Kategoriat
Kansalaisjournalismi Kulttuuri

Ruotsalainen Tomas Transformer saa kirjallisuuden Nobel-palkinnon

(CYBERTRON) Tämänvuotisen Nobelin kirjallisuuspalkinnon saa ruotsalainen runoilija ja veturirobotti Tomas Transformer. Palkinnon perusteluissa Ruotsin Akatemia kiittää Transformeria siitä, että ”hänen tiiviisti pakatut, läpikuultavat kuvansa avaavat tuoreen näkymän todellisuuteen. Lisäksi hän osaa muuttua kolmesta nynnystä pikkuveturista vitun isoksi robotiksi, kuin siistiä.”
Uransa 1950-luvulla aloittanut Transformer nousi nopeasti ruotsalaisen runouden kärkinimiksi. Hän jatkoi antiikin runouden, barokkilyriikan ja surrealismin perinteitä yhdistäen niitä vitun isojen veturirobottien sielunmaisemaan. Vuonna 1930 syntynyt Transformer sai vuonna 1990 arvostetun Optimus Prime -palkinnon. Samana vuonna hän sai myös pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon kokoelmastaan ”Miten niin unlicensed pirate product?”
Heti palkitun nimen julkaisemisen jälkeen Ruotsin Akatemiassa yleisö puhkesi raivokkaisiin aplodeihin ja kaasuttimen pärinään. Paikalla oli myös tavallista enemmän yleisöä. Transformerin palkitseminen tuli monelle yllätyksenä. Monet ovat kuvitelleet, että Ruotsin Akatemia ei haluaisi palkita autobotia Decepticonien sinnikkään vastustuksen johdosta, etenkin takavuosien Jetfire-skandaalin jälkeen. Sinänsä Transformeria kuitenkin pidetään palkinnon arvoisena.
Nobel-palkinto on maailman merkittävin kirjallisuuspalkinto. Se on suuruudeltaan noin miljoona euroa.
Ruotsalaisille kirjallisuuspalkinto on myönnetty aikaisemmin seitsemän kertaa. Suomeen palkinto on tullut vain kerran. Hakka-peli voitti palkinnon vuonna 1939.
(Jutun kansalaistoimitti [search term=”kansalaistoimitti Bumblebee”]Bumblebee[/search].)

Yksi vastaus aiheeseen “Ruotsalainen Tomas Transformer saa kirjallisuuden Nobel-palkinnon”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Hallitus ratkaisi velkaongelman valoa nopeammalla neutriinolla

(CERN) Hallitus esittää, että Suomi hoitaisi osuutensa Euroopan velkakriisistä keinottelemalla pörssissä valoa nopeampien neutriinoiden avulla. "Emme tarvitse enää mitään vakuuksia,...

Close