Kategoriat
Arkisto Ulkomaat

Lehti suurinpiirtein 50 vuotta sitten: Kiistelty kirjailija-konformistikko sai vankilatuomion Tshekkoslovakiassa

Sun Shiny DayCreative Commons License Randy Robertson
(PRAHA) Terävästä kynästään ja purevista yhteiskunnallisista huomioistaan tunnettu tshekkikirjailija Vaclav Rubadubcek on tuomittu kotimaassaan pitkään vankeusrangaistukseen toisinajattelustaan, kertovat ulkomaiset uutistoimistot.
Hän on tullut tutuksi myös länsimaisille yleisöille nokkelista ja ovelista mietelauseistaan eli konformismeista, jotka ovat usein herättäneet polemiikkia. Rubadubcek aloitti uransa aforistikkona, kunnes syyskesällä 1968 julkaisi suositun konformismikokoelmansa Ihan hyvä näinkin.
Kun kaadatte patsaita, olkaa varovaisia, sillä ne ovat valtion omaisuutta. Oikeastaan parempi, että ette kaada”, kuuluu yksi kokoelman lainatuimmista mietelmistä.
Rubadubcek otti voimallisesti kantaa sotilaallista voimankäyttöä ja sortovaltaa vastaan. Pohjoismaisten poliitikkojen on monesti kuultu siteeraavan hänen ajatuksiaan, joskin suomalaisessa poliittisessa keskustelussa niitä on toistaiseksi pidetty liian tulenarkoina käytettäväksi.
Esimerkiksi Ruotsin pääministeri Tage Erlander (sd.) herätti kohua nostaessaan valtiopäiväpuheeseensa Rubadubcekin tunnetut konformismit ”Voit murskata kukkaset, ja niistä saakin sillä tavalla hyvän lisäkesalaatin lounaalle”, sekä ”Kaikki ihmiset ovat samanlaisia, ja se on oikein kiva juttu se”.
Konformistikko Rubadubcek on uutistoimistojen mukaan ”ihan tyytyväinen” saamaansa tuomioon, joka hänen mukaansa tuli ”aivan perustellusti”.
Kissa eli sovussa koiran kanssa, mikä on pelkästään mukava asia meille kaikille kun ei tule turhaa meteliä ja pysyy paikat siisteinä”, hän letkautti tuttuun tyyliinsä.

4 vastausta aiheeseen “Lehti suurinpiirtein 50 vuotta sitten: Kiistelty kirjailija-konformistikko sai vankilatuomion Tshekkoslovakiassa”

Varmaan tämän takia Slovakia halusi itsenäiseksi valtioksi – toisinaanajattelijat ovat yhteiskunnan syöpä. Hyödylliset idiootin sen sijaan ovat hyödyllisiä.

Varmaan tämän takia Slovakia halusi itsenäiseksi valtioksi – toisinaanajattelijat ovat yhteiskunnan syöpä. Hyödylliset idiootin sen sijaan ovat hyödyllisiä.

Huh huh, millainen artikkeli. Kirjoittajilta on selvästi jäänyt unohduksiin muinainen mietelause, ”kun karavaani kulkee, koirat ovat kiltisti hiljaa”. Samaten jo Raamatussa kerrotaan että ”harkitkaa sanojanne, jotta menestyisitte ja eläisitte pitkään.”

Huh huh, millainen artikkeli. Kirjoittajilta on selvästi jäänyt unohduksiin muinainen mietelause, ”kun karavaani kulkee, koirat ovat kiltisti hiljaa”. Samaten jo Raamatussa kerrotaan että ”harkitkaa sanojanne, jotta menestyisitte ja eläisitte pitkään.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Yle-lakiin useita muutoksia perussuomalaisten vaatimuksesta – mukaan tulevat vaikutuksen vuorollisuus ja toiminnan ohjelmallisuus

Daisuke tashiro (FAIRCLOUGH) Ylen tulevaisuutta pohtinut parlamentaarinen työryhmä aikoo esittää useita muutoksia yleisradioyhtiön toimintaa säätelevään lakiin. Monet muutosehdotuksista olivat peräisin...

Close