Kategoriat
Talous

Välimiesmenettely käyttöön paikallisessa palkkasopimisessa

(JUSSARÖ) Monia suomalaisia odottanee tulevana talvena roima palkankorotus. Tupo-pöydästä kantautuneiden tietojen mukaan yrityskohtaisessa paikallisessa sopimisessa siirrytään käyttämään palkanmäärittelyn osalta ns. välimiesmenettelyä.
Malli on urheilua seuraaville tuttu Pohjois-Amerikan jääkiekkosarjasta NHL:stä. Käytännössä välimiesmenettely tarkoittaa sitä, että elleivät työnantaja ja työntekijä pääse keskenään tyydyttävään sopuun palkasta, alistetaan asia kolmannen osapuolen, eli välimiehen ratkaistavaksi. Molemmat osapuolet selittävät tilanteen välimiehelle, joka päättää palkan koosta.
Menettelyä on jo kaikessa hiljaisuudessa kokeiltu muutamissa pilottiyrityksissä, joiden koot vaihtelevat muutaman miehen konepajasta aina satoja työllistäviin suuryrityksiin. Välimies palkattiin suoraan rapakon takaa. Tulokset ovat lupaavia, sillä keskimääräiseksi palkankorotusprosentiksi on muodostunut noin 240.
”Suurinpiirtein tätä tasoa osasimme odottaa NHL:stä saatujen kokemusten perusteella”, myhäilee idean isäksi sanottu SAK:n kylähullu Frank af Grann.
Työntekijäpuoli onkin ollut kokeiluun erittäin tyytyväinen, ja suosittaa paikallisen sopimisen lisäämistä tältä pohjalta reilusti tulevana tupokautena.
”Henkselit ostin”, napsuttelee sorvari Bosse Hankomäki, jonka vuosipalkka nousi välimiesmenettelyssä 2,2 miljoonaan euroon.

Read previous post:
Aikuisten kotiläksyihin käyttämä aika vähäinen

(KYLMÄPIHLAJA) Suomalaisten aikuisten koulutehtäviin käyttämä aika on huomattavan vähäinen verrattuna muihin Euroopan maihin, kertoo EU:n tilastokeskuksen Eurostatin tuore selvitys. Sen...

Close