Kategoriat
Politiikka Talous

Selvitys: Suomen huoltovarmuus turvattu halvan moralismin ja kuumien ottojen osalta vuosiksi eteenpäin

(TÖÖLÖNLAHDENKATU) Globaalien tuotantoketjujen häiriöt ja raaka-aineiden saatavuusongelmat eivät uhkaa Suomen huoltovarmuuden keskeisiä tukipilareita, kertoo tuore viranomaisselvitys. Sen mukaan maamme on monien tärkeiden tuotannontekijöiden osalta omavarainen jopa siinä määrin, että niitä voisi riittää vientiin kriisiaikanakin. Tällaisia strategisia tuotantopanoksia ovat muun muassa halpa moralismi, kuumat otot ja sisällötön käsienheiluttelu.

”Esimerkiksi kuumien ottojen osalta tehdyssä benchmarkkauksessa havaittiin, että kotimainen some-keskustelu tuottaa niitä päivittäin jopa useiden viikkojen tarpeiksi eteenpäin, etenkin jos sattuu pidempi viikonloppu. Toisaalta ottojen säilyvyys ei ole kovin pitkä, mikä perustelee vahvan kapasiteetin ylläpitoa”, kertoo yksi raportin kirjoittajista, eversti evp. Martti Kiikari.

Raportti kiittelee, että kuumien ottojen tuotannon turvaamisesta vallitsee laaja poliittinen konsensus, ja sen eteen tehdään töitä kaikissa eduskuntaryhmissä.

Myös halvan moralismin osalta on viime kuukausina nähty ilahduttavaa tuotannon elpymistä, raportti huomauttaa. Pientä huolta kuitenkin aiheuttaa se, että sen tärkeimmät tuotantolaitokset ovat suurelta osin keskittyneet Helsingin Elielinaukion ja Töölönlahden ympäristöön. Osa tuotannosta on kuitenkin hajautettu maakuntiin, mikä parantaa tilannetta.

Samanlaista diversifikaatiota on ollut nähtävissä käsienheiluttelun kehityksessä, joka nojasi pitkään lähes yksinomaan Suomen itsenäisyyden juhlarahaston ponnisteluihin. Tällainen monokulttuuri nähtiin isona riskinä muun muassa OECD:n kansainvälisissä maavertailuissa.

”Mutta tänä päivänä voimme jo sanoa, että sisällötön käsienheiluttelu on kansallinen voimavara, ja erottamaton osa yhteiskunnallista päätöksentekoa sen kaikilla tasoilla. Tästä kuuluu kiitos varsinkin viestintätoimistojen ja konsulttiyhtiöiden väsymättömälle työlle. ’Kansallinen resilienssi’ ilman käsienheiluttelua olisi vain tyhjä fraasi”, Kiikari kiittelee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Paikallinen mies lopettaa z- ja v-kirjainten käytön protestina sodalle

(ANTAA) Espoolainen paikallinen mies Markku Stalin (kok.) on ryhtynyt Suomen oloissa merkittävään mielenilmaukseen Venäjän hyökkäyssotaa vastaan. Stalin ilmoitti viikonloppuna lopettaneensa...

Close