Kategoriat
Kansalaisjournalismi

Suomen kielen lautakunta: Comic Sans alkaa sopimaan yleiskieleen

100% Comic Sans, 0% Humour Typographic Poster Graham Smith

(SANAKIRJA) Suomen kielen lautakunta on päättänyt taipua joukkovoiman edessä. Lautakunnan uuden suosituksen mukaan myös Comic Sans MS -kirjasintyyppi sopii suomen kielen kirjoittamiseen.
Comic Sansin käyttö yleiskielessä on jo E. N. Setälän ajoista asti katsottu vakavaksi tyylivirheeksi. On kuitenkin myös suuri ja kasvava joukko suomalaisia, joiden mielestä Comic Sans on tyyliltään neutraali. Kouluopetuksesta huolimatta he eivät ole omaksuneet yleisiä käytäntöjä, ja siksi Comic Sans -kirjaimia näkyy jatkuvasti myös huolitelluiksi tarkoitetuissa teksteissä.
Eläkkeellä olevat uutisankkurit tyrmäävät Kielitoimiston päätöksen.
”Minusta se näyttää kamalalta! Kymmeniä vuosia on opetettu, että sen käyttäminen on hirveä virhe. Olin ällistynyt, kun kuulin linjauksesta radiosta”, ensimmäinen ankkuri sanoo.

Suomen kielen pitkäaikaiset portinvartijat kieltäytyvät käyttämästä uutta sallittua fonttia.

”En aio ikinä käyttää sitä. Aion myös korjata, jos lapset yrittävät käyttää sitä jatkossa”, toinen ankkuri lupaa.

”Sanoin aikoinaan, että kielilautakunta sallii Comic Sansin vain minun kuolleen ruumiini yli. Samaa sanoin aiemmin Helveticasta, mutta sekin sallittiin jo aikoja sitten”, kolmas ankkuri suree.

Myös nettikeskustelijat ovat uudesta päätöksestä raivoissaan.

”En aio noudattaa uutta fonttilakia! Vihervasemmistolainen mokutus on mennyt liian pitkälle! Sukupuolielämässäkin sallitaan nykyään kaiken maailman homostelut ja muut vinoumat, ja nyt tuhotaan isiemme kieli, jonka puolesta veteraanimme taistelivat. Tämän uuden fonttilain pitäisi jo nostaa kansa parrigaadeille! Tämä tällainen suomen kielen tuhoaminen alkaa jo suoraan sanottuna kuvottamaan!”

Kategoriat
Kansalaisjournalismi Pääkirjoitus

Pääkirjoituksesta tuli riesa

Done Manifesto James Provost
(HELSINKI) Useat lehdet ovat pitkään ja säntillisesti julkaisseet pääkirjoituksia, vaikka ideaa sellaiseksi ei olisikaan ja korvien välistä tulostuisi ponnistelusta huolimatta vain nariseva pieru.
Hyvään journalistiseen käytäntöön pääkirjoitus on toki kuulunut aina.
Pääkirjoituspakko on tyyppiesimerkki ideasta, jonka tarkoitus on hyvä, mutta jonka toteuttaminen käytännössä aiheuttaa lukijoissa aivoverenvuotoa.
Pääkirjoituspakolla halutaan puristaa jo ennestään uupuneista pääkirjoitustoimittajista viimeistekin mehut irti.
Nykyään toimittajan on helpompi ujuttaa paska teksti vaihtelevantasoisen massan sekaan ja toisaalta lukijan sivuuttaa uskomaton idiotismi olankohautuksella.
Pääkirjoituksien julkaisemisessa on monenlaista käytäntöä. Kaikki lehdet eivät sentään suostu julkaisemaan inhimillisen käsityskyvyn rajoja koettelevaa tuubaa.
Sitten on pääkirjoitustoimittajia, jotka ulostavat käteensä ja hierovat lämpimänkostean ajatussontaklöntin hartaudella vasten lukijansa kasvoja sen kummemmin kysymättä.
Joissain paikoissa pääkirjoituksille on varattu astia, johon lukija voi lukemansa pääkirjoituksen viskata ja huuhtoa alas. Toisissa taas ei tahdo edes olla roskakoria, joten lukijalle jää ainoaksi vaihtoehdoksi jakaa ideakuona muiden harmiksi Facebookissa.
Niinpä pääkirjoituksista syntyy helposti paitsi riesa myös spämmiongelma.
Ongelma on tietenkin merkitykseltään vähäinen, mutta se on olemassa.

