Kategoriat
Ulkomaat

Mandelbrotin ääriviivan pituuden mittaus keskeytettiin

(SANIAINEN) Benoît Mandelbrotin ääriviivan vuosikymmeniä kestänyt mittaaminen jouduttiin lopettamaan torstaina. Vuonna 1967 aloitettu hanke venyi yllättävän pitkäksi, sillä aina kun tutkijat vaihtoivat tarkempiin mittavälineisiin, Mandelbrotin ympärysmitta kasvoi selvästi aiempaa tulosta pidemmäksi. Viimeisimmän, elektronimikroskoopilla tehdyn mittauksen mukaan Mandelbrot oli ainakin suurempi kuin Englannin rantaviiva. Asiantuntijat kertoivat hankkeen ongelmista myös eksaktein matemaattisin ilmauksin, mutta siitä raportoineet yhteiskuntatieteellis-humanistisen koulutuksen saaneet toimittajat eivät ymmärtäneet asiasta juurikaan mitään.

Kategoriat
Kulttuuri

Dennis Hopper mokasi

(POHJOIS-CAROLINA) Yhdysvaltain halki moottoripyöräillyt Dennis Hopper mokasi. Hän uskoi pääsevänsä eläkkeelle Floridaan, kun Kapteeni Amerikka huomautti, että pieleen meni. Viranomaiset epäilevät erehdyksen syynä olleen joko Christopher Walkenin nimittäinen rasvaletiksi tai Marlon Brandon kuvan ottaminen.
Viranomaisten mukaan on myös mahdollista, että Hopperin pyörän nopeus kävi hetkellisesti alle 80 km/h:ssa. Tapahtumapaikalta löytyi vain amyylinitriittiampulli ja sinistä samettia.

Kategoriat
Nekrologit

Salinger ja Saarikoski viimeinkin saman pöydän ääreen

(RUISSALO) Jerome David Salinger ja Pentti Ilmari Saarikoski ovat viimein keskustelleet kasvotusten Sieppari ruispellossa -kirjan käännöstyöstä.
Salinger, joka muun muassa menetti naisensa Charlie Chaplinille ja kirjoitti sotakirjeitä Ernest Hemingwayn kanssa, tuli tunnetuksi kuvailtuaan nuoren miehen, Holden Caulfieldin, hapuilevaa elämää puberteetin kourissa.
Saarikosken käsittelyssä Caulfieldin vasen kives ei kuitenkaan laskeutunut.
”Ei se siitä ainakaan huonontunut. Koko amerikanenglanti on degeneroitunut kieli, jota ei voi verrata antiikin kreikkaan”, Saarikoski sanoi puolustuksekseen.
”Jota et tainnut myöskään osata”, Salinger sivalsi, johon Saarikoski huomautti, ettei Salingerkaan osannut siteerata Robert Burnsin runoa oikein.
”Rye”, Salinger äänsi malliksi.
”Rai rai”, Saarikoski vastasi.
”Phoney”, Salinger tuhahti.
Suurimmalle osalle Lehden toimituskunnasta isoin yllätys oli, että Salinger oli vielä hetki sitten hengissä.

Kategoriat
Ulkomaat

Dead Kennedys jälleen alkuperäiskokoonpanossa

(KAMPUTSEA) Bostonilainen punkyhtye The Dead Kennedys on palannut alkuperäiskokoonpanoonsa. Basisti Ted Kennedy lähtee kiertueelle yhdessä veljiensä kitaristi rumpali Robert Kennedyn ja kitaristi-laulaja John Kennedyn kanssa. Yhtyeen suurimpia hittejä ovat Ich Bin Ein Berliner, Ask not what your country can do for you ja Too Drunk To Fuck.

Kategoriat
Kulttuuri Sähkeet

Jyrki Hämäläiselle uusi tapaaminen Elviksen kanssa

(PAREMPI KYYTI) Kirjailija, Suosikki-lehden ex-päätoimittaja ja suomalaisen populaarikulttuurin legenda Jyrki Hämäläinen tapaa rockin kuninkaan Elvis Presleyn toistamiseen. Tapaaminen sovittiin yllättäen myöhään eilisiltana. Miesten edellisestä tapaamisesta on kulunut jo vuosikymmeniä, joten tapausta voidaan pitää varsin merkittävänä.

