Kategoriat
Politiikka

Suomelta nootti Virolle patsaskiistan seurauksena

(TALLINNA) Viron ja Suomen välejä hiertävä patsaskiista on kärjistynyt viime yönä puhjenneissa mellakoissa Tallinnan keskustassa. Yhden ihmisen kerrotaan saaneen surmansa torstai-iltana, kun Viro kertoi kieltävänsä alkoholin myymisen useiksi päiviksi koko pääkaupungissaan.
Suomen hallitus on kertonut virolaisille diplomaateille kiellolla olevan ”vakavia seuraamuksia” maiden välisen kumppanuuden kannalta. Suomi on toimittanut Viron Helsingin-lähettiläälle nootin tapauksen vuoksi. Hallitus on myös vedonnut kansainvälisiin järjestöihin, kuten Euroopan neuvostoon ja Natoon, jotta nämä estäisivät virolaisten aikeet olla myymättä halpaa alkoholia suomalaisille.
”Tätä voidaan pitää tahallisena provokaationa Viron puolelta. On täysin käsittämätöntä, että meille ystävällisenä pidetty valtio voi menetellä tällä tavalla. Erityisen loukkaavaksi asian tekee suomalaisille tärkeän työväenjuhlan lähestyminen”, kommentoi Suomen Tallinnan-lähettiläs Jaakko Kalela.
Pian tiedon saatuaan hurjistuneiden suomalaisten kerrotaan rikkoneen viinakauppojen ikkunoita ja kahmineen alkoholia varastamiinsa ostoskärryihin ja autoihin. Tallinnan satamasta kerrotaan myös, että rikotuilla pulloilla aseistautunut suomalaisryhmä oli alkuillasta yrittänyt kaapata Nordic Jet Line-varustamon katamaraanin kuljetustarkoituksiin siinä kuitenkaan onnistumatta.

”Viinaa saatana”

Viitisensataa ”demarinuoriksi” itseään nimittävää suomalaista kokoontui perjantai-iltapäivällä Punaisen torin läheisyyteen keräämään voimia ja huutelemaan iskulauseita ennen virolaisten mellakkapoliisien kohtaamista. Yön mellakat olivat aamuun mennessä rauhoittuneet, mutta illan tullen turhautumisen epäiltiin jälleen kärjistyvän väkivallaksi.
”Ööörh, vittu! Saatanan ryssät, viinaa saatana!”, kommentoi hupulliseen takkiin, punaiseen huiviin ja serpentiinikaulukseen sonnustautunut nuori espoolaismies.
”Saatanan kommarihomot, nyt sitä pulloa tänne!”, jatkaa samaan seurueeseen kuulunut, Paavoksi itsensä esittelevä helsinkiläinen. Miehet kertovat saapuneensa ”viinanhakuun ja samalla huoriin” Tallinnaan edellisenä päivänä, kun tieto tapahtuneesta saavutti heidät. Järkyttyneet suomalaiset eivät omien sanojensa mukaan kaihda mitään keinoja saadakseen oikeuden toteutumaan.
Torstaina joukosta kerrotaan kuuluneen myös perinteisiä kansallismielisiä työväenlauluja. Perjantaina yhteishenki oli kuitenkin jo vaihtunut selvää epätoivoa kuvastavaksi huudoksi, jossa ei enää ollut havaittavissa edellispäivän järjestelmällistä liikehdintää.

”Venäjä tarjoaa neuvotteluapua”

Venäjä on huolissaan Suomen ja Viron välisestä kiistasta, ja Duuma kehotti torstaina kansalaisiaan ehdottomaan varovaisuuteen Tallinnassa ja mielellään poistumaan maasta.
Helsingin Moskovan-lähettiläs on lehtitiedon mukaan ehdottanut venäläisen halvan viinan kuljettamista Suomeen kriisiapuna ennen maanantaina vietettävää kansanjuhlaa. Tämä toivotaan hillitsevän Tallinnan mellakoita ja saavan osan suomalaisista palaamaan kotimaahansa. Suomen ulkoministeriöstä kerrotaan, että asiasta neuvotellaan ja kiista pyritään ratkaisemaan toivon mukaan ennen maanantaita.

15 vastausta aiheeseen “Suomelta nootti Virolle patsaskiistan seurauksena”

Venäjä on aina ymmärtänyt meitä. Meillä on yhteinen slaavilainen kaihomieli ja maku kirkkaiden perään. Toista kuin ilusat heimoveljillämme, joiden huumorintajukin on tyhjännauramista, eivät ymmärrä yhtään itseironian päälle.
On selvää, että äiti Venäjä ymmärtää naapurin pojan janoa, onhan hän juuri haudannut yhden omista väkevistä pojistaan.
Vielä yhdet Borikselle ja sirkuksen karhulle!!!
Njieslii snaali vjii, kak mjee dooragii, patmaskovnjie vetseraa!!!

Tämä on surullinen päivä suomalaisen juhlimisen historiassa. Ei tollasta riehumista kukaan selvinpäin kestä. Kansainvälisiä ihmisoikeuksia on loukattu. Amnesty asialle!

Mielestäni Tallinnan viinamyyntikielto on puuttumista Suomen sisäisiin asioihin! Meidän on pidätettävä virolaiset rakennusmiehet panttivangeiksi, kunnes viinaa jälleen saadaan.

Olen ollut jo pitkään huolissani siitä, kuinka naapurimme on hitaasti hivuttanut Suomen kuristusliekaansa. Nyt olemme vihdoin joutumassa nöyrtymään polvillemme. Olen ihan varma että Suomen hallitus tyytyy vain hissuttelemaan, vaikka nyt olisi nopeiden sotatoimien paikka. Tällä viikolla se on viina, ensi viikolla pilu ja piraatti!

Siis mitäv…?? Jos tämä uutinen olisi ollut 1. päivä huhtikuuta, niin olisin nauranut partaani huonosta aprillipilan yrityksestä. Tehkää ihmiset kiljua, niin ei tartte lähtee Viroon asti sekoilemaan

Tällaisen provokaation jälkeen en voi taata Suomessa oleskelevien virolaisdiplomaattien koskemattomuutta.
Vetäydyn tae-sopimuksesta.

Eikös teillä hmm… -jätänpäs sanomatta- ole omaa kotiryssää? Minulle ainakin toimittaa riesaksi asti, ja juotua tulee kun Omat Viinat on loppu!
Nimim. ”Rikkaat ne Coca-Colaa juo, juoppo pääsee vähemmällä”
T. Tapio

Kyllä nyt tarvitaan järeämpiä otteita.
Ehdotamme Ilkka Kanervan lähettämistä Viron väliaikaiseksi kriisiajan sotilaskuvernööriksi. Paavo Väyrynen vaihdettatkoon suurlähettilääksi. Ja sitten balalikka soimaan ja votka virtaamaan!
Nimim.”Joukko huolestuneita vapunviettäjiä”

Kyl yöpakkaset jäähdyttää napanderit juomiskelpoiseksi, vaikka pussikalja-teinit puistossa saattavatkin naputtaa. Vai pitäisikö Wapulle olla ns. lämmin vastaanotto?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Helsingin Sanomat vaatii julkkisten kuolemista tiedon ennakkoon

(TOIMITUS) Helsingin Sanomat vaatii jatkossa julkisuuden henkilöitä ilmoittamaan etukäteen kuolinhetkensä, mikäli he haluavat lehteen edustavan muistokirjoituksen eli nekrologin. Uudistuksella pyritään...

Close