolkulla taustatietoa tehdäkseen jutun. Tai on hankkinut pitkän koulutuksen ammattiinsa ja yrittää kaventuvien resurssien paineissa tehdä parhaansa. Tai on vuosikausia uurastanut saadakseen tärkeää tietoa kansalaisille. Kato: ootte vain tyhmiä runkkareita, ette te tajuu. Se riittää, että on justiinsa katsonut Titanicin ja kertoo siittä iltapäivälehdelle. Se on kato vittu Kansalaisjournalismia. Nii. Että vetäkää handuun kaikki muka-vitun-journalistit. Voi voi.Tähän teidän pitää pyrkiä, kato”, totesi palkintoraati, jota on syytä arvostaa aivan vitusti.
Vittu. Vitun vitun vitun vitun vitun vittu. VITTU. SAATANA. PERKELE. Mainitsinko jo perkeleen? VITTU.

Kategoriat
Aikakaus Pääkirjoitus

Ennakkotilaa aikakaus-Lehden ensimmäinen numero

Haluaisitko omistaa paperille painetun Lehden ensimmäisen numeron? Ehdotuksemme on tämä: Jos saamme kerättyä 500 ennakkotilausta, Lehti siirtyy verkosta paperille. Numeron hinta on 7 euroa, mutta ennakkotilaaja pääsee hyötymään kehnosta dollarista, jolloin hinta on vain 10 dollaria. (Saa maksaa enemmänkin, jos siltä tuntuu.)
Lisätietoja ja maksuohjeet löytyvät Fundable-sivulta Lehti #1.
Kiitos.

Kategoriat
Pääkirjoitus

Lehden toimitus uudelleenkoulutettavaksi

(AL ASIAT) Suomen johtava änkyrävasemmistolainen internet-uutisjulkaisu Lehti on lähettänyt kaikki toimittajansa uudelleenkoulutettavaksi eduskuntavaalien tuloksen takia. Päätoimittaja Eero Lehden mukaan kyseessä oli ”ainoa mahdollinen” ratkaisu. Lehden pääluottamusmies Keikon mukaan Lehden toiminta jatkuu normaalisti, mutta Lehti siirtyy eduskuntaan.
”Vastuullinen markkinatalous on neuvoloita, päiväkoteja ja palvelutaloja. Mutta myös halua ottaa itse vastuuta omasta elämästä ja halua kantaa vastuuta lähimmäisistä”, sanoi ensimmäisenä koulutuksesta palannut Juhani Urja. August Elokuu on silminnäkijätietojen mukaan käynyt polttamassa SDP:n jäsenkirjan. Elokuun kuultiin myös hokevan ”Keskusta on muutoksen voima, Keskusta on tie parempaan”.
Iisakki Astalo esittää hoitotuen korottamista 20 eurolla kuukaudessa. Ruotsalaiseksi viiksiheteroksi naamioitunut Emil Koskela pakeni ulkomaille ja ilmoitti tappavansa itsensä, mikäli joutuu palaamaan Suomeen. Adolf Stalin haluaa puolestaan tukea ihmisten työllistymistä ja yrittämistä Heikille suunnatun uuden verovähennyksen muodossa.
Vanha bernsteiniläinen Usko Kyykkä on nostanut lopun opintolainan ja sijoittanut sen Vice Fund -rahastoon. Sinisilmäinen ja vaaleatukkainen Heimo Näätä kertoi tulevaisuudessa tärkeimmän tehtävänsä olevan isänmaahan kohdistuvan kiintymyksen ylläpitäminen ja vahvistaminen. Alarik Sarvi tarjosi Matti Vanhaselle uuniperunoita Ikean ravintolassa.
Alipalkattu läski avustaja irtisanottiin ja tästedes Lehti ostaa mahdolliset ulkopuoliset palvelut Henkilöstöpalvelu Vara-apu oy:n kautta.

Kategoriat
Pääkirjoitus

Vuoden artikkeli 2004 valittu

Viikko sitten pyysimme kansalaisia kertomaan mielipiteensä Lehden toiminnasta vuonna 2004. Tuhannet ja taas tuhannet vastasivat kutsuumme ja antoivat meidän kuulla kunniamme. Fraasit ”esimerkillistä journalismia”, ”ikimuistoinen uutispäivä”, ”puhdasta kultaa” ja ”alligaattoriteippi” kertovat omaa, vavahtelematonta kieltään siitä, kuinka korkealle te meitä arvostatte.
Vielä ennen tulosten julkistamista sananen äänestyksen tuloksista. Ääniä saapui reilut 30 miljoonaa kappaletta, ja ne jakautuivat yhteensä jakautuivat 24 artikkelille, mikä jo omasta puolestaan kertoo mediaspektrimme laajuudesta ja journalistisen osaamisemme syvyys- sekä leveysaspekteista. Postiapinat ovat tarkistaneet tulokset kahteen kertaan ja vakuuttavat, ettei väärinlaskennan vaaraa ole.
Vuosiäänestyksen ykköseksi päätyi ylivoimaisella äänivyöryllä (9 125 512 ääntä!) Lehti 862 ekr: Jumalan vedonlyöntiongelma maksoi miehen terveyden (9.10.2004). Seuraavina olivat tasaluvuissa (3 257 230 ääntä) Radio Nova tiivistää soittolistojaan (8.8.2004) sekä “Siitä saatana vielä tulee mies” (22.6.2004).
Kiitämme syvästi koko Lehti-kollektiivin puolesta kaikkia lukijoita menneestä vuodesta ja osallistumisestanne mediamaailman vallankumoukseen.
Olkoon 2005 Lehden vuosi.
Ja nyt uusimme voittaja-artikkelin:

