Kategoriat
Kotimaa Politiikka Talous

Kansanedustajat korvaisivat lapsilisäleikkauksen tupakkaveron 1165 %:n nostolla

Vices. [EXPLORED] Joaquin Villaverde
(LUUMÄKI) Alkuviikon kehysriihessä päätetty lapsilisien leikkaus saatetaan perua. Lehden kaukaa näkemien lähteiden mukaan monet hallituspuolueiden kansanedustajat ovat kritisoineet ratkaisua rajusti. He huomauttavat, että on vääränlainen signaali tehdä tässä tilanteessa tai oikeastaan koskaan muutenkaan mitään sellaisia säästöratkaisuja, joista joku saattaisi pahastua.
Lapsilisäleikkauksen perumisen synnyttämä aukko riihiratkaisussa voitaisiin kansanedustajien mielestä paikata esimerkiksi progressiolla, kompensaatioilla tai jollain muulla sellaisella hienonkuuloisella termillä, jonka sisällöstä voidaan sitten jälkeenpäin tapella. On myös väläytetty muiden verojen, kuten tupakkaveron nostoa.
Toisaalta monet edustajat muistuttavat, että kaikkein suotavin rakenteellinen säästötoimi olisi jokaisen etuuden korottaminen ja kaikkien verojen alentaminen, koska sillä varmistettaisiin kansan enemmistön tuki näille vaikeille ratkaisuille.
YH-malli jokerina
Lehden asiantuntijoiden mukaan varsinkin tupakkaveron korotus olisi toimiva ja helppo korvauskeino. Ekonomisti Inga Barn kertoo, että nykyään veron tuotto on noin 750 miljoonaa euroa vuodessa, ja jos veroa korotettaisiin noin 1165 prosentilla, tuotto riittäisi kattamaan jo koko 8 miljardin kestävyysvajeen.
Toinen, varsinkin verkkokeskusteluissa esille noussut ehdotus olisi leikata kansanedustajien palkkioita. Tämäkin olisi Barnin mukaan yksinkertaisesti toteutettavissa niin, että palkkoja leikattaisiin siten, että jatkossa jokainen edustaja maksaisi vuodessa valtiolle noin 40 miljoonaa euroa. Näin kertyvillä tuloilla katettaisiin myöskin jo koko valtiovarainministeriön laskema kestävyysvaje yhdessä vuodessa, eikä muihin etuuksiin tarvitsisi koskea ollenkaan.
Jos lapsilisäleikkaukseen kuitenkin päädytään, Lehden palvelujournalismitoimituksen esimiehen Dunder Honungin mukaan sen välttämiseen on jokaisella kansalaisella kuitenkin helppo keino.
”Eroa saatana”, neuvoo Honung.

2 vastausta aiheeseen “Kansanedustajat korvaisivat lapsilisäleikkauksen tupakkaveron 1165 %:n nostolla”

Ehdotus: Ranskassa joku myi vähän käytettyä, toimintakuntoista giljotiinia. Ostetaan se ja asennetaan eduskuntataloon. Puhemies määräämään vaan vahtimestarit raahaamaan jokaisen sönkkääjän terän ulottuville. Säästöt ovat suuret, jos vaikka 50% edustajista menettää päänsä. Päät voisi laittaa Mannerheimin tien varteen pystytettyjen heinäseipäiden (toimittaa MTK) nokkaan varoitukseksi.

Tupakkaveron korotus tarkoittaisi nikotiinipurukumin veron korotusta, mikä tietäisi vatsahaava- ja sydäninfarktiveron korotusta, mikä johtaisi aivotoimintaveron korotukseen. Näillä keinoilla Suomen talous kohenee niin, että perheet maksavat ensimmäisestä lapsesta lapsilisää valtiolle 110 euroa, toisesta lapsesta 140 euroa ja niin edelleen, lisän kasvaessa progressiivisesti aina 20:nteen lapseen saakka. Lopulta SDP kumoaa itsensä loogisena mahdottomuutena. Niin meidän piti äänestää jostain, mutta mistä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
EU:lta toivotaan aluetukea kansallisten myyttien viljelyn takaamiseksi

(BRYSSEL) Suomi toivoo saavansa seuraavaan Euroopan unionin kehysbudjettiin aiempaa suuremman määrärahan omavaraisuuden turvaamiseksi. Komissiolle osoitetussa lausunnossa ehdotetaan muun muassa huomattavaa...

Close