Kategoriat
Kotimaa

Yliopistot siirtyvät kvartaalitalouteen koulutuksessaan

”JÄRJESTELMÄ TAKAA PITKÄJÄNTEISYYDEN JA KANNATTAVUUDEN”
(KALANTI) Yritysmaailmasta ja etenkin suurista pörssiyhtiöistä tuttu neljännesvuosi- eli kvartaalitalousmalli tekee tuloaan myös koulutuskentälle. Opetusministeriön ja valtiovarainministeriön yhteisen työryhmän salaisen raportin mukaan kvartaalimalli otetaan portaittain käyttöön myös koulutusjärjestelmässä.
Kvartaalimallissa sekä koulutuspaikkojen että koulutuslaitosten tilanne tarkistettaisiin aina neljän kuukauden välein, jolloin tehtäisiin myös tarvittavat säätötoimenpiteet, jotta koululaitos palvelisi mahdollisimman hyvin talouselämän tarpeita. Ensimmäisenä uusi malli on tarkoitus ottaa käyttöön yliopistoissa, ja sen jälkeen asteittain ammattikorkeakouluissa, ammattikouluissa sekä myös peruskoulussa.
Systeemiä on kokeiltu kuluvan vuoden aikana Tampereella, ja tulokset ovat olleet lupaavia, kertoo opetusministeriön vittumaisesti neuvotteleva virkamies Hannu Ohrana.

Hurraa, saatana

”Ensimmäinen kvartaali aloitettiin poikkeuksellisesti vasta syyskuun alussa ja sen välitilinpäätöksen aika oli vuodenvaihteessa. Silloin havaittiin, ettei koulutus vastaa kovin hyvin työmarkkinoiden senhetkisiä tavoitteita. Niinpä tammikuun alussa erotimme 55 työntekijää, lakkautimme kolme laitosta ja perustimme kaksi uutta”, Ohrana kertoo.
Myös opiskelijoiden puolella tehtiin korjauksia: tuhat humanistisen tiedekunnan ”ihan helvetin turhia kuperkeikka-aineita opiskelevaa” opiskelijaa potkittiin ulos ja sisään otettiin 1 500 uutta diplomi-insinööriksi halajavaa. Tosin heistä noin puolet piti erottaa toisen kvartaalin lopussa vapun korvilla, sillä teollisuuden tarpeet olivat muuttuneet.
Ohranan mukaan systeemi on heti kättelyssä näyttänyt kyntensä. ”Kvartaalimallin avulla koulutukseen saadaan viimeinkin pitkäjänteisyyttä ja tehokkuutta, jota siihen on turhaan vuosia haettu”, hän lukee Nokia-vihostaan.

5 vastausta aiheeseen “Yliopistot siirtyvät kvartaalitalouteen koulutuksessaan”

Mielenkiintoinen sivujuonne uudessa mallissa on myös vuoden kuukausimäärän kasvattaminen kuuteentoista. (Pitihän jonkun siihen tarttua, vai?)

Kommentteja kirjoittelleet ovat nyt kyllä aivan selvästi jotakin vanhaa matematiikkaa opiskellutta sukupolvea, jolla ei avarakatseisuus riitä nykyajan kiireisen liike-elämöinnin pyörteisiin. Vuodessahan on nimittäin tarkalleen niin monta kuukautta kuin tarvitaan, ja jollei ole, niin vika on yhteiskunnassa joka rajoittaa vapaata yrittämistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Matin ja Mervin välirikon syy selvisi – Matti selvisi

(TYRVÄÄ, KKO) Kansakuntaa kohahduttaneen mäkihyppylegenda Matti Nykäsen ja tämän Mervi-vaimon uumoillun eron syyt ovat paljastuneet. Toisella korvalla kuultujen sisäpiiritietojen mukaan...

Close