Kategoriat
Kotimaa Kulttuuri

Jokakeväiseen Suvivirsi-väittelyyn lopullinen ratkaisu: lapset voivat laulaa Jumalan sijasta ”ruutana”, ”saatana” tai ”Kouvola”

(BANGLADESH) Useita vuosia suomalaisissa kouluissa sekä enimmäkseen mielenhäiriöisten kansoittamissa somekeskusteluissa vellonut väittely perinteisen Suvivirren asemasta on tullut päätökseensä.

Opetushallituksen, Museoviraston, Sibelius-akatemian ja yhden Twitterissä asuvan Jonin muodostaman lautakunnan ratkaisun mukaan kappaleen esittäminen koulujen päätösjuhlissa voi jatkua, mutta jokaiselle koululaiselle annetaan valinnanvaraa sen suhteen, mitä laulaa.

”Pidimme tärkeänä, että hankalaksi koetun ”Jumala”-sanan sijasta jokainen voisi itse päättää, mitä tahoa haluaa lukuvuoden päätteeksi laulullaan kiittää. Olennaista kuitenkin oli, että korvaava sana sopisi sekä Suvivirren alkuperäiseen sanomaan että laulun rytmitykseen ja tavutukseen”, kertoo musiikintutkija Ansio Sidón.

Pitkällisen kulttuurihistoriallisen tutkimustyön ja akustiikan laboratoriossa tehtyjen pilottilaulukokeiden jälkeen lautakunta päätyi rajaamaan vaihtoehdot kolmeen: ruutana, saatana ja Kouvola. Sidónin mukaan sanat kuvastavat syvällisesti niitä eri tunteita, joita Suvivirren esittäminen herättää niin oppilaissa, koulujen henkilökunnassa kuin vanhemmissakin. Eri uskontokuntiin kuuluvat sekä myös uskoa tunnustamattomat voivat löytää niistä arvomaailmaansa sopivan.

”Työ oli pitkäkestoinen ja vaikea, sillä onhan Suvivirsi syvintä suomalaista aineetonta kulttuuriperintöä yhdessä Tuntemattoman sotilaan suoran itsenäisyyspäivälähetyksen, tappouhkausten lähettelyn ja sydän-verisuonisairauksien kanssa”, hän sanoo.

Päätös on herättänyt kuitenkin arvostelua varsinkin niissä sanomalehtikirjoittajissa, joiden ura on viime vuodet perustunut mielenhäiriöisten kansoittaminen somekeskustelujen synnyttämiseen. Lisäksi lautakunnan ratkaisuun eriävän mielipiteen jättäneen yhden Jonin mukaan mitään ei saa enää sanoa, joten hän ei sanonut eriävässä mielipiteessään mitään.

Uusi moniäänisempi Suvivirsi kaikuu ympäri suomalaisia kouluja taas tulevana viikonloppuna kuin laiho laaksossa.

5 vastausta aiheeseen “Jokakeväiseen Suvivirsi-väittelyyn lopullinen ratkaisu: lapset voivat laulaa Jumalan sijasta ”ruutana”, ”saatana” tai ”Kouvola””

Nyt kun tämä iänikuinen debatti on vihdoin saatu päätökseen, niin voisimmeko vihdoinkin puuttua nykynuorison raivostuttavaan tapaan aloittaa Varpunen jouluaamuna sanoilla ”lumi on jo peittänyt ketät laaksosessa”?

Miksei lautakunta ottanut samalla kantaa siihen kaikkein kipeimpään ongelmakohtaan? Joka vuosi minä ja pikku-Jorma kipuilemme sen kanssa saako Suvivirren aikana seisoa, pitääkö seisoa vai eikö saa seisoa?

Viimeksikin naapurin vaimo tuijotti halvelsien, kun Jorma kieltäytyi seisomasta vaikka olisin halunnut.

Jos lautakunta olisi vienyt mietintöjään pikkutunneille asti, olisi vaihtoehtojen joukkoon tietysti kuulunut hyvin rimmaava Humala, jonka tuomia ihmeiden hetkiä sitten kauniisti ylistetään. Myös vaihtoehto ”Ruma Jan” menee yhteislaulussa läpi ja korostaa nykyajan kehopositiivisuutta ja ulkonäön merkityksen mitättömyyttä, ja sitä ihmettä onkin mukava julistaa, että Jan saa jatkuvalla syötöllä seuraa Tinderistä.

Mitään Suvivirsi-keskustelua ei edes käytäisi elleivät eräät värivialliset ääriainekset olisi nostaneet asiasta älämölöä. Nämä mustavalko-tv:tä tuijottavat ja Arvi Lindin paluuta odotellessa Radio Suomen kansanradioon soittelevat eivät vain voi hyväksyä sitä, että Suvivirttä laulettaisiin ulkomaisella aksentilla ja välillä vähän nuotin vierestä. Hallitusneuvotteluista tihkuneiden tietojen mukaan asia on nostettu periaatteelisena kysymyksenä pöydälle ja siitä perääntyminen voi vaarantaa koko neuvotteluprosessin.

Luonnontieteellisen museon leuaton kala on aloittanut kannattajakorttien keräämisen vuoden 2024 presidentinvaaleihin. Muun muassa Japanissa säälitty kala uskoo, että sen ulkopoliittisesta osaamisesta on ehdottomasti hyötyä Suomen valtionpäämiehen tehtävässä.

Tällä hetkellä Suomen väestöstä 19 999 henkilöä ei ole valitsijayhdistysten ehdokkaina, jolloin ainutkaan valitsijayhdistys ei pysty saamaan tarvittavia 20 000:ta kannattajaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Paikallinen mies sai nimikkoannoksen töölöläisravintolaan

TÖÖLÖ. Paikalliselle miehelle Matille on myönnetty nimikkoannos ja pikkuinen plaketti hänen kantaravintolaansa Helsingin Töölössä. Matti kuoli viime kesänä lukuisiin alkoholin...

Close