Kategoriat
Datajournalismi Kansalaisjournalismi

Datavisualisointi paljastaa, tienaatko enemmän kuin eukkosi

(NAISTEN EURO) Vappu on suuri työväen juhla. Työstä saadaan palkkaa, jolla voi ostaa erilaisia asioita – esimerkiksi särvintä vapun juhlintaan. Ajoittain vapun aikana keskustellaan myös palkoista. Ovatko ne suurempia vai pienempiä, vaiko kenties yhtä suuria.
Oheisella datajournalistisella laskurilla on mahdollista selvittää, kumpi perheessä tienaa enemmän. Kerro oma kuukausipalkkasi ja eukkosi kuukausipalkka liu’uttamalla laskuria. Sen jälkeen paina ”Laske tulos” -näppäintä, niin saat tietää tuloksen.

(Jutun kansalaistoimitti Lehden miinusdeski).

Kategoriat
Kansalaisjournalismi Tiede

Kardinaalien kevätvaellus päättyi johtajauroksen valintaan

Crimson and Gray.  (aka the Cheshire Cardinal) Jen Goellnitz
(PESTOBASILIKA) Kardinaalien kevätvaellus päättyi niiden valittua laumalle uuden johtajauroksen Vatikaanissa keskiviikkona. Oudoista muotomenoistaan ja merkkikielestään sekä tiukasta hierarkiastaan tunnetut kardinaalit ilmoittivat johtajanvalinnasta Pietarinaukiolle kokoontuneille lauman jäsenille savumerkeillä.
Savun alkuperästä ei ole täyttä varmuutta, mutta johtavat kardinaalitutkijat ovat otaksuneet sen muodostuvan kardinaalien ylä- ja alapään ylikuumenemisesta. Lauman johtajaksi valittu kuohilas kengitettiin ja puettiin koristeelliseen loimeen heti verekseltään keskiviikkoiltana.
Italian uutistoimisto Ansa ei ole toistaiseksi onnistunut pyydystämään ainuttakaan kardinaalia tutkiakseen johtajanvalinnan vaikutuksia kardinaalien kantoihin.
Johtajaksi valittiin totuttuun tapaan kiltin näköinen, vanha uros, millä laji todennäköisesti pyrkii naamioimaan sekä lauman jäsenille että ulkopuolisille lauman sisällä kyteviä valtataisteluita ja salattuja viettitoimintoja. Kardinaalit harrastavat vapaaehtoista selibaattia, mutta samalla niiden suhtautuminen niitä alempien lauman edustajien pentutehtailuun on huomattavan myönteinen.
Johtajanvalinnan jälkeen kardinaalien verenkierto, pulssi ja ruumiinlämpö tasaantuvat ja ne palaavat omaan tahtiin kotimaihinsa. Tarkkaa syytä sille, miksi kardinaalit valitsevat johtajaa niin perinpohjaisesti, ei tiedetä, koska ne eivät toistaiseksi ole onnistuneet viestimään mahdollisesta korkeammasta aivotoiminnastaan millään keinoin ihmisen ymmärtämällä tavalla.
(Kansalaisjournalismin toimitti VatipääLeaks.)

Kategoriat
Datajournalismi Kansalaisjournalismi Kotimaa Muut lehdet

Datajournalismi paljastaa: HS:n aikajanat aikajärjestyksessä aikajanalla

(JÄGERMONKEY) Helsingin Sanomat perusti keväällä 2012 aikajanajournalismityöryhmän, joka on keskittynyt julkaisemaan aikajanoja maksuttoman TimelineJS-välineen avulla. Lehti on nyt koonnut HS:n aikajanoista aikajanan.
”Tämä aikajana on merkkipaalu suomalaisen journalismin historiassa. Se kertoo siitä merkittävästä työstä, jota Helsingin Sanomat on tehnyt mitäänsanomattoman aikajanajournalismin edistämiseksi Suomessa”, toteaa toimittaja VMAX 20K Siniaalto HS:n aikajanajournalismiryhmästä.
”Aikajanajournalismi sopii erityisesti niille, joka välittävät tästä elämästä ja jotka haluavat edistää journalismin tekemistä mahdollisimman pienin panostuksin.”

(Jutun kansalaistoimitti Fritz Brocken.)

