Kategoriat
Kotimaa

Hallitus suunnittelee Varsovan liiton jäsenyyssopimuksen ratifiointia

(STADIUM ARKADIUM) Suomen hallitus aikoo ratifioida kiistanalaisen Varsovan liiton jäsenyyssopimuksen vielä kuluvan vuoden aikana, kertoi pääministeri Matti Vanhanen Ylen Lauantaiseura-ohjelman haastattelussa, no, lauantaina. Vanhasen mukaan ratifiointiesitys tulee eduskunnan käsittelyyn vielä ennen kesälomien alkua, ja sen läpimeno vaikuttaa todennäköiseltä.
Itä-Euroopan maat ja Neuvostoliitto solmivat Varsovan liittosopimuksen toukokuussa 1955 vastapainoksi länsivaltojen muodostamalle Pohjois-Atlantin puolustusliitto Natolle. Se menetti merkityksensä Neuvostoliiton romahdettua 1990-luvun alussa, ja virallisesti se lakkautettiin 1991. Vanhasen mukaan hallitus on täysin tietoinen sopimuksen ongelmista, mutta hänen mukaansa ne eivät ole pääasia.
”Tärkeintä on antaa vahva poliittinen signaali nyt, kun Suomesta on tulossa Euroopan unionin puheenjohtajamaa”, Vanhanen totesi.

Vahva
signaali

Julkisuudessa on viime päivinä arvosteltu ankarasti hallituksen aikeita. Liittosopimuksen ratifiointia on useissa kommenteissa, suurten päivälehtien pääkirjoitukset poislukien, pidetty mm. ”vitun tyhmänä”, mutta Vanhanen torjuu kritiikin. Hän myönsi, ettei Varsovan liiton henkiinherääminen ole todennäköistä tai edes mahdollista, mutta tämä ei olekaan tavoitteissa.
”Tärkeintä on antaa vahva poliittinen signaali nyt, kun Keskustan kannatus on lievässä alamäessä”, Vanhanen vakuutti. Hallitus on perustellut ratifiointia myös vahvan poliittisen signaalin antamisella ja yleisellä perseennuolemisella.
Eduskunnassa hallituksen esitys mennee läpi ilman suuri purnauksia, uskoi Vanhanen. Asiaa on hänen mukaansa jo kysytty Eero Heinäluomalta, ja sopimuskysymys on käynyt myös valiokuntakäsittelyssä Eero Heinäluomalla.
Vanhasen Lauantaiseura-puheita toisteltaneen kaikissa Ylen uutislähetyksissä koko viikonlopun ajan, paremman puutteessa. ”Keksi vittu itte uutisia viikonloppuna”, kommentoi Ylen päivystävä uutispäällikkö.
Asiaan kysyttiin myös kantaa Kokoomuksen tuoreelta varapuheenjohtajalta Eija-Riitta Korholalta, mutta hän hymyili niin leveästi että hänen päänsä yläosa irtosi ja putosi maahan. Tämän ei uskota haittaavan hänen työskentelyään puoluejohdossa.

6 vastausta aiheeseen “Hallitus suunnittelee Varsovan liiton jäsenyyssopimuksen ratifiointia”

Mitään nokkelaa en nyt keksi, vaan onnittelen Lehteä paluusta elävien kirjoihin.
Enemmän kuin Eija-Riitta Korholan, pidän Tanja Karpelan tisseistä, mutta vaihtelu virkistää.

Uskomattoman hyvä politiikkauutinen. En ollutkaan tietoinen, että rouva Korholalla on ollut päänsä yläosa paikoillaan näinkin kauan; aiemmat kommenttinsa kun eivät ole tällaisesta antaneet minkäänlaista viitettä.
Ihanat naurut.

Aito, oikea Lehti-uutinen. Jossakin vaiheessa Lauantaiseura-ohjelman nimi muuten muutettaneen ”Hannu Lehtilän lauantai-illan poliittiseksi huumaksi”.
Sitä minä jäin ihmettelemään, kun Vanhanen ei missään vaiheessa pahoitellut tätä poliittista signaalia.

Johan tuo tulikin. Varsovan liittohan ei ole hajonnut. Näin on jos siltä näyttää ja nyt Lehti panee näyttämään!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Eduskunta hyväksyi seksin rajatun ostokiellon

Paljon kiistelyä aiheuttanut seksin ostokielto hyväksyttiin eduskunnassa äänestyksen jälkeen perjantaina. Uuden lain mukaan seksin ostaminen on sallittua ainoastaan arkipäivinä kello...

Close