Kategoriat
Kotimaa

Nainen-loppuisista sanoista halutaan eroon

(PORNAINEN) Suomen kielen lautakunta aikoo puuttua kielen sukupuoleen sidottuihin sanoihin ja ilmauksiin. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksessa valmisteilla oleva kannanotto julkaistaan joulukuun alussa Kielikello-lehdessä. Päätöksen pontimena on kielentutkija Kalle Jormanaisen laatima ”Aloite seksistisen kielenkäytön karsimiseksi”.
Lehden haastatteleman tutkijan mukaan monet arkikielen sanat saavat turhaan ikävän feminiinisen sävyn, vaikka ne sisällöltään olisivatkin täysin sukupuolineutraaleja. Hänen mielestään kieli kohtelee miehiä usein syrjivästi ja tekee heidät näkymättömiksi.
”Otetaan vaikka sana kokonaisvaltainen, joka saa vahvan merkityksensä nimenomaan siihen piilotetusta feminiinisestä sisällöstä. Emme kovin usein tule ajatelleeksi tällaisia merkityksiä sillä olemme tottuneet niihin”, Jormanainen miettii.
Yleisistä arkikielen sanoista pohdittavina ovat esimerkiksi sanat varsinainen, kokonainen, puolinainen, nainen ja tupakka. Tutkijan mukaan suomen kieli on feminiinisyyden kyllästämää ja nainen-loppuisia sanoja on arkikielessäkin kymmeniä, jollei satoja.
”Esimerkiksi sana punainen olisi 2000-luvulla jo aika vaihtaa vähemmän seksistiseen muotoon”, Jormanainen sanoo ja ehdottaa uudeksi nimeksi yleisesti tunnettua termiä R: 255 G: 0 B: 0.
Myös kansallisuuttamme symboloivan Suomi-neidon käsitteen nykyaikaistaminen on Jormanaisen mukaan työn alla.

40 vastausta aiheeseen “Nainen-loppuisista sanoista halutaan eroon”

Minua on aina kiinnostanu, miksi sanasta ”kokonainen” häviää feminiini sanassa ”puolikas”. Eikö siis feminiinistä ”kokonaista” voida jakaa? Näen tässä matriarkaatin piilotteleman seksuaaliseen alistamiseen tähtäävän valtarakenteen.

Tällaisia sanoja olisivat tietenkin myös kuivakka ja ylämummo, kuten myös kaikki eukko-päätteiset sanat, kuten vaikkapa yleisessä käytössä oleva haaveukko, joka merkitsee selkänsä tenniksessä nyrjäyttänyttä piparkakkua, jolla on rusinasilmät ja voinapit.

Minä puolestani kasvi-, eläin- ja kivikunnan itsenimittämänäni edustajana kannan syvää huolta kasvi-, eläin- ja kivikunnan törkeästä hyväksikäytöstä suomen kielen sanastossa. Sellaiset sanat kuin ”puutos”, ”kaipuu”, ”hankala” ja ”kivistää” käyttävät törkeästi hyväkseen kasvi-, eläin- ja kivikuntaa. Tämä ei voi olla kestävän kehityksen mukaista.

Pilkunviilaajat saisivat mieluummin nähdä vaivaa sen eteen, että kaikkialle nettiin hommattaisiin pikapikaa skandinaaviset aakkoset.

Mitäs, jos vaihdettaisiiin kaikkien nainen-sanojen tilalle ihan rehellisesti pillu, eikös ne ole synonyymejä, eikä jälkimmäinen ole mitenkään naista alentava termi.

Tai korvattaisiin kaikki nimikkeet kätevällä yleistermillä ”vittu”. Tätähän käytetään jo yleisesti nuoren sivistyneistön piirissä, joka leikittelee suomen kielen rikkaudella ja monivivahteisella sanastolla kuin verenhimoinen feministi sähkötuoliin sidotulla miehellä.
Esimerkiksi:
Wanhaa suomea: ”Edustaja Jaakonsaari teki vaikeaselkoisen lakialoitteen.”
Modernia suomea: ”No kun se vittu teki vitun paperin, josta ei saa vittu mitään tolkkua”.
Mielestäni suomesta tulisi poistaa naisia halventavat ideat, jotka pohjautuvat siihen, että kieltä luetaan ja pilkkua nus…rakastellaan sokeammin kuin Al-Quaeda-fanaatikko tulkitsee koraania.

