Kategoriat
Kotimaa

Uusi "poppaukko" ennustaa juhannussäätä

(RUOTSINPYHTÄÄ) ”Etana, etana, näytä sarves, tuleeko huomenna pouta” ei kuulu ruotsinpyhtääläisen sääennustajan Anders Liljeströmin repertuaariin. Eivät myöskään sammakot, kissat, linnut tai muutkaan otukset.
Kuitenkin Liljeström on hyvin vakuuttavasti onnistunut ennustamaan tulevia säitä jo vuosien ajan. Ennustukset ovat osuneet oikein suurimman osan ajasta. Mikä mahtaa olla miehen salaisuus ja mitä hän tuumii juhannussäästä?
”Kaipa minä sen voin paljastaa. Pääasiassa käytän ennustamiseen näitä työpaikkani Ilmatieteenlaitoksen supertietokoneita, joiden avulla saadaan kyllä aika hyvä ennustustodennäköisyys ainakin noin viiden vuorokauden päähän”, Liljeström kertoo.
”Siinä nähdään näyttöruudulla syklonit, antisyklonit, ilmanpaineen vaihtelut, saderintamat ja niin edelleen. Tuosta toisesta ruudusta voi seurata satelliittikuvaa pilvien liikkeistä.”
Kylällä Liljeström onkin hankkinut jo vankan maineen todellisena säiden ”poppaukkona” joka kyllä tietää, mistä päin nyt tuulee. Mutta pitääkö Liljeström itse ennustuksiaan ”oikeana tieteenä” vai vain pelkästään taikauskoisena puuhasteluna?
”Kyllä tämä on tieteellisesti ihan validi ja hyväksytty menetelmä, joka on käytössä meteorologian laitoksilla ympäri maailmaa”, Liljeström vastaa.
Juhannussäästä hänellä on varma mielipide, johon ei tarvita edes huoneen nurkassa raksuttavan Cray-tietokoneen laskentatehoja. ”Sataa ihan perkeleesti, ja jos onni on myötä niin ei sentään rakeita, kuten tavallisesti”, poppaukko manaa.

Read previous post:
MTV 3:n formulatiimi tunnustaa: "Vertahan me haluaisimme nähdä"

(HELSINKI) MTV 3:n formulalähetysten selostajatiimi tunnustaa avoimesti Lehdelle antamassaan erikoishaastattelussa, että "oikeasti he haluaisivat nähdä enemmän verta". Viime viikonlopun formulalähetyksestä...

Close