Kategoriat
Kotimaa Talous

Päihdejärjestöt: Oluen ostamista voisi rajoittaa mm. vesiestein, aidoin ja jemmaamalla kaljat

2011 NCAA Track & Field Championships Phil Roeder
(LUHANKA) Olueiden siirtäminen runsaat neljä metriä korkeille hyllyille kaupoissa voisi hillitä kansalaisten alkoholinkäyttöä, arvioivat päihdejärjestöt. Muina toimenpiteinä esitetään muun muassa hankalasti ohitettavien aitojen ja vesiesteiden rakentamista olutvalikoimien edustalle etenkin pienissä kioskeissa ja elintarvikeliikkeissä.
Esitykset sisältyvät päihdealan yhteistyöjärjestö Häikäisevä päihdetyö ry:n lausuntoon sosiaali- ja terveysministeriölle alkoholilain uudistamiseksi.
”Selvitystemme mukaan oluen myynnin rajoittaminen vain parillisiin viikkoihin, paitsi parillisina kuukausina karkausvuotta lukuun ottamatta parittomiin viikkoihin noin klo 14.45-14.50 väliseksi ajaksi vähentäisi tehokkaasti alkoholikauppaa. Lisäksi stevarit voisivat satunnaisesti lyödä turpaan oluisiin kajoavaa asiakasta”, pohtii yhdistyksen päihdeasiain kokemusasiantuntija-oppisopimuskoulutettava raaka-Arska.
Arskan järjestämässä pilottihankkeessa oluen myynti satunnaisesti valikoidussa lähikaupassa väheni jopa nollaan, kun kaljat kätkettiin kaupan takahuoneeseen lukitun oven taakse merkitsemättömiin pahvilaatikoihin ja juotiin itse pois. Häikäisevä päihdetyö pitää kokeilua suurena menestyksenä.
Arskan mielestä kritiikki siitä, että rajoitukset tuhoaisivat pienten kauppojen toimintaedellytykset ja lisäisivät alan työttömyyttä, on virheellistä.
”On huomattava, että jo keskikokoisen vallihaudan ja esteradan pystytys normaaliin kivijalan R-Kioskiin työllistää huomattavan määrän rakennustyöntekijöitä ja luo kivasti bkt:ta”, hän muistuttaa.

13 vastausta aiheeseen “Päihdejärjestöt: Oluen ostamista voisi rajoittaa mm. vesiestein, aidoin ja jemmaamalla kaljat”

Satunnaisiin olutpullohin voitaisiin lisäksi laittaa myrkkyä, jolloin erityisesti Suomesta ostettujen kotimaisten tuotteiden kulutus laskisi edelleen. Edelleen verotuloja voitaisiin vähentää häpeäkampanjoilla, joissa Yleisradion medioissa näytettäisiin kuvaa olutta ostavista alamaisista.

Jos mainitut toimenpiteet eivät oluenhimoja hillitse, kannattaa laittaa työryhmä miettimään, miten kauppoihin rakennetaan kyinen pelto, jollainen jokaisen olutta halajavan tulisi kyntää.
Pienemmissä myymälöissä voitaisiin mahdollisesti tyytyä siihen, että asiakas taltuttaa yhden vauhkon hevosen ostamaansa olutpulloa kohti.

Lainaus (Kauko Korppu): ”Pienemmissä myymälöissä voitaisiin mahdollisesti tyytyä siihen, että asiakas taltuttaa yhden vauhkon hevosen ostamaansa olutpulloa kohti.”
Erittäin hyvä ja kannatettava ajatus, mutta tämä järjestely antaisi pienen etuoikeuden ns. ”ratsastusasuisille eläkeläisille”.

Kunnon kansalaisille tulisi rakentaa bonusjärjestelmä. Ilmianna julkisella paikalla olutta nautiskeleva henkilö ja ansaitset Päivi Räsäsen henkilökohtaisesti ojentaman pinssin. 10 ilmiantoa, pullakahvit eduskuntatalon kahviossa.
100 ilmiantoa, kunniapinssi. Tuhannen ilmiannon jälkeen pääsisi Räsäsen kanssa sunnuntai Jumalanpalvelukseen.

Sisäministeriön mukaan vettä ei riitä vesiesteiden rakentamiseen. Alkoholin laimentamisen myötä kaikki Suomessa myytävä olut muutetaan vedeksi, jolloin maamme omien vesivarojen lisäksi joudumme ostamaan 500 miljoonaa kuutiota vettä ulkomailta.

Vesieste- ja vallihautaprojektin myötä Suomen ammattikorkeakouluista vähennetään entisestään opiskelupaikkoja tuottamattomilta aloilta kuten it-alalta ja hoitoalalta ja lisätään 75 %:lla paikkoja live-roolipelaajan koulutukseen.

Alkoholinoston yhteyteen voisi myös lisätä erilaisia älykkyystehtväviä, jolla estettäisiin tyhmien ihmisten alkoholin ostaminen.

