Kategoriat
Kotimaa

Puritaanit valtaan Englannissa

”VITUTTAMAAN PISTÄÄ”
(NASEBY) Kuninkaan ja parlamentin kannattajien välinen sotatilanne on päättynyt parlamentin voittoon. Parlamentti tuomitsi skotlantilaisille Nasebyssä antautuneen kuningas Kaarle I:n torstaina kuolemaan ja hänet mestattiin lauantaina. Valtakunnan johtoon on noussut alempaan aateliin kuuluva Oliver Cromwell.
”Vähän niinkun koittais pistää vituttamaan”, kommentoi kuningas Kaarle I.
Kaarlen kohtalon sinetöi hänen vehkeilynsä parlamentin sisäisillä erimielisyyksillä, sillä kuningas ja parlamentti yrittivät vielä viimeiseen asti päästä sopimukseen yhteistyöstä. Puritaanijohdon puhdistettua parlamentin sen maltillisista jäsenistä, oli jäljelle jäänyt osa valmis lopulta mestauttamaan Kaarlen.
”Vähän niinkun koittais pistää vituttamaan”, kommentoi nimettömänä pysyttelevä parlamenttilähde perjantaina.

Vituttamaan pistää

Englanti on Lehden saamien tietojen mukaan vastikään julistettu tasavallaksi ja parlamentin ylähuone lakkautettu. Tämä on tiettävästi pistänyt vituttamaan monia ylähuoneen jäseniä. Cromwellista puolestaan on tehty elinikäinen protektori.
Poliittiset asiantuntijat ovat vahvasti sitä mieltä, että puritaanien saama voitto Britanniassa vaikuttaa selvästi tulevan sunnuntain kunnallisvaalien tuloksiin. Ainakin vihreillä lienee seliteltävää.
”Vähän niinkun koittais pistää vituttamaan”, kommentoi puritaani Oliver Cromwell.

Read previous post:
Lehti 65 vuotta sitten: Neuvostoliiton ja Suomen suhteet lämpimät

(KREML) Neuvostoliiton ulkoasiain kansankomissaari Vjatseslav Molotov ei näe ongelmia Suomen ja Neuvostoliiton suhteissa. Molotov painottaa, että maiden suhteet ovat ystävälliset...

Close