Kategoriat
Urheilu

Kiista palkkakatosta torpedoi siivoojien työsuhdeneuvottelut

(HELSINKI) Siivouskausi 2004–2005 on peruutettu lopullisesti. Siivoojien ja työnantajien neuvottelut ajautuivat eilen umpikujaan, kun kiista palkkakatosta jäi ratkaisematta. Siivoojien ammattiliitto Suora ilmoitti kello 20 aikaan pitämässään tiedotustilaisuudessa, että 42,5 miljoonan euron palkkakattoa ”ei voida hyväksyä”. ”Palkkakattoa ei voida hyväksyä”, sanoi Suoran hallituksen puheenjohtaja Tarja Lankila.
Työnantajapuolen ehdottama palkkakatto kohosi alkuperäisestä 20 miljoonasta pitkien neuvottelujen jälkeen yli kaksinkertaiseksi, mutta Suora ei antanut periksi. ”Keskivertosiivoojan ura on lyhyt, se alkaa vasta 18-vuotiaana ja loppuu useilla jo 65 ikävuoden kohdalla, elleivät loukkaantumiset katkaise sitä jo aikaisemmin”, kommentoi Lankila.
Itäkeskuksessa 642,24 euron kuukausipalkalla siivoava Liisa Rätti seisoi vahvasti päätöksen takana. ”Ei tässä voida lähteä omaa oksaa sahaamaan, että saavutetuista eduista ei luovuta”, Rätti kommentoi. Korotuksen myötä Rätin peruspalkaksi olisi tullut 1,8 miljoonaa euroa kaudessa. Lisäksi hän olisi saanut kolmen miljoonan euron allekirjoituspalkkion ja henkilökohtaisiin tehopisteisiin sidotun bonuksen.

Tähtisiivoojat
maakuntatasolle

Työsulun aikana useita tähtisiivoojia on värvätty vahvistuksiksi maakuntatasolle. Esimerkiksi Kristiina Luuttu siirtyi jo lokakuussa Ramin grillille Joensuuhun. ”Otettiin iso riski, mutta kyllä kannatti. Kristiina on tuonut paljon syvyyttä meidän jengiin, joka jätkä tuolla jäällä on kasvanut metrin. Myös kävijämäärät ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti, eilenkin oli porukkaa saman tunnin sisällä jonoksi asti”, Rami kiittelee.
Eurooppalaisen grillin iso pinta-ala tuotti Luutulle aluksi sopeutumisvaikeuksia. ”Olin tottunut fyysisempään tyyliin, täällä siivoaminen on paljon teknisempää. Myös erilainen punaviivasääntö oli hankala omaksua”, Luuttu kommentoi. Rami on hankintaansa tyytyväinen. ”Olisimme ottaneet useampiakin työsulkusiivoojia, mutta siirtoaika umpeutui jo tammikuussa”, Rami harmittelee.
Grilli työllistää Ramin ja Luutun lisäksi kolme henkilöä. ”Tällä hetkellä ainoa ongelma on se, että Kristiinan vuosipalkka on kolme miljoonaa euroa. Siihen pitää myydä aika monet makkaraperunat, mutta näillä mennään”, Rami toteaa juuri ennen kuin Luuttu ajelee hänet grillin seinään niin että raikaa.
”Heads up!” Luuttu kujeilee.

Ensi kausikin
vaarassa

Kiista työsopimuksesta saattaa vaarantaa myös tulevan siivouskauden. Lehden haastattelema siivooja-agentti, EK:n toimitusjohtaja Leif Fagernäs ennustaa lajin palaavan juurilleen. ”Siivousbisnes on osittain epäterveellä pohjalla. Useat ammattilaiset tienaavat jopa tuhat euroa kuukaudessa. Luulen, että lopulta palkat palaavat oikeudenmukaiselle tasolle eli tuonne viiden-kuuden sadan hujakoille. Nykyisellä palkkatasolla Suomessa ei kannattaisi enää tulevaisuudessa siivota lainkaan”, Fagernäs sanoo.
”Mats Sundin är homosexuell, homosexuell, homosexuell”, hoilottaa silminnähden humaltunut, Suomen lipun poskeensa maalannut ja Ramin grillin pelaajapaitaan pukeutunut valtiosihteeri Raimo Sailas.

5 vastausta aiheeseen “Kiista palkkakatosta torpedoi siivoojien työsuhdeneuvottelut”

Kyllähän nämä NHL-pellejen työtaistelut näyttävät aivan naurettavilta. Toisaalta nyt ay-liike voisi rekrytoida suomalaisia NHL-pelaajia mainoksiinsa. Voisi siinä nuorten määrä ay-aktiivisuus nousta, kun joku pelaajaspede mainostaisi, että kyllä kannattaa kuulua ammattiliittoon, voit saada miljoonia enemmän!

Hienoa pojat ja tytöt! Tästä ei enää uutiset parane!

Read previous post:
Paavi keskusteli Jasser Arafatin kanssa

(JERUSALEM) Paavi Johannes Paavali II tapasi varhain tänä aamuna paikallista aikaa palestiinalaisten ex-johtaja Jasser Arafatin. Puheenaiheena oli pääasiassa tilanne Länsirannalla....

Close