Kategoriat
Kansalaisjournalismi Politiikka

Leikkisä Pekkarinen vahvoilla keskustan johtajakisassa

(KUSTA) Valtioneuvosto päätti keskiviikkona esittää kahden uuden ydinvoimalan rakentamista Suomeen. Työvoima- ja elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk) on paljastanut olleensa jo pidemmän aikaa valtioneuvoston keskiviikkoisen esityksen kannalla. Hän oli tätä mieltä ilmoituksensa mukaan jo silloin, kun hän kertoi julkisuuteen kannattavansa ei yhdenkään tai yhden uuden voimalan rakentamista.
“Se oli tsoukki”, Pekkarinen tyrmää väitteet valehtelusta ja esittää vastakysymyksen: ”Miltä se olisi näyttänyt, jos olisin koko ajan kajottanut kahden puolesta?”
Asiantuntija-arvioiden mukaan Pekkarisen mahdollisuuden nousta keskustan puheenjohtajaksi olisivatkin heikenneet merkittävästi, mikäli hän olisi ollut rehellnen ydinvoimakannastaan.
“Nyt kenttäväki näkee, että olen minäkin kunnon luotettava keskustalainen”, hän viittaa vanhaan kehittyvien maakuntien suomalaiseen sananlaskuun.
“Täst’edes voitte luottaa siihen, että kun jotain sanon, olen tosiasiassa täysin eri mieltä. Tosin, nyt kun tiedätte tämän ja odotatte minun olevan jotain muuta mieltä kuin sanon olevani, olenkin todellisuudessa sitä mieltä, mitä sanon”, Pekkarinen selventää linjaansa.
(Jutun kansalaistoimitti Terveisiä (tupakka)tauolta.)

Kategoriat
Talous

Ydinvoimapäätös puhalsi talouteen vauhtia

(VARKAUS) Hallituksen keskiviikkoinen päätös myöntää ydinvoimalaluvat Teollisuuden voimalle sekä Fennovoimalle oli odotetun kaltainen piristysruiske kotimaiselle elinkeinoelämälle ja vaikeuksissa pinnistelevälle suomalaiselle metsäteollisuudelle.
Esimerkiksi metsäjätti Stora Enso aloitti heti torstaiaamuna laajan investointiohjelman, jolla yhtiö aikoo turvata metsäteollisuuden työpaikat ja tuotannon säilymisen Suomessa. Jätti-investointi aloitettiin lopettamalla sanomalehtipaperin tuotanto Varkaudessa sekä irtisanomalla 200 työntekijää. Myös Kotkan tehtaiden myyminen kupattavaksi ja nussittavaksi pääomasijoittajalle on osa yhtiön uutta Suomen-strategiaa.
”Valtioneuvoston myönteinen ydinvoimalinjaus oli tässä aivan olennainen tekijä. Ilman pitkäjänteistä, riittävää ja ennustettavaa kotimaista energiapäätöstä tämä ei olisi ollut mahdollista”, kiitteli yhtiön toimitusjohtaja Jouko Karvinen.
Myös elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) oli tyytyväinen metsäyhtiön päätökseen.
”Tämä oli juuri sen kaltainen positiivinen signaali, jota ydinvoimapäätöksellä haettiin. Kotimainen teollisuus vahvistuu. Ajoituskin oli hyvä. Kyllä tuntuu pirun mukavalta”, Pekkarinen sanoi.
Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan ydinvoimapäätös on omiaan viemään Suomea ylös talouden romahduksesta. Järjestön mukaan seuraavat tärkeät askeleet ovat yhteisöverokannan pudottaminen 20 prosenttiin, OECD:n ehdottaman matokuurin läpivienti sellaisenaan sekä suojeluskuntien hiljainen aseistaminen.

Kategoriat
Politiikka

Vihreät: Ydinvoimapäätös on loogisesti ongelmaton

(PENRHYNDEUDRAETH) Vihreiden puheenjohtajan Anni Sinnemäen mukaan puolueella ei ole ”sisäisiä ristiriitoja” siitä, että hallitus myönsi luvat kahden uuden ydinvoimalan rakentamiselle.
”Täytyy muistaa, että jos kylän parturi ajaa niiden ja vain niiden parran, jotka eivät aja omaa partaansa, ajaako hän oman partansa? Sama pätee ydinvoimaan”, Sinnemäki havainnollistaa.
Seuraavaksi puolue aikoo selvittää, täyttääkö poliittinen kompromissi uusiutuvan energian kriteerit, jolloin sen voisi koplata osaksi eilen päätettyä risupakettia, vai pitääkö se vain loppusijoittaa Timo Soinin (ps) perseeseen.

Kategoriat
Kotimaa Politiikka Sää

Suomesta viimein sähkön banaanivaltio

(AC/DC) Eurooppa kiittää Suomea rohkeasta ja koko kansan tuen saaneesta päätöksestään lisätä ydinvoimaa. Kahdella uudella ydinvoimalalla Suomi saavuttaa viimein uuden statuksen eurooppalaisten silmissä.
”Onhan se hyvä, että ydinvoimalat laitetaan sinne, missä on vähiten ihmisiä”, hymyilee tyytyväisenä EU:n väestökehitysvastaava Maximus Plutinio.
Suomen päätös on otettu erityisen innolla vastaan naapurimaissa, joissa ei todellakaan tulevina talvina palella, sammutella valoja tai laiteta ikkunoita tiukasti kiinni.
”Tällaista banaanivaltio olemme jo kaivanneet. On todella onni, että se sattuu näin lähelle meitä”, kertoo Ruotsin energiapolitiikkavastaava Björn Glödlampa-Lysrör, jonka mukaan Suomen ponteva tapa ratkaista mahdolliset energiakriisit helpottaa muun muassa Ruotsia luopumaan kokonaan omasta ydinvoimasta.
”Tietysti onnettomuuden sattuessa olemme harmillisen lähellä. Olkoon kuitenkin tuulet suotuisampia kuin viimeksi”, Glödlampa-Lysrör sanoo ja katsoo itään.
Ydinvoimapäätöksen yhteydessä Pekkarisen Risupaketti ™ luovutettiin Joulupukille parempaa käyttöä varten.
”Kyllä siellä hallituksessa jo osa osaa aavistella, mitä pukin säkistä vuoden lopussa löytyy”, Joulupukki sanoo, ja täsmentää, että osalla hän ei todellakaan tarkoita tässä yhteydessä kokoomuslaisia, keskustalaisia tai edes ruotsalaisia.