Kategoriat
Ulkomaat

Mandelbrotin ääriviivan pituuden mittaus keskeytettiin

(SANIAINEN) Benoît Mandelbrotin ääriviivan vuosikymmeniä kestänyt mittaaminen jouduttiin lopettamaan torstaina. Vuonna 1967 aloitettu hanke venyi yllättävän pitkäksi, sillä aina kun tutkijat vaihtoivat tarkempiin mittavälineisiin, Mandelbrotin ympärysmitta kasvoi selvästi aiempaa tulosta pidemmäksi. Viimeisimmän, elektronimikroskoopilla tehdyn mittauksen mukaan Mandelbrot oli ainakin suurempi kuin Englannin rantaviiva. Asiantuntijat kertoivat hankkeen ongelmista myös eksaktein matemaattisin ilmauksin, mutta siitä raportoineet yhteiskuntatieteellis-humanistisen koulutuksen saaneet toimittajat eivät ymmärtäneet asiasta juurikaan mitään.

6 vastausta aiheeseen “Mandelbrotin ääriviivan pituuden mittaus keskeytettiin”

Sellaista se vapaaehtoistoiminta on, joutuu hyppäämään yhdeltätoista illalla graafia tviikkaamaan 😀

Mandelbrotin ääriviivaa länsirannikolla voitaisiin laitta mittaamaan kirkkofundamentalistit. Näin saataisiin heidänkin aika käytettyä hyödyksi ja paskakeskustelu vähemmälle. Koska mittaamista riittää (vaikka hyvin epäeksaktisti tehtynä) mikrometrin kanssa, voisi mukaan liittyä maahanmuuttjat, työttömät ja vain yhtä työtä tekevät sekä nettikeskustelijat. Yhteiskuntamme ongelmat tulisi näin ratkaistua kertaheitolla.

Usko Tyykkä taitaa olla yksi näistä yhteiskuntatieteellis-humanistisen koulutuksen saaneista toimittajista kun otsikossa on ääriviivan mittauksesta ja tekstiosassa ympärysmitasta. Kolmiulotteisella kappaleella ei ole yksikäsitteistä ääriviivaa tai ympärysmittaa.
Jos osaamisaluetta on esimerkiksi homokeskustelu, Kongon mandrillit, Palmen murha-ase ja Päivi Räsäsen tyttären tißit, niin kannattaisko sekaantua mieluummin vaikka eläimiin kuin eksakteihin luonnontieteisiin liittyviin asioihin kuten ydinvoimaan.

Ympärysmitta on tasokuvion reunaviivan pituus. Kolmiulotteisen kappaleen, kuten Mandelbrotin kyseessä ollen kyseessä on kappaleen tasoleikkauksen ääriviivan pituus. Jos ja kun halutaan olla eksakteja, ilmoitetaan leikkaustason korkeusasema, mikäli se ei ole yleisen mittauskäytännön mukainen.
Esimerkkejä ja erityistapauksia: rakennuspiirustuksissa leikkaustaso on yleensä 1200 lattiatasosta. Janina Fryltä ilmoitetaan kolme lukua, lantion, vyötärön ja tissien korkeudelta mitatut ympärysmitat kehon ääripisteiden kautta mitattuna. Mattiesko Hytöseltä ilmoitetaan hauiksen ympärysmitta. Jorma Ollilalta mitataan ainoastaan hartioiden leveys, mutta sitä ei julkaista.
Benoit Mandelbrotin tapauksessa sovelletaan tavallista miespuolisen henkilön ympärysmitan käytäntöä, vyötärömittaa. Tällöin oletetaan vyötärön sijaitsevan navan korkeudella, riippumatta siitä sijaitseeko ne kainaloissa (malli Matti Nykänen) vai lantiolla kymmenen senttiä persvakoa näkyen (toissavuotinen muoti).
Lehden toimittaja on ilmaissut asian epätarkasti, mutta koska artikkelin asiasisältöön sillä ei ole olennaista merkitystä, virhettä ei voi pitää kovin suurena.
Koskas ne toimittajat muutenkaan tajuaisivat mitä kirjoittavat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Kadonnut todellisuudentaju saattaa olla nyt Espoossa

(PIIKKIÖ) 4. syyskuuta. Kello on puoli yhdeksän, kun Lahja-Gilpertiina Christina Lehwäshowi (ent. Marja Huttunen) on palaamassa ihan tavalliselta ulkoilulenkiltä. Kotiin...

Close