Kategoriat
Ulkomaat

Tähtitieteilijät varoittavat Salovaaran romahtamisesta mustaksi aukoksi

(KULLAA) Kansanedustaja ja radiotähti Pertti Salovaara (kesk.) uhkaa romahtaa jo lähiaikoina mustaksi aukoksi, varoittavat Turun yliopiston ja Jodrell Bankin tähtitieteilijät. Tutkimusryhmät eri puolilla maailmaa ovat seuranneet Salovaaran kehittymistä ja aktiviteettia jo vuosien ajan, ja sanovat merkkien olevan varsin selvät.
”Lähes 90-prosenttisella varmuudella voidaan nyt sanoa, että Salovaara saavuttaa piakkoin keskiluokkaistumisessa ja keski-ikäistymisessään sen pisteen, että edessä on äkillinen laajeneminen monikymmenkertaiseen kokoon, lämpötilan huikea nousu ja lopulta romahtaminen kasaan”, selvittää professori Raimo Teleskooppivapa.
Eräät tutkijat ovat epäilleet, että maapallo voisi ehkä sittenkin säästyä kosmiselta tuholta, jos Salovaara vain kutistuisi minikokoiseksi ja ääritiheäksi tähdeksi. Tämä ei Teleskooppivavan mielestä ole todennäköistä.
”Salovaaran tapauksessa tuo keskiluokkaistuminen on saavuttanut sellaiset mittasuhteet, että odotettavissa on romahtaminen mustaksi aukoksi eikä esimerkiksi kokoonkutistuminen valkoiseksi kääpiöksi”, hän jatkaa.

Eri ikävaiheita

Tähtitieteiljät muistuttavat jokaisen tähden elämässä olevan eri vaiheita, joista Salovaara on nyt etenemässä viimeiseen — ehkä näyttävimpään, mutta myös tuhoisimpaan. Nuorimmassa vaiheessa tähdet ovat aktiivisia, touhukkaita ja luovat uutta ympärilleen, mutta sitten ne hiljalleen hiipuvat ja alkavat keski-ikäistyä eli nk. keskiluokkaistua.
”Salovaaran kohdalla ratkaisevana vaiheena pidetään sitä hetkeä, kun hän leikkasi hiuksensa lyhyeksi, luki säätiedotuksia ja alkoi mainostaa televisiossa onnenomeletteja. Siitä tiesimme, että pahalta alkaa näyttää”, kertoo puolestaan Jodrell Bankin professori E.M. Falconet.
Tutkijat jaksoivat silti vielä uskoa, ettei Salovaara siirtyisi viimeiseen vaiheeseen kovin nopeasti. Toive osoittautui turhaksi, sillä pian Salovaaran havaittiin olevan jo keskiluokkaistumisen ”esi-supernova”-vaiheessa.
”Tunnusmerkit olivat selvät: keskustan kansanedustajaehdokkuus, liikenneohjelman vetäminen radiossa sekä kaikenkarvaiset gaalajuontajahommat. Tätä me kutsumme sellaiseksi supernovan esivaiheeksi. Peli oli menetetty ja lähtölaskenta lopulliseen tuhoon alkanut”, manailee Falconet.
Tutkijoiden ennuste onkin lohduton: ehkä vain muutaman vuoden sisällä Salovaara räjähtää supernovaksi ja romahtaa sitten kasaan mustaksi aukoksi.

Hurjat seuraukset

Maapallon kannalta Salovaaran räjähtäminen supernovana ja mustaksi aukoksi tiivistyminen on ”paskempi homma”, kuten Teleskooppivapa asian ilmaisee. Supernova nielaisee ensin maapallon sisäänsä ja korventaa sitä muutaman miljoonan asteen paahteessa, jonka jälkeen telluksen kohtalona on joutua imaistuksi mustaan aukkoon, josta valo tai informaatiokaan ei pääse pakenemaan.
”Elämä sellaisena kuin me sen tunnemme, katoaa täysin. Voe mahoton sentään”, Falconet siteeraa.
Optimististen arvioiden mukaan kataklysmista saattaa kuitenkin selvitä pieniä sivilisaation jäämiä, kuten keinotekoista savonmurretta puhuvia radioääniä, Mamban äänitteitä sekä Antti Tuiskun keikkajulisteita.
”Tosin parempi olisi kun nekin tuhoutuisivat. Ihmiskunnasta jäisi muuten vain ikävä muisto”, kommentoi Teleskooppivapa.

Read previous post:
Ura-avaimet Abloyn salainen ase

Ura-avaimet ovat Abloy oy:n suurin hittituote ikinä. Ja suosio sen kuin kasvaa. "Menestyksemme rakentuu neljälle kulmakivelle: etiikka, visio, rohkeus ja...

Close