Kategoriat
Datajournalismi Kansalaisjournalismi Kotimaa Muut lehdet

Datajournalismi paljastaa: HS:n aikajanat aikajärjestyksessä aikajanalla

(JÄGERMONKEY) Helsingin Sanomat perusti keväällä 2012 aikajanajournalismityöryhmän, joka on keskittynyt julkaisemaan aikajanoja maksuttoman TimelineJS-välineen avulla. Lehti on nyt koonnut HS:n aikajanoista aikajanan.
”Tämä aikajana on merkkipaalu suomalaisen journalismin historiassa. Se kertoo siitä merkittävästä työstä, jota Helsingin Sanomat on tehnyt mitäänsanomattoman aikajanajournalismin edistämiseksi Suomessa”, toteaa toimittaja VMAX 20K Siniaalto HS:n aikajanajournalismiryhmästä.
”Aikajanajournalismi sopii erityisesti niille, joka välittävät tästä elämästä ja jotka haluavat edistää journalismin tekemistä mahdollisimman pienin panostuksin.”

(Jutun kansalaistoimitti Fritz Brocken.)

5 vastausta aiheeseen “Datajournalismi paljastaa: HS:n aikajanat aikajärjestyksessä aikajanalla”

Mikä v*tun aikajana? Tuo juttu kiinnostaa tasan yhtä paljon kuin koko Hesari. Vaikkei se valitettavasti ole vielä konkurssissa, on se sentään jo puolet pienempi.

Aikajana – uhka vai mahdollisuus?
En tiedä vastausta, koska torkuin aina matematiikan tunnilla. Mulle janat, suorat ja lävistäjät ovat silkkaa geometriaa.

Aikajanatyöryhmä kasvaa helmikuun alussa HS:n suurimmaksi toimitukseksi, ja samalla HS kutistuu A5-kokoon. ”Tabloidiuudistus palveli lähinnä niitä, jotka lukevat lehteä metrossa, bussissa, liian pienellä keittiönpöydällä, Y-, H- ja R-junissa, kylvyssä, saunassa, Pohjois-Koreassa ja pimeässä. A5-koolla saadaan 170 % asiakastyytyväisyys myös niiltä, jotka lukevat lehteä wc-istunnon aikana ja hyötykäyttävät sitä istunnon lopuksi”, kertoo HS:n innovaatioyksikön propellipäätoimittaja Magnus Jättekiva.
A5-koon myötä myös lehden tekstimäärää vähennetään. ”Lukutaidottomien houkuttelemiseksi suurensimme aikoinaan kuvat 75 prosenttiin sivupinta-alasta ja tekstin rivivälin 7:ään. Nyt kuvien osuus kasvaa 95 prosenttiin, jolloin tekstipuolella painottuu ydinosaamisalueemme eli kesken jääneet ingressit, konekieliset juttupohjat sekä painojäljen testauskuviot. Lehden välissä oleva lukuopas ilmestyy jatkossa joka päivä, sillä 75 % nykyisistä ja 99 % tulevista lukijoistamme ei tunnista aamupalapöydässä, onko heidän kädessään sanomalehti vai leipäpala ja pitäisikö heidän avata se vai sivellä sen päälle 5 senttimetrin kerros voita”, Jättekiva toteaa.
Jättekivan mukaan kaupunkiuutisten määrää lisätään tuntuvasti A5-Hesarissa. ”Lukijat esimerkiksi Alahärmässä ja Valtimolla haluavat edelleen lukea elämänmakuisia uutisia ihmisten elämästä. Seuraamme kuitenkin herkeämättä myös kehä-3:n ulkopuolisten suomalaisten kovaa kiriä Cro Magnon -vaiheeseen, ja lähiaikoina perustamme uudet ulkomaantoimitukset Kuopioon ja Rovaniemelle”, Jättekiva kertoo.

Aikajana on niin tylsä juttu, että siitä pitää tehdä anagrammeja. Nai jakaa. HAAAAAHHAHHAAA!!!
Hesari saakoon tämän loistavan oivallushelmen veloituksetta käyttöönsä taistelussaan vääjäämätöntä konkurssia vastaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Sketsihahmo Väsynyt Pilluvitsi ykkössuosikki Putouksen voittajaksi

(TOHLOPPI) Superkatsotun tv:n pilluvitsikilpailun Putouksen tämänvuotinen voittajasuosikki on ensimmäisten katsoja-arvioiden mukaan sketsihahmo Väsynyt Pilluvitsi. Hän voittaisi Lehden keksimän palautteen pohjalta...

Close