Kategoriat
Oikaisut

Suomalainen vastaa neljää alligaattoria

Koska Lehteen on tulvinut palautetta yleisöpalautteen muodossa, joissa ihmetellään, miksi mielestämme 40 kylmennyttä turkkilaista on ’vain’ 40, lienee syytä selventää välineemme linjaa tässä asiassa. Haluamme huomauttaa, että Lehti noudattaa samaa linjausta uhrilukujen suhteen, kun muutkin Suomen johtavat mediat, mikä taas noudattelee JSN:n asiasta antamaa ohjeistusta.
Ohjeistus kuuluu siten, että uutisarvossa mitattuna 10 000 afrikkalaista vastaa tuhatta aasialaista tai muuta vaaleasta poikkeavaa ihonväriä, mikä vastaa sataa valkoista ei-kulttuurisesti läheisessä maassa, mikä vastaa kymmentä valkoista kulttuurisesti läheisessä maassa, mikä vastaa neljää alligaattoria, mikä vastaa yhtä suomalaista, jos sattuu olemaan tuttuja.
Tämän laskentakaavan pohjalta sovelletaan sitten teksteihin erilaisia lukumääriä attribuoivia termejä, kuten: ’vain’, ’jopa’, ’peräti’, ’suurinpiirtein’, ’suunnilleen’, ’noin’ ja ’vitunko väliä niillä’. Joten tästä kaikesta voimme päätellä muun muassa että 40 turkkilaista on vain 40.
Tosin pahoittelemme syvästi, jos joku kuolleista sattui olemaan mukava.
August Elokuu
Kirjoittaja on Lehden ulkomaantoimituksen esimies

Read previous post:
Kulttuurialalla ei jaksa

(KEURUU) Kulttuurialan työpaikoista irtisanoudutaan yhä useammin. Keuruun työvoimatoimistosta ollaan raportoitu tämän vuoden aikana muun muassa tapaus, jossa maailmankuulu balettitähti jätti...

Close