Kategoriat
Kotimaa

'Yliopisto'-sana käyttöön monien oppilaitosten käännösnimissä

(OPM) Vuodenvaihde tuo mukanaan muutoksia suomalaisten oppilaitosten vieraskielisiin nimiin. Etenkin yliopisto-sanan käyttö käännöksissä laajenee. Vuoden alusta lukien ammattikorkeakoulut, kansalaisopistot, perusopetuksen luokat 7-9 sekä ammattikoulujen lvi-linjat siirtyvät käyttämään englanninkielisissä nimissään termiä university.
Muutosta perustellaan saatananmoisella idiotismilla sekä opetusministeriön perinteisellä kyvyttömyydellä osata rakentaa maahamme toimivaa duaalimallia koulutuspoliittisin lähtökohdin aluepolitiikan sijaan.
”Meidän mielestämme on etenkin oppilaiden ja myös koko yhteiskunnan etu, ettei kenelläkään ole helvetinkään käsitystä siitä, minkätasoista koulutusta kukin oppilaitos antaa ja millaisia työelämän valmiuksia valmistuneilla on”, kertoo opetusministeriön toisen kerroksen limoviikuna, jonka johtama työryhmä valmistelee paraikaa mm. yliopistojen perusrahoitusmallin muutosta.
Limoviikunan mukaan nimimuutos tuo vaihdoksia myös oppilaitoksista valmistuneiden titteleihin. Kansalaisopistojen huovutuskurssien läpäisijöitä nimitetään tästedes kandidaateiksi, peruskoulunsa päättäneitä maistereiksi ja tradenomeja työttömiksi.

40 vastausta aiheeseen “'Yliopisto'-sana käyttöön monien oppilaitosten käännösnimissä”

Poikkeuksena kuitenkin Pop & Jazz Konservatorion rap-linja, jolta valmistuvien titteli on yo-merkonomi.
Oppilaitoksen nimi muuten kirjoitetaan ”oikein” todellakin juuri noin.

Huhua on myös siitä, että kaikki peruskoulun opettajat saisivat käyttää professori-titteliä ja eläköityneet tietenkin emeritusprofessorin arvonimeä. Heidät myös kutsuttaisiin automaattisesti joka vuosi Linnan Juhliin.

Tarkoitus(joka selvästi epäonnistui) oli sanoa, että kaikki peruskoulujen rehtorit kutsuttaisiin automaattisesti Linnaan. Paskaks meni. Hauskuuskin katosi, jos sitä edes oli.

Itselläni on 3 tutkintoa autokoulusta, mutta en ole löytänyt koulutustani vastaavaa työtä lukuisista yrityksestä huolimatta.

Miä hauskaa siinä muka olisi, jos peruskoulujen rehtorit kutsuttaisiin automaattisesti Linnaan? Minne se hauskuus katosi? Mikä meni ”paskaks”?

Ihan vitun sama vaikka kaikkia kouluja kutsuttaisi vaikka miksi. Kaikki opiskelijat ja koululaiset ovat säälittäviä paskoja. Varsinkin yliopisto-opiskelijat.

Nämä kommentit ovat niin hauskoja, että niiden on pakko olla vähintään yläasteen lisensiaattien kirjoittamia.

Töissäkään ei voi enää nojata lapioon, kun se on laudaturin-lapio. Koita siinä sitten rukkaset taskussa polttaa norttia, kun Jarmo pärisee traktorin kopissa ja joku maisteri seisoo viikset väpättäen kansio kainalossa kuopan reunalla.
Niin onneks oon tradenomimerkonomiekonomi, jonka sain työkkarin kurssilta. ATK-ajokortti jäi hiukan vajaaksi.

Kommentoijat ovat kaikki datanomeja, mutta AMK-sellaisia, eli nykyään soveltavien tieteiden tohtoreita. Minä olin kaukaa viisas ja valmistuin maisteriksi rippikoulusta. Autokoulusta sai sitten jo lisurin paperit. Eikä se mikään autokoulu ole, vitut. Autoilualan sovellettujen tieteiden korkeakoulu.
Nimet vaihtuu, kilpailukyky ja paskajargoni kasvaa. Joku saa makkaraa leivän päälle, mutta kuka? Ja kenen makkaraa, ja kenen leivälle?

Kerrassaan loistavaa uutisointia, joka tosiaan ilmentää dualimallin kehirysongelmia. Jos kerta ollaan haluttu luoda korkeakoulutus dualimalliin, kyllä sitä nyt sitten pitää tasapuolisesti kehittää ja arvostaa. Nyt AMK-väki yrittää hakea jotain pseudo-statusta yliopistojen varpaille astumalla: puhutaan ”universityistä”, T&k toiminnasta ja muutenkin ”tieteellisestä” tutkimuksesta joka käänteestä. Typerää itsepetosta! Mutta minkäs voit, kun AMKlaisia aina haukutaan ja väheksytään! Ei ketään halua olla luuseri vastaan taistelematta. Jos joku joskus ja edes jossain yliopistossa sanoisi, että ”AMK täyttää oman tehtävänsä hyvin ja kouluttaa osaajia työelämään”, voitaisiin hännänvedosta luopua ja keskittyä olelliseen, eli käytännön osaajin yritysten tarpeisiin.