Kyllä mä lisäisin ehkä tohon vielä myynnin rajoittamisen 30-65-vuotiaisiin, lisäksi 18-vuotiaiden lasten vanhemmille myynnin täyskielto. Tarvitaan myös rajoitus alkoholia myyvien liikkeiden määrään suhteutettuna lähimmän 5 km asukaslukuun (max. 1 / 50 000 hlöä) ja kvartaaleittain uusittava myynninvähentämissuunnitelma. Alkoholi voitaisiin myös siirtää tupakan tavoin myytäväksi tuotteeksi, jolloin on tiedettävä tuotteen nimi ostettaessa ja jolloin sitä varten tarvitaan erilliset suojatut varastot kunkin kassan taakse.

Itsekseni olen tässä hieman kehitellyt asian ratkaisemiseksi tällaista Onnenpyörä- mallia.
Otetaan käyttöön jo 90-luvulta tuttu Onnenpyörä, joka arpoo kaljojen yksikköhinnan, joka vaihtelisi välillä 0,01e – 100e. Pelissä siis ennen kassaa tulee pyöräyttää onnenpyörää(samalla painokkaasti huudahtaa ”Onnenpyörä!”), jotta myyjä arvottaa tuotteiden hinnan oikein. Pelissä olisi mukana myös ”rosvosektori”, joka kohdalle osuessaan veisi tietenkin kaikki rahat; sininen rosvosektori lahjoittaisi rahat kokoomukselle, musta somaleille, punainen vassareille ja vihreällä rahat saisi seuraava asiakas.
Pelissä voisi kuitenkin ostaa ”vakuutuksen” tai ”bonuspelin”. Rosvosektorin tullessa asiakas menettää joka tapauksessa rahansa, mutta vakuutuksen hankkiessaan, pelaaja saa vapaavalintaisesti ottaa mukaansa niin paljon viinaa, kuin asiakas jaksaa Alkosta kantaa lähimpään Kelaan. Suuntaa-antava vakuutuksen hinta voisi olla Alkolle aiheutuva hävikki Per capita (lisää tietoa aiheesta antaa Olli Rehn)
Bonuspelissä taas pelaajalla olisi kaksi vaihtoehtoa: ”tupla tai kuitti” tai ”kimppapeli”. Tupla ja kuitti -pelissä pelaaja pyöräyttää bonuspyörää ja vihreälle sektorille osuessaan asiakas saa ilmaiseksi vetää ostamansa määrän olutta kaljahaasteen malliin ykkösellä alas. Punaiselle sektorille osuttaessa asiakas saa kuitin, jolla hän kuittaamaan edellisestä bonuspelin tappiosta asti aiheutuneet verokulut Alkolle. Bonuskierroksen jälkeen siirrytään takaisin pääpeliin.
Kimppapelissä asiakas liittoutuu toisen asiakkaan kanssa ja muodostaa joukkueen. Joukkueiden tehtävänä on putsata Alkon myymälästä niin monta taskupulloa, kuin ehtivät minuutin aikana. Kellon lyödessä asiakkaat tekevät pulloista tornin. Tornin ja kimppapelaajan avustuksella asiakas yrittää hamuta Alkon katossa roikkuvaa Dom Perignon pulloa. Onnistuessaan kimppapelaaja saa pitää pullon ja asiakas saa pyöräyttää Onnenpyörää ilman rosvosektorin riskiä. Jos pelaajat kuitenkin epäonnistuvat tässä, viedään kimppapelaaja muilutettavaksi itärajalle ja pääpelaaja joutuu töihin Alepaan.
Myönnettäköön, että mallini on vielä hiomaton timantti. Pieniä ongelmia on mallissa kuin mallissa, mutta täytyy muistaa ettei kommunismiakaan rakennettu päivässä!

Selvästi tässä voidaan harkita oluen ostamisen siirtämistä urheilulajiksi, jota toteutetaan vain kesä- ja talviolympialaisissa. Ja tämäkin laji aina vain silloin, kun olympialaiset sattuvat olemaan Suomessa.
Kisaajiksi valitaan tarkasti Suomen kansasta eniten juoppohullua sakkia, jotka sitten juoksevat näiden esteiden ja vesiesteiden läpi maaliviivalla häämöttävään Alkoon. Näiden olut-pialaisten lajeja voidaan luoda sen mukaan kuin osallistujia riittää. Aloitamme kevyesti last-man standingillä, jotta selviää, ketkä pääsevät loppukisoihin Kännirähjäykseen ja Baaritappeluun asti. Pidätyspelissä jurriset kilpailijat lasketaan stadionille ja poliisi ajaa heitä takaa. Se, joka välttyy putkalta saa kultaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Hallitus: Sote-uudistus viedään läpi heisenbergiläisellä mallilla

Sean Molin (VEHKALAHTI) Suuren sote-uudistuksen kompurointiin tuskastunut hallitus ehdottaa rajua suunnanmuutosta uudistuksen toteuttamiseen, jotta hanke saataisiin valmiiksi vielä kuluvan hallituskauden...

Close