Mitenkäs ”mies”-loppuiset sanat sitten?
En usko että tuosta nyt mitenkään hyvä tulee ellei niitäkin sitten ruveta riipimään.
Esim, ”puhemies”, ”Ovimies”.. Onhan nämä nyt ihan yleisiä sanoja mutta miettikääpä kun Nainen olisi työssä ja sanotaan ”ovimieheksi”, itsestäni ainakin kuulostaa hiukan häiritsevältä.

Joutsasa pohorittiin, missä on Lehden yliopistojen edustajistovaalikone?

Kannatetaan Mieskosen mielipidettä – varsipillu, kokopillu, puolipillu, pillu, tuppillu ja pupillu käyttöön jo tänään! Tasa-arvon nimissä sana mies on kuitenkin korvattava sanalla kulli. Ihmekulli MacGyver, ovikulli, lumikulli, teräskulli, tiedekulli ja kullityövuosi käyttöön jo tänään!

Siis mitä helvettiä !? Ihmeellistä pilkunnussimista. sama näiden mies- sanojen kanssa, mitä meidän supermiehille ja esimiehille käy??? Superhenkilö? Esihenkilö? Palohenkilö? Nyt järkikäteen.!!!! Oiva esimerkki idiootista.
Kohta vaaditaan kokoNAINEN lause kuvaamaan yhtä sanaa jossa esiintyy MIES tai NAINEN.

Kyllä eduskunnassakin homma meni jämäkämmäksi, kun puhekulli Lipponen korvautui puhekulli Niinistöllä. Ei ole näin pystypäistä puhekullia ollutkaan kullimuistiin.

Hei voisko poika olla kakka ja tyttö pissi? Musta se ois hauskaa, hihi.
Mä oon jo iso kakka!

Penteleen pentu, tänne nettiin tartte tulla suvun mainetta pilaan. Halonhakkuuseen siitä.

Vanha Paavi tässä taas moro
Älkää nyt alkako ihan mahdottomiksi, poikani ja tyttäreni. Teidät on luotu miehiksi ja naisiksi, ei siitä seksuaalisuudesta pääse mihinkään kun se ei ole valinnainen asia. On huolestuttavaa, että seksistisistä ilmauksista halutaan eroon, seksuaalinen jännite on elämän suola.
Tuollainen vouhkaaminen on aivan turhaa. Turhaa, kuin paavin pallit, kuten Vatikaanin miehet minun aikanani sanoivat.
Toivottavasti joku kääntää tämän ei-seksistiseen muotoon…
Terveiset täältä pilvenlongalta kaikille tutuille ja näteille tytöille!

Tervehdys vanhallekin paaville.
Maailmassahan on tosiaan kolme turhaa asiaa: paavin pallit, nunnan nännit ja Italian armeija.
Näin saatiin edellisenkin viestin toteamus ei-seksistiseen ja italialaisen itsekriittiseen muotoon.