Vaikka tuo uudistus on naurettava, niin tekstistä paistaa kirjoittajan (jien) katkeruus selvästi läpi… 😀

Vaan silti OPM:stä todetaan, että käännösnimen ”university” käyttö kuuluu ammattikorkeakoulujen omaan toimivaltaan, kunhan eivät vaan kotimaisilla kielillä luulottele olevansa yliopistoja. Missä sekaannuksen vaara olikin kaikkein suurin…?
Limoviikuna paljastaa vielä, että myös uimakandidaatin ja -maisterin tutkinnot tullaan piakkoin sisällyttämään tutkintoasetukseen alempana ja ylempänä korkeakoulututkintona. Jatkotutkinnon nimikkeeksi esitetään uimatieteen tohtoria.

”opiskelen yliopistossa, ja kirjoitan tänne lehteen pseudo-älykästä kuraa (harmitellessani oman asemani romahtamista…)”
kirjoittaisitte edes jotain hauskaa. katkeruus ei ole hauskaa. hassut nimet, suuret luvut tai paavo lipponen ovat hauskoja asioita. myös karvaiset painijamiehet ovat hauskoja.
tämäkin on katkeraa, mutta minkäs teet…. te ajoitte minut tähän.

j. kuukka, katkeruus on hauskaa. Sen todistit sinä. No ok, katkeruus herättää ainakin joissain tapauksissa ainakin vahingoniloa.

Huikeeta settiä. Mutta valitettavasti melkein totta. No, merkanteille varmaan tulee parempi mieli mutta eihän tässä muuten mitään järkeä ole.

Onhan se hienoa, että Lehtikin osoittaa välillä inhimillisiä tunteita (katkeruus). Voisi melkein luulla, että siellä on ihan oikeita ihmisiä näitä juttuja kirjoittamassa.

No tuo, jos mikä, on hauskaa! Yksi kysymys kuitenkin: mikä on ”miehan”?

Ja tästä lähtien käännämmekin yläkäsitteen ’korkeakoulu’ termillä ’high school’.

Kappas!
Lehden kommenttiosastoille on ilmestynyt soveltavien tieteiden professoreita, jotka osaavat jo lukea. Hyvä, hyvä.

Onko Suomessa ylipäätänsä olemassa mitään minkään arvoista koulutusta lukion tms. jälkeen? Yliopistolla kiepahdin, mutta homma tuntui järjettömältä. Onko tämä kaikki ”70 prosenttia korkeakoulutetuiksi” vain jotain sosiaalidemokraattien utopiaa?
Tuntuu vaan niin neuvostoliittolaiselta tai pohjois-korealaiselta, kaikki on pakko ”kouluttaa” toisin sanoen aivopestä, mutta mihin? Tämä maailma hukkuu ”tietoon”, jolla ei mitään tee. Kaikesta informaatiosta tulee yhdentekevää, koska sitä ei enää seulota sen arvokkuuden tai käyttökelpoisuuden mukaan. Tai aseteta tärkeysjärjestykseen, ihan kuin tietoon voisi suhtautua ”sosiaalidemokraattisesti” tasapäistämällä; ihan kuin olisi jonkinlainen vaatimus suhtautua niinkutsutusti samanarvoistamalla tietoon, ettei vaan mikään tiedonmuru koe itseään epätasa-arvoiseksi muiden tietojen kanssa.
Ja tuntuu, että mikä tahansa koulutus vain täyttää ihmisen pään aivottomalla soovalla, jolla ei ole todellisen maailman kanssa mitään tekemistä eikä mitään hyötyä työelämässä. Ihminen siis valmistuu työttömäksi, mutta onpahan ainakin tämän pellesirkuksen paperit ja tutkinto. Sillä voi sitten päteä. Minä en enää usko tämän yhteiskunnan koulutukseen. Se tuottaa vaan elämästä vieraantuneita aivottomia robottiarmadoita, jotka käyttäytyvät ja toimivat kuin ennalta ohjelmoitu sosiaalidemokraattinen kone. Mutta sellainenhan sopiikin tähän maahan, jossa valtaapitävät ovat lobotomisoituja zombeja joita putkahtelee hakaniemeläisten tehtaiden liukuhihnoilta. (Siitäkin huolimatta, että Hakaniemessä ei taida olla tehtaita, mutta you get the point.)
Lisään tähän huumorin vuoksi kasan lainausmerkkejä: ”””””””.

Jotenkin miellyttää silmää, että sanat ”sosiaalidemokraattinen” ja ”soopa”-sanan adessiivimuoto olivat samassa kappaleessa.
Komitatiivi on muuten ”soopineen”.

Amis tai pamis, AMK tai AMG, uni- tai kumiverstas, opithan kuitenkin. Voit olla akateemikko, juristi (turha lukea yli 2 v, kun ”toinen vuosi menee vain ryyppäämiseen”), putkimies (vaatii 2-vuotisen peruskoulun jälkeisen tutkinnon) tai roskakuski (2 v menee siihenkin). Ihmisten yhteisö toimii panoksellasi. Jos et opi, luonnonvalinta huolehtii Sinut tai viimeistään jälkeläisesi pois. OpM-sedät ja StM-tädit voivat veronmaksajien rahoilla vastustaa luontoa ja saada aikaan poikkeaman maailmanmenoon ja saatat säilyä hengissä viiskymppiseksi oppimatta paljoakaan mitään. Elämisestä vastuu jää eläjälle. Senhän voi sitten viettää vaikka miettimällä koulujen nimiä ja paasaamalla ”kyl kaik ni vääri o”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Yle heivaa ehdokkaat vaalitenteistä

(ISO PAJA) Yleisradio ei aio tulevissa presidentinvaaleihin liittyvissä keskusteluissa kutsua studioon lainkaan ehdokkaita. Vaalit 2006 -ohjelmasarjaa toimittava Juho-Pekka Rantala on...

Close