Kategoriat
Kansalaisjournalismi Politiikka

Leikkauksesta toipuva Jyrki Katainen palasi julkisuuteen

(HOTEL DE BILDERBERG) Pääministeri [search term=”Jyrki Katainen”]Jyrki Kataisen[/search] (kok) lobotomialeikkaus on onnistunut. Leikkauksesta toipuva Katainen nähtiin tänään maanantaina kokoomuksen eduskuntaryhmän juhlatilaisuudessa. Tilaisuuden vieraiden mukaan hän vaikutti silminnähden hyvinvoivalta. Lääketieteen asiantuntijan, tohtori Henry Jekyllin mukaan Kataisen virnistelyä muistuttavat ilmeet johtuvat siitä, että tikit kiristävät vielä hänen kasvojensa ihoa.
Kataisen lobotomialeikkauksesta päätettiin niin sanotussa Bilderberg-kokouksessa Ateenassa vuonna 2009. Kokous sai aikoinaan runsaasti julkisuutta, koska siellä syntyi myös päätös entisen pääministerin, androidi [search term=”Matti Vanhanen”]Matti Vanhasen[/search] (kesk) tunnesirun poistamisesta.
(Jutun kansalaistoimitti [search term=”kansalaistoimitti Ilpo Ratto”]Ilpo Ratto[/search].)

Kategoriat
Kansalaisjournalismi Kotimaa

Useiden suomalaisten puhelinnumeroita julkaistu internetissä

(TCP/IP) Nollakakkoseksi itsensä esittelevä ryhmä on julkaissut satojentuhansien, ellei miljoonien, suomalaisten yksityishenkilöiden ja yritysten puhelinnumeroita internetissä sekä paperisina luetteloina. Erityisen törkeäksi teon tekee se, että ryhmittymä on uhannut jakaa luettelon jokaiseen kotitalouteen kahtena kappaleena.
Numeroiden alkuperä ei ole tiedossa, mutta niiden epäillään vuotaneen teleoperaattoreilta. Nollakakkonen-ryhmän edustaja Frank Eniro myöntää, että julkaistuilla tiedoilla on tarkoitus tienata.
”Tarkoituksemme on houkutella tirkistelynhaluisia ihmisiä soittamaan maksulliseen palvelunumeroomme, josta annamme ihmisten numeroita”, Eniro kertoo.
Viranomaisten mukaan syytä huoleen ei ole, mutta kaikkien kannattaa vaihtaa puhelinnumeronsa ja pitää se jatkossa vain omana tietonaan.
Päivystävät tietoturva-asiantuntijat Petteri Hyppönen ja Mikko Järvinen muistuttavat, ettei pelkällä puhelinumerolla voida aiheuttaa kovin suurta vahinkoa. Numeroiden hyödyntämiseen tarvitaan myös puhelinlaite.
Asiantuntijat kehoittavatkin säilyttämään puhelinta ja numeron sisältävää SIM-korttia aina erillään toisistaan.
(Jutun kansalaistoimitti [search term=”kansalaistoimitti Nymous”]Nymous[/search].)

Kategoriat
Kansalaisjournalismi Kulttuuri

Ruotsalainen Tomas Transformer saa kirjallisuuden Nobel-palkinnon

(CYBERTRON) Tämänvuotisen Nobelin kirjallisuuspalkinnon saa ruotsalainen runoilija ja veturirobotti Tomas Transformer. Palkinnon perusteluissa Ruotsin Akatemia kiittää Transformeria siitä, että ”hänen tiiviisti pakatut, läpikuultavat kuvansa avaavat tuoreen näkymän todellisuuteen. Lisäksi hän osaa muuttua kolmesta nynnystä pikkuveturista vitun isoksi robotiksi, kuin siistiä.”
Uransa 1950-luvulla aloittanut Transformer nousi nopeasti ruotsalaisen runouden kärkinimiksi. Hän jatkoi antiikin runouden, barokkilyriikan ja surrealismin perinteitä yhdistäen niitä vitun isojen veturirobottien sielunmaisemaan. Vuonna 1930 syntynyt Transformer sai vuonna 1990 arvostetun Optimus Prime -palkinnon. Samana vuonna hän sai myös pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon kokoelmastaan ”Miten niin unlicensed pirate product?”
Heti palkitun nimen julkaisemisen jälkeen Ruotsin Akatemiassa yleisö puhkesi raivokkaisiin aplodeihin ja kaasuttimen pärinään. Paikalla oli myös tavallista enemmän yleisöä. Transformerin palkitseminen tuli monelle yllätyksenä. Monet ovat kuvitelleet, että Ruotsin Akatemia ei haluaisi palkita autobotia Decepticonien sinnikkään vastustuksen johdosta, etenkin takavuosien Jetfire-skandaalin jälkeen. Sinänsä Transformeria kuitenkin pidetään palkinnon arvoisena.
Nobel-palkinto on maailman merkittävin kirjallisuuspalkinto. Se on suuruudeltaan noin miljoona euroa.
Ruotsalaisille kirjallisuuspalkinto on myönnetty aikaisemmin seitsemän kertaa. Suomeen palkinto on tullut vain kerran. Hakka-peli voitti palkinnon vuonna 1939.
(Jutun kansalaistoimitti [search term=”kansalaistoimitti Bumblebee”]Bumblebee[/search].)