Kategoriat
Muut

Gary Gygaxin osumapisteet nollille

(WATERDEEP) 20. tason taistelija-pappi Gary Gygax on kuollut. Gygaxin osumapisteet putosivat nollaan viime viikon puolivälissä ankaran mörköpeikkoja, okrahyytelöä ja mustaa lohikäärmettä vastaan käydyn taistelun tuoksinassa. Silminnäkijöiden mukaan syynä oli Gygaxin epäonnistunut pelastusheitto (Con, -2).
”Hän luotti aina viininpunaiseen d20-noppaansa, mutta nyt se vieri nurkkaan”, sanoi Gygaxin asetoveri, 15. tason kääpiösoturi Golain.
Toistaiseksi ei tiedetä, mitä tapahtuu Gygaxin mittavalle omaisuudelle, johon kuuluvat mm. sotavasara +4, ketjupaita +2, toistakymmentä parannusjuomapulloa, 15 jalkaa köyttä, paalu, talvihuopa ja kiipeilykoukku.
Luotettavien tietojen mukaan Gygax olisi jo kumittanut vanhan hahmolomakkeensa ja suunnitellut seuraavaksi inkarnaatiokseen haltiavelhoa.
”Hei jätkät, 3d6+1 per arvo, kolme sarjaa, muuttaa saa suhteessa 1:2, vai?” Gygaxin kerrottiin lausuneen viime sanoikseen.

Kategoriat
Kotimaa

Rauni Mollberg kuoli

(HELSINKI) Elokuvaohjaaja Rauni Mollbergin kuolema ei ole koskettanut yhtä laajoja kansanjoukkoja kuin [search term=”Edvin Laine”]Edvin Laineen[/search] kuolema vuonna 1989. Mollbergin hengenlähtöä on kuvailtu rajuksi uusintaversioksi, joka on liian raflaava verrattuna Laineen versioon Tuonelaan siirtymisestä.

Kategoriat
Ulkomaat

Boris Jeltsin ei enää humalassa

(MOSKOVA) Venäjän entinen presidentti Boris Jeltsin ei ole enää humalassa, kertovat useat lähteet Kremlistä. Päinvastaisista huhuista huolimatta hän ei kuitenkaan ole myöskään selvinnyt. Jeltsinin humalakokemuksista muistetaan eritoten aika Venäjän historian ensimmäisenä presidenttinä 1991-2000, jolloin hän toilaili muun muassa rock-festivaaleilla, Kremlissä ja useissa maailmanpolitiikan kabineteissa.
Jeltsin teki pitkän julkisen putken, jonka aikana hän ei välttynyt vaikeiltakaan tilanteilta. Vuonna 1931 silloisessa Sverdlovskissa, nykyisessä Jekaterinburgissa ensimmäisen kerran vodkapullon nähnyt tenuttaja kilisteli maljoja ensin rakennustöissä, mutta liiallisen alkoholinkäytön seurauksena hänet ohjattiin kommunistisen puolueen virkoihin. Siellä armoitetun densan katsottiin olevan enemmän omiensa joukossa.

Missä se
pullo on?

Komean ryyppysessionsa aikana hän nousi pahaisesta pikkutissuttelijasta yhdeksi valtakunnan kovimmista viinasienistä. Kovimmat paikkansa hän koki 80-luvun lopulla, jolloin pitkäaikainen ryyppykaveri Mihail Gorbatshov ajoi Jeltsinin pois suosituilta NKP:n puistonpenkeiltä.
Asemansa menettänyt juopporetku ei kuitenkaan luovuttanut, vaan näki pullon pohjalla mahdollisuuden uuteen nousuun. 90-luvun alussa hän joikin pöydän alle sekä Gorbatshovin että työväentalon rapajuoppokommarit. Ankaran juomisen ohessa Jeltsin myös edesauttoi merkittävästi Neuvostoliiton hajoamista, synnytti itsenäisen Venäjän valtion ja kukisti kapinoitsijat – kaikki tämä ilman päivänkään krapulaa.
Haimaa ja maksaa sekä Venäjän kansaa rasittava viinanläträys jatkui kiitettävällä tehokkuudella myös presidenttikaudella. Vuosituhannen vaihteen lähestyessä valtionhoito alkoi kuitenkin viedä kohtuuttoman paljon aikaa kittaamiselta, joten Jeltsin nimitti seuraajakseen luottomiehensä Vladimir Putinin ja siirtyi datsalleen täysipäiväiseksi rantojen mieheksi. Putin nousi Jeltsinin suosioon yksinkertaisesta syystä: mustasukkaisesti pullostaan kiinnipitävä kännikala ei voi päästää lähellensä kuin alkoholiin negatiivisesti suhtautuvia.

