Kategoriat
Kotimaa Politiikka Sää

Suomesta viimein sähkön banaanivaltio

(AC/DC) Eurooppa kiittää Suomea rohkeasta ja koko kansan tuen saaneesta päätöksestään lisätä ydinvoimaa. Kahdella uudella ydinvoimalalla Suomi saavuttaa viimein uuden statuksen eurooppalaisten silmissä.
”Onhan se hyvä, että ydinvoimalat laitetaan sinne, missä on vähiten ihmisiä”, hymyilee tyytyväisenä EU:n väestökehitysvastaava Maximus Plutinio.
Suomen päätös on otettu erityisen innolla vastaan naapurimaissa, joissa ei todellakaan tulevina talvina palella, sammutella valoja tai laiteta ikkunoita tiukasti kiinni.
”Tällaista banaanivaltio olemme jo kaivanneet. On todella onni, että se sattuu näin lähelle meitä”, kertoo Ruotsin energiapolitiikkavastaava Björn Glödlampa-Lysrör, jonka mukaan Suomen ponteva tapa ratkaista mahdolliset energiakriisit helpottaa muun muassa Ruotsia luopumaan kokonaan omasta ydinvoimasta.
”Tietysti onnettomuuden sattuessa olemme harmillisen lähellä. Olkoon kuitenkin tuulet suotuisampia kuin viimeksi”, Glödlampa-Lysrör sanoo ja katsoo itään.
Ydinvoimapäätöksen yhteydessä Pekkarisen Risupaketti ™ luovutettiin Joulupukille parempaa käyttöä varten.
”Kyllä siellä hallituksessa jo osa osaa aavistella, mitä pukin säkistä vuoden lopussa löytyy”, Joulupukki sanoo, ja täsmentää, että osalla hän ei todellakaan tarkoita tässä yhteydessä kokoomuslaisia, keskustalaisia tai edes ruotsalaisia.

12 vastausta aiheeseen “Suomesta viimein sähkön banaanivaltio”

Älkää viitsikö esittää mukamas valveutunutta kritiikkiä ydinvoimaloista, jos kerran vedätte mukaan niinkin asiatonta argumentointia kuin mahdollinen onnettomuus. Ydinturvallisuus lähtee siitä periaatteesta, että mitä tehdään, kun pahin mahdollinen tapahtuu.
Esimerkki: polttoainesauvat jäähdytetään passiivisella tavalla, eli vesi virtaa pelkän painovoiman avulla reaktoriin. Jäähdytysjärjestelmiä on neljä ja ne ovat toisistaan täysin riippumattomia. Jos kolme lakkaa toimimasta niin reaktorilla ei ole vieläkään mitään hätää.
Mutta sen lisäksi turvallisuussuunnittelussa on otettu huomioon tilanne, jossa ajanhetkellä 0 *kaikki neljä* lakkaavat toimimasta, kuin olisivat venttiilillä äkillisesti suljettuja. Vaikka näin tapahtuisi (mikä on todennäköisyys että niin kävisi?), ei reaktorilla olisi silti hätää, koska tapahtuma on huomioitu turvallisuussuunnittelussa.
Joten kritisoikaa jotain muuta mutta älkää turvallisuutta.

Oi ihana ydinvoimaa! Sanoinko jo kuinka ihana fissio on? Kaikista parempi enerkianmuoto. Koska keskustellaan mun sauvan jäähdyttelemisestä? Kolme ei riitä mulle, joten mää haluaisin neljä, mielellään afroamerikkalaista, miestä löyhyttelemään hieman strutsinsulkalöyhyttimillä. On kyllä tosi epätodennäköistä että saan sellasii 🙁 Ootteks mitä mieltä? Kuva ois kiva!

Minä kritisoin Kimmo H:ta. Kokemus on osoittanut, että tosikkomaisen oloisen kommentin seurauksena yleensä aina yleisönosastolla sattuu jonkinasteinen räjähdys. Täällä ei passiiviset jäähdytykset auta!

Sijoitetaan ydinjätteet Katlan kraatteriin! Kyllä mahtuu. Ympärilläkin on vain jäätä ja karua aroa.

Tässä yhteydessä pitää huomioida myös harvinaislaatuisen objektiivinen asian käsittely median puolelta.
Seuraavassa ote erään nimeltä mainitsemattoman Alma Media -konserniin kuuluvan Satakunnan Kansan otsikoista 22.4.2010 lehdessä:
”Lisäydinvoima vapauttaa Suomen Venäjän sähköstä” (etusivu)
”Pekkarisen pikkulauantai päättyi kahteen ydinvoimalalupaan”
”TVO:Hyvä ja luonteva jatko OL3:lle”
”Eduskunta tuskin kaataa esitystä ydinvoimaluvista”
Odotin jonkinlaista mielipidemanipulaatiota tai selkeää puolen valitsemista, mutta edes äskettäin tapaturmaisesti sokeutuneella perssilmälläni en erota yllämainittuja ilmiöitä asian uutisoinnissa.

nythän on siis niin että mainittu painovoimavedellä jäähdytyksen menetelmä on laajasti testattu ja tositilanteessa hyväksi havaittu esimerkiksi Missäsenytolikaan. Luotetaan vain edelleen insinööreihin ne kyllä tietää mitä tekee. Ai-van turhaa on nyt viherstalistihöyrypäitten vouhottaa tai vouhottaisivat edes turbiinin ääressä heheh. Niin teollisuutemme saisi lisää enerkiaa eikä tarvitsisi nuukailla jatkossakaan.

Just näin mekin aina tehdään töissä, koska me ollaan nääs insinöörejä. Turvallisuus on aina ihan ykkösenä ja ekana mielessä. Ensin me suunnitellaan ja sitten me tehään just tasan suunnitelman mukaan ja sitten kaikki toimii, kerralla ja maailman tappiin. Tunnen yhen puolalaisen hitsarin, en muista nimee mut yks niistä joilla on parta ajamatta, ja se sanoo just samaa. Ja jos ihan mitä tahansa menee pieleen, niin mikäs siinä, ei mitään hätää, kun kaikki on huomioitu siinä turvallisuussuunnitelmassa. Tai siis varmasti on, vaikka eihän me sitä tietenkään lueta, kun ei mikään mee koskaan pieleen, ikinä. Mut kai se meillä jossain on. Ja sit lopussa me tehään jotain testejä, mut ihan turhaan, koska kaikkihan kuitenkin toimii just hyvin. Paitsi joskus me jätetään ne testit tekemättä, kun on vähän kiire siinä lopussa. Mistäköhän sekin muuten johtuu, kun kaikki menee kuitenkin just aikataulussa ja budjetissa?

Kaikki menee just aikataulussa ja budjetissa, niinku OL kolmosessa. Kyllä tää ydin voima homma vaan toimii ku junan vessa!

Kyllä ne tikut lakkaa säteilemästä seuraavan 100 vuoden sisällä kun keksitään keinot miten se tehdään. Pitää olla uskoa tuleviin sukupolviin ja teknologiseen kehitykseen. Tähän loppukevennykseksi voi heittää vaikka insinöörivitsin: Mitä yhteistä on insinöörillä ja salamalla?
(Ensin välähtää. Sitten korjataan vahingot.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Yleisönosastokirjeitä Aikakaus-Lehteen

Hyvä yleisö. Seuraava Aikakaus-Lehti on jo ovella, mutta yleisönosasto ammottaa yhä tyhjänä. Olkaa hyvä ja täyttäkää se lukijakirjeillä, jotka voi...

Close