Lehti 862 ekr: Jumalan vedonlyöntiongelma maksoi miehen terveyden

Kategoriat
Pääkirjoitus

Äänestä vuoden 2004 paras artikkeli

Me täällä Lehdessä olemme ylpeitä siitä, että ensimmäinen toimintavuotemme lähestyy päätöstään. Liikevaihtomme on nelinkertaistunut, likviditeettejä on tullut lisää ihan perkeleesti ja osinkoja on jaettu apinoiden selkänahoista repimällä perustajille niin, että kohtapuoleen voimme listautua Helsingin pörssiin.
Sitä odotellessa toivoisimme, hyvä Lukija, että auttaisit meitä olemaan kehittymättä. Me täällä Lehdessä tiedämme, että jatkuva kasvu on ainoa tapa pysyä leivän syrjässä kiinni. Olemme kuitenkin valinneet omaksi strategiaksemme kehittymättömyyden, sillä osakkeenomistajiemme näkemyksen mukaan suomalaista typeryyttä ei voida korvata kiinalaisella idiotismilla ainakaan lähivuosien aikana. Sillä tunnustettava se on, että kiinalaisen pelkohan se tätäkin projektia ajaa.
Kerro siis meille, mikä oli mielestäsi Lehden tärkein, mieleenpainuvin, parhain artikkeli vuonna 2004.
Voit lähestyä toimituksen postiapinaa joko kommenttilooran tahi sähköpostin välityksellä. Korkeasti koulutettu apinajoukkomme lajittelee mielipiteet asianmukaisesti ja yrittää olla sotkemasta niihin kovin paljon ulostetta. Eniten ääniä saaneen artikkelin tulemme uusimaan suurella kohulla ja vakuuttelemaan, että kyse on jotenkin tärkeästä asiasta.
PS: Ensi vuoden puolella seuraa ensimmäinen Lehti-uudistus. Siitä lisää joskus toiste, nyt minun on mentävä tiputtamaan aivoni lattialle.

Kategoriat
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Mediaviidakossa kaivataan vaihtoehtoista viestintää

Hyvät lukijat, tervetuloa uudistuneen Lehden pariin. Olen saanut kuulla, että eräät teistä ovat epäilleet julkaisumme faktojen korrektiutta. Tahtoisinkin käyttää ensimmäisen pääkirjoitukseni selvittääkseni Lehden kannan asiaan.
Me julkaisemme ainoastaan täydellisen asiallisia, todennettavia ja ehtoja uutisia. Yksikään huhu ei pääse Lehteen, ennen kuin sen ovat tarkastaneet viisi oikolukijaa, seitsemän taustatoimittajaa ja yhdeksän toimitussihteeriä. Voin taata teille, arvon lukijat, että jokainen Lehdestä lukemanne uutinen on ehdottoman tosi. Etenkin jutut kuolleitten palaamisesta maan päälle, sarjamurhaavista telekineettisistä avokadoista ja Paavo Väyrysestä.
Laadun ja oikeellisuuden takaa ennenkuulumattoman laaja journalistinen avustajaverkkomme. Meille raportoi Vatikaanista kaksi paavia, elinkeinoelämästä noin 3,14 Alan Greenspania sekä maailman menosta tuhansittain ja taas tuhansittain eläkeläisiä. Eläinkunnan kirjeenvaihtajiimme kuuluu 300 Castor fiber, 4 000 Rhincodon typus sekä 108 Musca domestica Linnaeus -lajien edustajaa. Erityistä kateutta on herättänyt laaja edustuksemme Tuonpuoleisessa, jossa meillä on kattava stringeriverkosto niin ylä- kuin alakerrassakin.
Hyvät lukijat, tahdon kiittää teitä sydämellisestä vastaanotostanne. Pieniä sielujamme lämmittää tietoisuus siitä, että kymmenet ja taas kymmenet kansalaiset tulevat juomaan informaation tulvavirrasta juuri meidän suvantomme kohdalla. Toivomme, että uudistunut Lehti voi kertoa yhä uusille lukijoille asioista, joista tavalliset uutislehdet eivät kerro. Ja muista mottomme: Jos luit sen Lehdestä, se on ihan vitun totta.