Kategoriat
Kansalaisjournalismi Kotimaa

USA:n koulukirjoissa hullu Suomen kartta – katso kohukuvat!

(FLORIDA) Jos amerikkalaisnuorten tiedot Suomesta ovat erikoisia, voi vika olla juutalaisten ohella myös paikallisissa koulukirjoissa. Floridassa arkkitehtuuria opiskeleva suomalainen Pekka Peitsi oli pudota entisöidyltä rokokootuoliltaan, kun hän näki oppikirjansa Euroopan kartan.
”Kartassa oli nimetty kaikki maat ja merkitty jokaisesta muutama suurin kaupunki. Muut maat oli esitelty oikein, mutta Suomessa kaikki oli pielessä”, Peitsi nauraa.
Kartassa Suomen pääkaupungin nimeksi oli kerrottu ”Helsinki”. Muut kartalle merkityt kaupungit olivat ”Vantaa”, ”Espoo”, ”Tampere” ja Viipuri – joka on erikoisen painovirheen johdosta jäänyt kartalla Venäjän puolelle.
”Kyllä siellä on graafikko ollut lounastauolla, sillä Venäjän puolelle on kartalla sijoitettu myös Karjalankannas, Petsamo, Kalastajansaarento ja vanha Salla, vaikka Suomeenhan nuo kuuluvat”, Peitsi jatkaa silmät kiinni Jääkärinmarssia hyräillen.
Peitsi kertoo ottaneensa yhteyttä kustantajaan ja kertoneensa heille hullunkurisesta virheestä.
”Virhe oli yllättävä, koska kirja on alan arvostettu teos, josta on otettu jo useita painoksia. Se maksoikin satoja itsenäisen Suomen markkoja. Kustantajalta ei kuitenkaan koskaan tullut vastausta kirjeeseeni.”
Arkkitehtuurin näkökulmasta Vantaan, Espoon ja Tampereen valinta kartalle on toki perusteltua, sillä niitä kaikkia yhdistää helvetin ruma julkisivu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Kansainvälinen hiihtoliitto haluaa palauttaa kuninkuusmatkojen arvostuksen

(NORTH HUG) Nykyiset yhteislähdöt eivät ole hyväksi hiihdon kuninkuusmatkojen maineelle, ilmoitti kansainvälinen hiihtoliitto FIS Vancouverin olympiakisojen päätöspäivänä sunnuntaina. Liiton johdon...

Close