http://kuvat2.iltasanomat.fi/iltasanomat/iDoc/1446190-paavi.jpg
Mollberg liekeissä
18.10.2007 12:49
Tervehdys haudan takaa? Vai taitavasti tehty kuvamanipulaatio?
Ainoa varma asia on se, että suomalaisten tiedotusvälineiden levittämästä valokuvasta on tulossa varsinainen mysteeri: kuvassa näyttää nimittäin olevan liekkien muodostama hahmo, joka muistuttaa edesmennyttä Rauni Mollbergiä.
Ruotsissa otetussa kuvassa on etualalla iso kokko, jonka liekeistä kohoaa hahmo toinen käsi kohotettuna kuin lentoon lähdettäessä. Hahmolla näyttäisi olevan päällään teräsmiehen viitta.
Vielä erikoisemmaksi tapauksen tekee se, että kuva on väitteiden mukaan otettu 11. lokakuuta kello 21.37. Rauni Mollberg kuoli juuri samana päivänä vain kaksi viikkoa ja neljä päivää aiemmin – ja täsmälleen samalla kellon lyönnillä, vain 4 tuntia ja 13 minuuttia myöhemmin.
Kuvan aitoudesta on vakuuttunut ainakin sen julkaissut toimittaja, isä Nicolas Sarkozy.
– Liekeissä voi nähdä henkilön hahmon, ja uskon, että se on Suuren Cthulhun palvelija Rauni Mollberg, Sarkozy sanoi.
Hän kertoi tarkistuttaneensa kuvan ruotsalaisen Til Arse -lehden toimituksessa ennen kuin kertoi siitä uskonnollisia uutisia levittävän Gay News Servicen lähetyksessä.
– He kertoivat minulle, että kaikki on kunnossa, eikä kuva ole väärennös, vakuutti juuri eronnut Sarkozy ranskalaiselle ANEkdootti-uutistoimistolle.
Myös kuvan ottanut ruotsalainen Åke Lindman painotti, ettei kyseessä ole kuvamanipulaatio. Hän kertoi saapuneensa veljensä ja sisarensa kanssa seuraamaan Jeesuksen ristiinnaulitsemista Golgatan kukkulalle, joka sijaitsee lähellä juutalaisten siirtoleiri Auschwitziä. Åke halusi samalla testata uutta kameraansa.
– Vasta myöhemmin kun pääsin kotiin ja katselin kuvia, huomasin, että minulla oli jotakin, Lindman kertoi Gay News Servicelle.
-Varma Harha

”ei siitä seksuaalisuudesta pääse mihinkään kun se ei ole valinnainen asia.”
No juu ei, seksuaalisuus ei ehkä ole valinnainen, mutta sukupuoli sitten voikin olla valinnainen asia…

Jumalan pojan viransijaisuutta hoitaneena sanoisin, että Johanneksen viittaama genderblender-hölmöily on syntiä ja saastaa. Jolla kulli on, se kullin kätkeköön. Mutta olkoon silti mies. Miesten hameiden käyttöä en vastusta, itsekin nautin siitä kun kassit roikkuvat vapaana albakaavun alla. Mutta korsetit ja kajaalit on Herra luonut vain naissukupuolen käyttöön.
Nyt eläkkeelle päästyäni olen mesettänyt aika paljon, ja ihmettelen suuresti, miksi ateisteiksi tunnustautuvatkin käyttävät sanontaan OMG. Jeesuksen ja Mooseksen kanssa hekoteltiin täällä, että oikea huudahdus heille olisi OMN (oh my nothing).
Lasimeren kalastuskeskuksen nettikahvilasta

@Paavi JP2: Minusta paras versio on ”Oh Your God!”
Ja muuten olen mieluiten henkilöasiahenkilö.