Kategoriat
Muut

Slobodan Milosevic in memoriam

(ZAGREB) Äskettäin menehtynyt entinen Serbian presidentti Slobodan Milosevic jää elämään monien mieleen ihmisenä, joka pyrki toteuttamaan unelmansa ja tekemään maailmasta paremman paikan sekä tapattamaan muutamia satojatuhansia ihmisiä.
Milosevic syntyi vuonna 1941 pienessä Pozarevacin kylässä ortodoksipappi-isän ja opettajaäidin perheeseen. Hän vietti jotakuinkin normaalin lapsuuden ja murhautti ala-asteella seitsemän muslimisyntyistä serbiä. Opettajat muistelivat Slobodania myöhemmin lämmöllä: ”Oli selvää että tästä pojasta tulisi jotakin suurta ja että hän murhaisi tuhansia syyttömiä ihmisiä.”

Vaatimattomasta alusta
hulluihin murhatekoihin

Milosevic valmistui lakimieheksi Belgradin yliopistosta 1964 ammuttuaan kuoliaaksi kahdeksan ihmistä. Vain muutamia vuosia myöhemmin tämä kyvykäs ja hullun murhanhimoinen nationalisti kohosi näkyviin virkoihin valtiollisissa yhtiöissä.
Tällöin kuitenkaan kovin moni ei olisi uskonut, mihin Milosevic vielä pystyykään. Kansanmurhat ja Srebrenican verilöyly olivat vielä kaukaista utopiaa, ja hänen piti tyytyä vain muutamiin murhapolttoihin ja salamurhiin.
Ratkaiseva askel kohti valtiomieheyttä ja sotarikollisen uraa tuli vuonna 1986 kun Milosevic nousi Serbian kommunistisen puolueen johtoon ja murhasi 22 ihmistä vasemmalla kädellään. Sen jälkeen häntä ei enää pysäyttänyt mikään, paitsi muutama laivueellinen Naton pommikoneita, kansannousu sekä verenpainetauti.

Tapan vittu
ihan kaikki

Milosevic keräsi karismaattisena johtajana nopeasti valtavan suosion kansallismielisten ja älyllisesti vajaiden serbien keskuudessa. Etenkin hänen kuuluisa ”vittu nyt tapetaan kaikki” -puheensa Kosovo Poljessa 1989 muistetaan hyvin.
”Kroaatit – henki pois! Albaanit – litteäksi! Sloveenit – vittu hengiltä!” taitava demagogi Milosevic painotti tuolloin.
Vaalilupauksiaan Milosevic pääsi täyttämään 1990-luvun alussa, kun Kroatia ja Slovenia sekä myöhemmin Bosnia-Hertsegovina irtautuivat Jugoslaviasta. Milosevic alkoi tällöin soveltaa maan yhtenäisyyden säilyttämiseksi kehitettyä ”Paskaks vaan” -strategiaa, johon sisältyi taitavaa nationalistista propagandaa, ulkopoliittista tasapainottelua sekä silmitöntä kaiken vastaantulevan murhaamista ja raiskaamista.

Pyhimys
mieheksi

Sodan tauottua Milosevic jatkoi Serbian johdossa sekä ihmisten murhaamista, kunnes hänet toimitettiin kesäkuussa 2001 Haagin sotarikostuomioistuimeen. Vuosien oikeustaistelun ja kymmenien murhien ja tuhopolttojen uuvuttama Milosevic menehtyi maaliskuussa 2006 sydänkohtaukseen, jonka kaikki teräväsilmäiset serbit tietenkin tunnistivat YK:n junailemaksi salamurhaksi.
”Miksi kaikki hyvät kuolevat ensimmäisinä?” tiivisti alati fiksujen serbialaisten tunnelmat debiiliksi todettu Ratko Ei-Mladic Belgradissa.

Kategoriat
Seksivau

Arto Melleri tapasi Matti Pellonpään

(ELITE) Runoilija Arto Melleri tapasi perjantai-iltana näyttelijä Matti Pellonpään. Kohtaaminen sattui äkkiarvaamatta, valomerkin tultua varoittamatta, Puukkobulevardilla.
Pellonpää kertoi ehtineensä jo odotella. Melleri taas katsoi Pellonpään pitäneen turhaa kiirettä. Sopuun päästiin ja matkaa jatkettiin yhtä jalkaa.
”Matkalla sinne missä baarit auki läpi yön eikä aamua tule. Juopumaan kuunvalosta, itätuulen salakuljettamasta villihampun siitepölystä”, opasti Melleri. Niin lähtivät.
Ja Suomi oli taas hieman ikävämpi paikka.