Datajournalismi paljastaa: HS:n aikajanat aikajärjestyksessä aikajanalla

0
5

(JÄGERMONKEY) Helsingin Sanomat perusti keväällä 2012 aikajanajournalismityöryhmän, joka on keskittynyt julkaisemaan aikajanoja maksuttoman TimelineJS-välineen avulla. Lehti on nyt koonnut HS:n aikajanoista aikajanan.

“Tämä aikajana on merkkipaalu suomalaisen journalismin historiassa. Se kertoo siitä merkittävästä työstä, jota Helsingin Sanomat on tehnyt mitäänsanomattoman aikajanajournalismin edistämiseksi Suomessa”, toteaa toimittaja VMAX 20K Siniaalto HS:n aikajanajournalismiryhmästä.

“Aikajanajournalismi sopii erityisesti niille, joka välittävät tästä elämästä ja jotka haluavat edistää journalismin tekemistä mahdollisimman pienin panostuksin.”

(Jutun kansalaistoimitti Fritz Brocken.)

5 lukijakirjettä

 1. Pieni ihminen sanoo:

  Voidaanko jo nyt ekstrapoloida milloin HS:n aikajana päättyy?

  (0)
 2. Hesarin kestotilaus peruttu jo vuodesta 2008 sanoo:

  Mikä v*tun aikajana? Tuo juttu kiinnostaa tasan yhtä paljon kuin koko Hesari. Vaikkei se valitettavasti ole vielä konkurssissa, on se sentään jo puolet pienempi.

  (0)
 3. Erilainen nuori sanoo:

  Aikajana – uhka vai mahdollisuus?
  En tiedä vastausta, koska torkuin aina matematiikan tunnilla. Mulle janat, suorat ja lävistäjät ovat silkkaa geometriaa.

  (0)
 4. Doris Saxotech sanoo:

  Aikajanatyöryhmä kasvaa helmikuun alussa HS:n suurimmaksi toimitukseksi, ja samalla HS kutistuu A5-kokoon. ”Tabloidiuudistus palveli lähinnä niitä, jotka lukevat lehteä metrossa, bussissa, liian pienellä keittiönpöydällä, Y-, H- ja R-junissa, kylvyssä, saunassa, Pohjois-Koreassa ja pimeässä. A5-koolla saadaan 170 % asiakastyytyväisyys myös niiltä, jotka lukevat lehteä wc-istunnon aikana ja hyötykäyttävät sitä istunnon lopuksi”, kertoo HS:n innovaatioyksikön propellipäätoimittaja Magnus Jättekiva.

  A5-koon myötä myös lehden tekstimäärää vähennetään. ”Lukutaidottomien houkuttelemiseksi suurensimme aikoinaan kuvat 75 prosenttiin sivupinta-alasta ja tekstin rivivälin 7:ään. Nyt kuvien osuus kasvaa 95 prosenttiin, jolloin tekstipuolella painottuu ydinosaamisalueemme eli kesken jääneet ingressit, konekieliset juttupohjat sekä painojäljen testauskuviot. Lehden välissä oleva lukuopas ilmestyy jatkossa joka päivä, sillä 75 % nykyisistä ja 99 % tulevista lukijoistamme ei tunnista aamupalapöydässä, onko heidän kädessään sanomalehti vai leipäpala ja pitäisikö heidän avata se vai sivellä sen päälle 5 senttimetrin kerros voita”, Jättekiva toteaa.

  Jättekivan mukaan kaupunkiuutisten määrää lisätään tuntuvasti A5-Hesarissa. ”Lukijat esimerkiksi Alahärmässä ja Valtimolla haluavat edelleen lukea elämänmakuisia uutisia ihmisten elämästä. Seuraamme kuitenkin herkeämättä myös kehä-3:n ulkopuolisten suomalaisten kovaa kiriä Cro Magnon -vaiheeseen, ja lähiaikoina perustamme uudet ulkomaantoimitukset Kuopioon ja Rovaniemelle”, Jättekiva kertoo.

  (0)
 5. Heikki Heikinheikki sanoo:

  Aikajana on niin tylsä juttu, että siitä pitää tehdä anagrammeja. Nai jakaa. HAAAAAHHAHHAAA!!!
  Hesari saakoon tämän loistavan oivallushelmen veloituksetta käyttöönsä taistelussaan vääjäämätöntä konkurssia vastaan.

  (0)

Lukijakirjeitä ei vastaanoteta.