Nais-loppuiset ammatti- ja muut nimikkeet ovat osa laajempaa
kielellistä ilmiötä, ns. geneeristä l. yleispätevää feminiinisyyttä:
naisen nimitykset ja muut naiseen viittaavat ilmaisut, joita käytetään a) naisista b) miehistä ja c) ihmisistä yleensä. Näitä ilmaisuja esiintyy
kovin monissa kielissä.
Suomessa ko. ilmaisut ovat paitsi yhdyssanoja (lakinainen, vihanainen jne.), myös sanaliittoja (uskottu nainen), johdoksia (naisittaa jne), idiomeja (lähteä yhtenä naisena jne) ja sananlaskuja (Auta naista mäessä jne). Suomessakin feminiinimuodot ovat ahkerassa käytössä: säädöskielessä niitä on noin 130, ja esim. ammatinimikkeistöstä löytyy lisää.
Aloitteessa nostettiin suomen seksismistä esiin varsinkin yleispätevä
feminiinisyys, työntekijän sukupuoleen viittaavat ammattinimikkeet, ja
nämä kuuluisat ihmisen ja miehen erottelut (”Oletteko ihminen vai mies, Sauli Niinistö?”). Lisäksi nostettiin ongelmana esiin aikuisten miesten epäasiallinen pojittelu, tietyt kielen syntaksiin liittyvät
seksistiset käytännöt, ym.
Kerrataan vielä sekin, että
– nais-loppuiset, yleispätevästi käytettävät nimikkeet eivät johdu siitä,
että lakinaiset ovat perinteisesti olleet naisia, vaan siitä, että yhteiskunnassamme naista pidetään ihmisen normina (josta miesihmiset on syytä pitää erillään)
– yleispätevät feminiinimuodot ovat yleispäteviä vain näennäisesti, ne eivät ole merkitykseltään sukupuolineutraaleja: tutkimusten mukaan ne (suomessa ja muualla) tulkitaan yleensä naiseen viittaaviksi (ja vain harvoin mieheen viittaaviksi); feminiinimuotojen muodollisesti
sukupuolineutraalit vastineet (esim. juristi) sen sijaan tulkitaan
merkitsevästi harvemmin naiseen viittaaviksi
– väitteet siitä, että po. feminiinimuodot eivät olisikaan sukupuolineutraaleja, eivät liioin ole hullujen sovinistien päähänpisto: tutkimusten mukaan nimenomaan naiset tulkitsevat feminiinimuodot naisellisiksi
– ko. feminiinimuotojen käytöstä on monenlaista haittaa: tutkimusten mukaan ne voivat vaikeuttaa muistamisprosesseja, esim. tekstin asiasisällön muistamista varsinkin miesmuistajien kohdalla; feminiinimuotoihin vetoamalla on estetty miesten pääsyä eräisiin virkoihin; feminiininimikkeiden käyttö työpaikkailmoituksissa voi vähentää miesten kiinnostusta ko. työpaikkoihin, ja mainittakoon taas sekin kokeellinen tutkimus, jossa feminiinimuotojen käyttäminen oikeusjutun yhteydessä vähensi miespuolisen syytetyn mahdollisuuksia vedota itsepuolustukseen.
– feminiinimuotojen sukupuolineutraalien vastineiden kehittely ja käyttö onnistuu verrattain helposti; henkilö-loppuisten yhdyssanojen
(luottamusnainen -> luottamushenkilö) lisäksi on tarjolla muunkinlaisia yhdyssanoja ja huom: suomen -ja/jä-pääte, jolla saadaan tekijännimiä paljon tuotettua (esim. selvitysnainen ->
selvittäjä); monet neutraalimuodot ovat jo nyt luontevassa käytössä.

Toisaalta myös sukunimet pitää tämän myötä altistaa erottelun mahdottomaksi tekemiselle, ts. miltä kuulostaisi vaikkapa Häkähenkilö? Ylläolevan esimerkin mukaisesti se voisi tietenkin olla myös Häkättäjä. Etunimissä vaikkapa Veli-Matti olisi siten jatkossa Sisar-Matti.
Mutta miten jatkossa voidaan enää kertoa siitä, kun miehittäjiä alkaa naitattaa? Niinkin usein käy.

On…öhhmmm…. mielestäni
a) siallista
B) siaista
/ceestä onko nainen mies vai ei.
Siis minulle.

Henkilövaltaisen Tehyn työtaistelun yhteydessä esiin tulleet sanat kompromissi ja irtonainen on kuitenkin todettu seksistittömiksi.

no hei, entäs kaikki maholliset ammatit jossa on ”mies” loppu… nepä ne vasta syrjiikin… on vaan palomiehiä, poliisimiehiä, korjausmiehiä, rakennusmiehiä…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Al Gore melkein voitti Nobelin rauhanpalkinnon

(TUKHOLMA NO VITTU OSLO SITTEN, HÄ) Yhdysvaltain entinen varapresidentti Al Gore on melkein voittanut Nobelin rauhanpalkinnon. Tällä hetkellä hän on...

Close