Kategoriat
Viikonvaihde

Lehden erikoishaastattelussa Markkinat

YKSINOIKEUDELLA LEHDESSÄ SUOMEN JA KOKO MAAILMAN MERKITTÄVIMMÄN TALOUSVAIKUTTAJAN, MARKKINOIDEN, ERIKOISHAASTATTELU.
(PERUNKA) Ravintola Kolme Seppää on keskipäivän aikaan hiljainen. Lounastajat eivät ole vielä saapuneet ja aamukahvin särpijät ovat jo häipyneet askareisiinsa. Vain pajatson vieressä seisoskelee kaksi keski-ikäistä miestä keskustellen Allen Ginsburgista. Vähänpä he tietävät, että tähän ravintolaan astuu pian henkilö, jolla on valtaa päättää heidänkin kaikista raha-asioistaan. Tähän ravintolaan saapuu hetken kuluttua Markkinat. Tilaan odotellessani oluen.
Markkinat on trendikkäästi hieman myöhässä, minkä toki ymmärtää, onhan hän erittäin kiireinen. Raha ei nuku koskaan, eikä Markkinatkaan. Noin puoli tuntia sovittua aikaa myöhemmin hän saapuu, tilaa cappuccinon ja istuu vastapäätä. Markkinat on keski-ikäisen näköinen ja hänen päällään on hyvin istuva – ilmeisesti mittatilaustyönä tehty – tumma puku. Kädessä kallis kello, jalassa italialaiset laatukengät. Kädenpuristus on jämäkkä. Markkinat ei pelleile, kun on rahasta kysymys. Aika on sitä, ja aikaa tässä kuluu.
Markkinat näyttää erittäin itsevarmalta, mutta hänen sanotaan hermostuvan helposti, millä on kauaskantoisia seurauksia. Viimeksi 2000-luvun taitteessa Markkinat sai tarpeekseen IT-yrityksistä, ja mehän tiedämme miten siinä kävi.

Markkinoilla uutta epävarmuutta

”Taidan olla hieman myöhässä, mutta kiire on ollut kova, tiedättehän. Mielipidettäni tiedustellaan joka asiaan – koronnostoon, koronlaskuun, työttömyyteen, yhtiöiden osavuosituloksiin, kaikkeen sellaiseen. Se vie paljon aikaa”, Markkinat selittää. Hän vilkaisee pikaisesti kelloonsa, ei kai hän ala taas muuttua levottomaksi?
”Niin, no, tässä on ollut ylä- ja alamäkeä. Nokian tulos oli hyvä, mikä tietysti nosti mielialaani, ja viime viikko menikin ihan positiivisissa tunnelmissa. Nyt ei kuitenkaan ole tapahtunut oikein mitään, työttömyysluvuissa ei ollut mitään yllättävää, mikä tietysti herättää hieman epäilyksiä ja epävarmuutta”, Markkinat kertoo tuntemuksistaan.
Tällainen avoimuus on talousvaikuttajien keskuudessa harvinaista, mutta Markkinat on tunnettu siitä, ettei hän peittele ajatuksiaan. Pahat kielet ovat huhunneet jopa hänen mielenterveysongelmistaan, joista äkillisten mielialanmuutosten arvellaan olevan merkki. Markkinoita nämä huhut eivät häiritse.
”Ainahan ihmiset puhuvat, ja valta tietenkin houkuttaa. Totta kyllä, joskus mieliala heittelee aika nopeasti laidasta laitaan, kenties ihan pikkusyistä: jokin yhtiö teki hyvän tuloksen, tai huonon tuloksen, tai odotetun tuloksen tai odottamattoman tuloksen. Mutta sellainen minä vain olen, ottakaa tai jättäkää”, Markkinat sanoo. Useimmat ottavat.

Tie vie

Jälleen pikainen vilkaisu kelloon. Seuraavaksi piti puhua perheasioista ja niinikään huhutusta aviokriisistä vaimon Globalisaation kanssa, mutta Markkinat ei ehdi. Pörssipäivä rapakon takana päättyy pian, ja Markkinoiden reaktiota odotetaan kiivaasti. Hän tyhjentää cappuccinonsa, kättelee taas jämäkästi, nousee ja lähtee. Suuntana on talousuutistoimitus ja sen jälkeen työmarkkinajärjestöt. Markkinat on nimittäin luvannut kertoa mielipiteensä tupo-keskusteluista myöhemmin tänään.
”Kyllä jotain pitäisi tapahtua, tai tässä alkaa taas hermostuttamaan”, Markkinat varoittaa ovelta.
Tilaan vielä yhden oluen.

Read previous post:
Puritaanit valtaan Englannissa

"VITUTTAMAAN PISTÄÄ" (NASEBY) Kuninkaan ja parlamentin kannattajien välinen sotatilanne on päättynyt parlamentin voittoon. Parlamentti tuomitsi skotlantilaisille Nasebyssä antautuneen kuningas Kaarle...

Close