Kategoriat
Talous

Nokia suunnittelee yhtiörakenteen muutosta

(SALO) Matkapuhelinjätti Nokia suunnittelee Lehden saamien tietojen mukaan merkittäviä muutoksia liiketoimintaorganisaatioonsa. Asiaa valmistellut yhtiön hallituksen nimittämä työryhmä on tiettävästi jättänyt alkuviikolla pääjohtaja Jorma Ollilalle muistion, jossa esitetään useita reformeja yhtiön rakenteisiin. Edellisen kerran Nokia remontoi organisaatiotaan vuoden 2004 alussa.
Työryhmän merkittävin esitys koskee Nokian yhtiörakennetta. Muistiossa moititaan nykyisen osakeyhtiömallin neljine toimialaryhmineen ja horisontaalisine yksikköineen kärsivän mammuttitaudista ja rakenteellisista jäykkyyksistä, jotka hidastavat sen mahdollisuuksia reagoida markkinoiden muutoksiin. Viimeisin esimerkki tästä oli Nokian markkinaosuuden putoaminen simpukkamallisten puhelimien uupumisen vuoksi.

Yhtiöstä uskonnoksi

Muistion korjausehdotuksena on, että Nokia muuttuisi viimeistään ensi vuoden kuluessa osakeyhtiöstä uskontokunnaksi. Tämä antaisi johdolle käytännössä rajattomat valtaoikeudet alaisiinsa nähden, jolloin yhtiön olisi helpompi tehdä äkillisiäkin muutoksia toimintaansa ilman rasittavia neuvotteluja työntekijäpuolen kanssa. Myös mahdollinen verotusoikeus lisäisi olennaisella tavalla yhtiön kassavirtaa sekä vakavaraisuutta, muistiossa uumoillaan.
Yhtiön nimi muuttuisi samalla Kokopellin Kirkoksi muinaisen hopi-intiaanien kommunikaation ja hedelmällisyyden jumalan mukaan. Työryhmä arvioi, että tämänkaltainen puhelinten ja seksin yhdistäminen toisi kirkkokunnalle lukuisia käännynnäisiä. Kirkkoon voisivat työryhmän mukaan liittyä kaikki halukkaat, kunhan he ovat käyneet läpi initiaatioriitin, joka koostuu pyhiinvaelluksesta Saloon kumisaappaat jalassa hyräillen tauotta kirkon pyhää hymniä ”tiludii-dii-dii tilu-dii-dii-dii-dii” sekä Suuren Valaistuneen jalkojen pesemisestä.

Pääjohtajasta Suuri Valaistunut

Vaihdos toisi muutoksia myös virkanimikkeisiin. Ensinnäkin nykyiset toimialaryhmät muunnettaisiin lahkoiksi. Pääjohtajan titteli vaihdettaisiin Suureksi Valaistuneeksi, jonka alapuolella toimivat vähäisemmin valtaoikeuksin varustetut kardinaalit, metropoliitat tai suurlohikäärmeet lahkosta riippuen. Näiden muodostaman kirkon toimintaa ohjaavan suurloosin toimintaa valvoo puolestaan suurinkvisiittori.
Nokia ei kuitenkaan aio vetäytyä pörssistä uskontokunnaksi siirtymisensä takia. Työryhmä esittää, että osakkeista vain puhuttaisiin jatkossa aneina.

2 vastausta aiheeseen “Nokia suunnittelee yhtiörakenteen muutosta”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Rainier vetäytyi paavikilvasta

(MONACO) Pudotuspeli uudesta paavista kiihtyy. Varhain keskiviikkoaamuna tulleiden tietojen mukaan myös Monacon ruhtinas Rainier on päättänyt vetäytyä paavinistuimen tavoittelusta. Jo...

Close