Kategoriat
Ulkomaat

Yhdysvallat moittii Vatikaanin vaaliprosessia epädemokraattiseksi

(FORT WORTH) Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice moitti maanantai-iltana pitämässään puheessa Vatikaanin vaalijärjestelmää epädemokraattiseksi. Hän uhkasi Vatikaania taloudellisilla pakotteilla ja mahdollisella sotilaallisella interventiolla, ellei maa itse kykene vapaisiin ja avoimiin vaaleihin.
Ricen mukaan pahin ongelma koskee Vatikaanin äänioikeuslakeja. Nykyisen käytännön mukaan valtionpäämiehen valinnassa äänioikeutettuja on vain noin 115, vaikka maan väkiluku on lähemmäs tuhat henkeä. Etenkin naisten syrjäyttäminen vaaliprosessista korpeaa Ricea.
”Toinen polttava ongelma on uskonnon erittäin näkyvä sekoittuminen vaalien kulkuun. Useimmiten Vatikaanin johtaja valikoituu puhtaasti uskontokunnan mukaan, mikä ei ole sivistysvaltion tuntomerkki. Myös kaikenlainen salailu ja piilottelu ovat yleisiä. Edes ehdokkaiden nimiä ei paljasteta”, Rice jatkaa.
Myöskään vaaleissa annettuja äänimääriä ei paljasteta, mutta Rice pitää tätä jotensakin ymmärrettävänä. ”Kukas vittu niitä ääniä jaksaa aina oikein laskea”, hän muistuttaa.
Yhdysvallat lupaa epäsuoran tukensa Vatikaanin oppositioryhmille, jos nämä päättäisivät kiistää vaalituloksen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Muutama sana naurusta

Viikon tiedekolumni Muutaman päivän ajan lehden lukijapalstoilla on käyty keskustelua siitä, kenelle lehden tulisi nauraa. Kysymys on sikäli mielenkiintoinen että...

Close