Kategoriat
Kansalaisjournalismi Kotimaa

Peruspalveluministeri laimentaisi olutta tuntuvasti

(SMARKET YSIN JÄLKEEN) Peruspalveluministeri [search]Maria Guzenina-Richardson[/search] esittää, että olutta laimennettaisiin merkittävästi nykyisestä. Juuri julkaistussa suunnitelmassa nykyiset I-, III-, IVA- ja IVB-luokat korvattaisiin 12D- ja 6C-oluilla, joiden vahvuudet määriteltäisiin homeopaattisin menetelmin: kantaliuoksena toimiva peruskeppana laimennetaan 12D-oluessa kahteentoista kertaan vedellä laimennussuhteessa 1:10 ja 6C-oluessa puolestaan kuusi kertaa laimennussuhteessa 1:100. Ministerin mukaan laimennus vähentää merkittävästi alkoholin aiheuttamia kansanterveydellisiä haittoja kasvattamatta kuitenkaan oluen vesipitoisuutta montaakaan prosenttia.
Ensireaktiot suunnitelmaan ovat olleet suurelta osin positiivisia. THL:n Pekka Puska on jo ehtinyt kiittää lämpimästi ministeriä rohkeasta pelinavauksesta ja ennakkoluulottomasta lähestymistavasta ongelmaan. Oy Hartwall Ab on juuri julkaissut tiedotteen, jossa vakuutetaan etteivät uudet oluen vahvuusluokat tule muuttamaan Lapin Kullan makua millään tavoin.
”Saatanan saatana”, arvioi puolestaan ministerin suunnitelmaa Make Jakiksesta.
(Jutun kansalaistoimitti [search term=”kansalaistoimitti Paikallinen mies”]Paikallinen mies[/search].)

Kategoriat
Kansalaisjournalismi Kotimaa

VR:n edustaja: Ei tämä ole kaaos

(PASILAN KAKKOSRAIDE) VR:n asiakassuhteista vastaava johtaja Mohammed Saeed al-Sahhaf on perättömien huhujen hillitsemiseksi julkaissut tiedotteen, jossa todetaan muun muassa seuraavaa:
“Alkuviikosta liikkeellä olleet huhut lipunmyyntijärjestelmän takkuilusta ovat perusteettomia. Yhtään lippua vaille jäänyttä matkustajaa ei ole nähty lähelläkään rautatieasemia. Käytännössä kaikki lipunmyyntiautomaatit ovat käytössä, ja tyytyväiset matkustajat kajauttavat ajoittain spontaaneja eläköön-huutoja hyvin toimiville laitteille. Bussiliikennöitsijät ovat jo mitä ilmeisimmin hätää kärsimässä, kun koko kansa haluaa kulkea junalla tänä riemuisana päivänä.”
Al-Sahhaf muisti myös lähettää kiitoksia hyvin sujuneesta käyttöönotosta järjestelmän toimittaneille Accenturelle ja Tiedolle.
”Iso käsi pojat, iso käsi, nyt voi korkata skumpat, illalla sitten perskännit Onnelassa”.
Olisimme kysyneet satunnaisten matkustajien näkemystä tilanteesta, mutta lipunmyyntihallissa oli meneillään sen verran raju verilöyly, että emme uskaltaneet mennä ovesta sisään.
(Jutun kansalaistoimitti [search term=”kansalaistoimitti Paikallinen mies”]Paikallinen mies[/search].)