Kategoriat
Politiikka

Kansa haluaisi vähentää pakkosuomen opetusta kouluissa

(AISKHYLOS) Pakkosuomen opetuksesta kouluissa on tulossa yksi ensi kevään vaalien kuumimmista kysymyksistä. Monet asiantuntijat sekä kansalaiset eivät ymmärrä, miksi lapsille pitää syöttää koulussa vuosikausia kieltä, josta ei ole mainittavaa hyötyä kansainvälistyvässä maailmassa.
”Muutenkin ahtaasta tuntikehyksestä tuhlataan valtavia tuntimääriä kieleen, joka on jo Euroopankin mittakaavassa marginaalinen, jolla ei ole mitään asemaa globaalissa taloudessa, ja jota ei voi käyttää edes matkustellessa”, päivittelee taloustieteen dosentti ja EK:n erityisasiantuntija Markus Vittu.
Hänen mukaansa viennistä elävän pienen maan kuten Suomen pitäisi panostaa ensisijaisesti kansainvälisen kaupan mahtikieliin, kuten englantiin, kiinaan ja venäjään. Suomella sen sijaan ei pärjää kunnolla edes Ruotsissa.

”On uskallettava rohkeasti kysyä, mikä oikeasti on tärkeää? Se että suomea on väkisin opetettu kouluissa kymmeniä vuosia pakon varjolla, ei ole mikään perustelu sen säilyttämisen puolesta”
, Vittu muistuttaa.
Pakko ei olekaan mikään oikotie onneen, tietävät opettajat. Vuosien pänttäämisen jälkeenkin monien oppilaiden suomen taidot ovat erittäin puutteelliset, minkä huomaa muun muassa iltapäivälehtien verkkoversioita lukemalla.
”Kannettu vesi ei kaivossa pysy. Nuoria on erittäin vaikea motivoida oppimaan suomea, joka koetaan turhaksi ajanhukaksi. Toki osasyynsä on myös vanhempien asenteessa”, pohtii ala-asteen opettaja Juhani Fazerin-Sekalaiset.
Opetusministeriö on viime viikkoina väläytellyt mahdollisuutta, että pakkosuomi voitaisiin vaihtaa johonkin toiseen kieleen koulukohtaisesti. Esimerkiksi Kaakkois-Suomessa lapsille voitaisiin opettaa venäjää ja Kainuussa muuttamaan pois. Muutos ei kuitenkaan ole helppo, kertoo ministeriön vt. kylähullu Kaino Ahnung.
”Pitää muistaa, että suomi on edelleen perustuslaissa nimetty maan virallisten kielten joukkoon, ja suomen osaamista edellytetään yhä julkisiin virkoihin pyrittäessä. Nämä kysymykset pitäisi ratkaista, mutta emme taida tässä tyhmien mutta kovaäänisten kansalaisten perseennuolennan ohessa millään ehtiä”, Ahnung sanoo.
Muutoksella alkaisi kuitenkin olla hoppu, kiirehtii Vittu. Hänen mukaansa elinkeinoelämä toivoisi uudistuksen yhteydessä myös muiden turhien oppiaineiden karsimista.
”Globaalissa taloudessa on erittäin vähän hyötyä vaikkapa musiikista, kuvaamataidosta, käsitöistä, matematiikasta, kemiasta, fysiikasta, uskonnosta, filosofiasta, historiasta, liikunnasta, yhteiskuntaopista, kotitaloudesta, biologiasta tai maantiedosta. Eihän niillä pärjää edes Ruotsissa. Meidän on uskallettava rohkeasti kysyä, mikä oikeasti on tärkeää?” Vittu toteaa.

15 vastausta aiheeseen “Kansa haluaisi vähentää pakkosuomen opetusta kouluissa”

*Meidän on uskallettava rohkeasti kysyä, mikä oikeasti on tärkeää?
>Meidän on uskallettava rohkeasti kysyä, mikä oikeasti on tärkeää.
Nyt jumalauta siihen välimerkitykseen jotain rotia.

Tämä ihan oikeasti nauratti. Roflol ja melkein tulee kuset housuun naureskellessa. Lisää näitä 🙂

Joo, se on aina vittumaista demokratiassa jos kansa haluaa jotain mitä hallitsijat eivät. Kyllä nyt vanhojen siirtomaaherrojen erivapaudet pitäisi ymmärtää turvata, maksoi mitä maksoi.

Dis tekst was funni but I think thät it was stjupid thät it was vritten in ä längwits thät noubadi caers öbaut.
”Lethi” shud bii vritten in a real längwits laik Inglisch.

Mää oon melekomoisen kyllästyny kääntään Jyrki Kataisen ja Alex Stubbin puheita suameks. Duuni menee harakoille ku jengi tsiigaa vaa niitten intoo puhkuvaa punasta naamaa ja vastavalkastuja hampaita ja nyökyttelee. Orjuus o vapautta ja Kokoomus o tyäväenpualue ja verohelpotuksilla lisätää hyvinvointii. Jep jep ja rullaluistimilla auringonlaskuun. Toimituksessa saavat ny rykästä nettiin ja lehteen Tuksun miätteet ja lukijoitten tekstiviästit ja bändien promotiadotteet simmosenas, mää en kuallutta ruumistani tuo enää etehe.

Veroeurojen tuhlausta koko suomenkielen opetus! Ihan hyvin ihmiset puhuvat suomea ilman koulutustakin. Kaksi vuotta riittää kirjoittamaan ja lukemaan oppimiseen. Lopusta opetuksesta ei ole muuta hyötyä kuin se, että kansa eriarvoistuu, kun hikipinkot nauraa normaalien ihmisten pilkutuksille ja yhdyssanoille!

Omgroflol. Nettikansan suomen kielen osaamisen taso on lähinnä säälittävä. Ei ttu osata edes yhdys sanoja.

Kehon kieli pakolliseksi! Sillä pärjää ainakin Reeperbahnilla ja Helsingin Vaasankadulla.

Mahtavaa settiä 😀
Mitään sellaista pahaahan ei suomessa tapahdu joka ei ole parin vuoden ruotsinopetuksen syytä.

Homous on tärkee osa suomalaisuutta. (kts. Mannerheim) (kts. linnoitustyöt). Siis ainakin yhtä tärkee, kuin maahanmuuttajat (kts. Mannerheim) (kts. Rosberg) ja perussuomalaisten maahanmuuttajavastaisuus (kts. Halla-aho) (kts. Kataja).

Me very much like no compulsory Finnish. Only Somali learn gompulsory Finnish. Somali very bad bebople betelgauze they all plack and tey all come from Aphriga. Aphriga very pad betelgeuze all bebople there blacg. If only Afriga bebople learn gompulssatory finnish then Finnish very badd Placg langwitch. We all here speak better Enklish anyway. Myself write very peautyful Urinal Uridginal Original finnish. Me not say it always free from Error put me thinks it pee very Original. Kud Pless. All bebople.

Kerrannii järkevvee luettavvoo! Ee mittää pakkoo kenellekkään, vuan kaekki ihan vappaaks!
Savvoo ymmärtää kaekki ja lontoon kieltä oppii muut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Perjantaipuhde: haluaako joku lukea ääni-Lehden?

Terve taas, te sumuisten vuorten gorillat. Sellaista vaan mietittiin tuossa taannoin, että pitäisiköhän Lehdellä olla äänikirjaversio ja kuka sen tekisi....

Close