Kategoriat
Kansalaisjournalismi

Suomen kielen lautakunta: Comic Sans alkaa sopimaan yleiskieleen

100% Comic Sans, 0% Humour Typographic Poster Graham Smith

(SANAKIRJA) Suomen kielen lautakunta on päättänyt taipua joukkovoiman edessä. Lautakunnan uuden suosituksen mukaan myös Comic Sans MS -kirjasintyyppi sopii suomen kielen kirjoittamiseen.
Comic Sansin käyttö yleiskielessä on jo E. N. Setälän ajoista asti katsottu vakavaksi tyylivirheeksi. On kuitenkin myös suuri ja kasvava joukko suomalaisia, joiden mielestä Comic Sans on tyyliltään neutraali. Kouluopetuksesta huolimatta he eivät ole omaksuneet yleisiä käytäntöjä, ja siksi Comic Sans -kirjaimia näkyy jatkuvasti myös huolitelluiksi tarkoitetuissa teksteissä.
Eläkkeellä olevat uutisankkurit tyrmäävät Kielitoimiston päätöksen.
”Minusta se näyttää kamalalta! Kymmeniä vuosia on opetettu, että sen käyttäminen on hirveä virhe. Olin ällistynyt, kun kuulin linjauksesta radiosta”, ensimmäinen ankkuri sanoo.

Suomen kielen pitkäaikaiset portinvartijat kieltäytyvät käyttämästä uutta sallittua fonttia.

”En aio ikinä käyttää sitä. Aion myös korjata, jos lapset yrittävät käyttää sitä jatkossa”, toinen ankkuri lupaa.

”Sanoin aikoinaan, että kielilautakunta sallii Comic Sansin vain minun kuolleen ruumiini yli. Samaa sanoin aiemmin Helveticasta, mutta sekin sallittiin jo aikoja sitten”, kolmas ankkuri suree.

Myös nettikeskustelijat ovat uudesta päätöksestä raivoissaan.

”En aio noudattaa uutta fonttilakia! Vihervasemmistolainen mokutus on mennyt liian pitkälle! Sukupuolielämässäkin sallitaan nykyään kaiken maailman homostelut ja muut vinoumat, ja nyt tuhotaan isiemme kieli, jonka puolesta veteraanimme taistelivat. Tämän uuden fonttilain pitäisi jo nostaa kansa parrigaadeille! Tämä tällainen suomen kielen tuhoaminen alkaa jo suoraan sanottuna kuvottamaan!”

7 vastausta aiheeseen “Suomen kielen lautakunta: Comic Sans alkaa sopimaan yleiskieleen”

Jonkun osaajan olisi tämäkin teksti pitänyt oikolukea, eiköhän tässä pitäisi olla ”Minusta se näyttämään kamalalta” ja ”En aio ikinä käyttämään sitä. Aion myös korjaamaan, jos lapseni yrittävät käyttämään sitä” jne.

Asioiden ikävästä käänteestä huolimatta huolestuisin vasta sitten kun suomen kielessä sallitaan myös ällöttävän kirkkaat, tai jopa vilkkuvat, taustavärit.

Päätoimittajalle: Väitätte nimettömän nettikeskustelijan kirjoittaneen: ”jonka puolesta veteraanimme”. Nimettömänä nettikeskustelijana huomautan, että kirjoitin nimettömäna: ”jonka puolesta vegetaarimme”. Tämän vastineeni julkaisupalkkion voitte tilittää osoitteeseen Pentikäinen Mikael, Liikenne- ja viestintäministeri Sipilän-Soinin hallituksessa.

te olete tymiä ette osda wdes kirjottaa aijjo okein sinnä on 2x jii älykääpöt pitäsi tetdänki alkaa oppimaan comik casn o parsa!!!111!

Jos kopioin Tekijänoikeus-waffen-SS-Ry:n tiedonantoja (Arial), mutta vaihdankin fontiksi Comic Sansin ennen omaa käyttöä, niin käsittääkseni kyseessä ei silloin ole plagiarismi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Pääkirjoituksesta tuli riesa

James Provost (HELSINKI) Useat lehdet ovat pitkään ja säntillisesti julkaisseet pääkirjoituksia, vaikka ideaa sellaiseksi ei olisikaan ja korvien välistä tulostuisi...

Close