Kategoriat
Kotimaa Muut lehdet

Suuret sanomalehdet jäivät kiinni tekstin manipuloinnista – lue sana!

(NIKON) Kaikki Suomen suurimmat sanomalehdet ovat kärähtäneet manipuloidun tekstin julkaisusta. Tarkkasilmäiset lukijat, joita pitää aina välillä aiheettomasti kehua jotta ne surulliset pallopäät tuntisivat olonsa muka tärkeiksi, havaitsivat manipulointia lukuisissa lehtijutuissa. Useimmiten juttuihin oli lisätty sanoja, joita ei todellisessa jutuntekotilanteessa tai haastattelussa esiintynyt, mutta paikoin joitain sanoja oli poistettukin.
Lisäksi hälyttävän tavanomaisia olivat käytännöt, joissa jutuntekotilannetta kuvailtiin todellisuutta vääristävällä tavalla. Vaikka taivaalla saattoi haastattelun aikana esiintyä joitain pilviä, puhuttiin jutussa silti täysin aurinkoisesta säästä. Yleisiä olivat myös tapaukset, joissa jotakuta ihmistä kuvailtiin alansa huipuksi tai supersuosituksi, vaikka asia ei oikeastaan olisikaan näin. Varsinkin urheilu-uutisissa hyväksyttävää näyttää olevan tunnelman ja jännityksen lisääminen sellaisiin tapahtumiin, joissa niitä ei ole, kuten F1-kisoihin.
Delete-toiminto manipuloijan uusi apu
Lehden haastattelemat asiantuntijat myöntävät, että tekstin manipulointi on nykytekniikan ansiosta muuttunut yhä helpommaksi. Kehittyneillä tekstinkäsittelyohjelmilla voidaan tekstiin vaivatta lisätä sanoja ja joitain sanoja voidaan poistaa näkyvistä kokonaan.
”Tekstinkäsittelyohjelma Word esimerkiksi sisältää toiminnon, jossa delete-näppäintä painamalla voidaan häivyttää kirjaimia, sanoja tai jopa kokonaisia lauseita näkyvistä. Taitava käyttäjä osaa tehdä muutoksen niin, ettei poisto näy julkaistussa tekstissä ollenkaan”, kertoo tekstinkäsittelyn asiantuntija Pertti Iso-Asperger, ei pehmeällä beellä, tiedoksi myös Aleksanterinkadulle.
Ennen digitaalista vallankumoustakin tekstimanipulaatiota on toki harjoitettu, mutta keinot olivat monimutkaisemmat. Vanhojen kirjoituskoneiden ja vahataiton aikaan manipuloinnissa jouduttiin turvautumaan korjauslakkaan, faktorin puukkoon tai Neuvostoliittoon.
Tekstin manipulointi on ollut kuuma aihe mediakeskustelussa viime kesästä lähtien, jolloin Ilta-Sanomat onnistui harhauttamaan maailmaa luulemaan, että sen Titanic-kuvista kertova juttu oli Suuren journalistipalkinnon arvoinen.

7 vastausta aiheeseen “Suuret sanomalehdet jäivät kiinni tekstin manipuloinnista – lue sana!”

Tällainen yhteiskunta, jossa ei voi enää luottaa edes tiedotusvälineisiin, luo sukupolven, joka uskoo vain yhteen totuuteen. Se olen minä, liittykää minuun! Btw, tämä on Jumalan sanaa.

Alan asiantuntijoiden mukaan kaikkein järkyttävin paljastus on kuitenkin se, että sanomalehtien tekstistä lähes 100% on toimittajien itse kirjoittamaa. Tämän karmaisevan paljastuksen johdosta Helsingin Sanomien tilauksensa peruutti mm. Heli-Mansikki Lalli Vähäkyröstä, joka on tähän asti vakaasti uskonut Hesarin olevan Jumalan sanaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Tärkeiksi koettuja sähkeitä keskiviikoksi

Luonto on ulkona - Koko Suomi järkyttyi sydänjuuriaan myöten, kun kävi ilmi eläimen käyneen toisen eläimen kimppuun Suomen luonnossa täysin...

Close