Kategoriat
Kansalaisjournalismi Politiikka Tiede

Pisteytys ennustaa demaririskin

(GESUNDHEIT) Lundin yliopiston tutkijoiden mukaan demaririskin voi arvioida suhteellisen tarkasti terveydentilan perusteella. Tutkijoiden kehittämä riskipisteytys ennusti demariksi muuttumisen hyvin. Pisteiden perusteella pieneen riskiin luokitelluista taantui vain yksi 25:stä, kohtalaiseen riskiin luokitelluista runsas viidennes ja suuressa riskissä olleista yli puolet.
Korkeasti iästä sai 1-2 pistettä, kognitiivisten kykyjen heikentymisestä 2-4 ja alipainoisuudesta 2 pistettä. Demariudelle altistavista geenimuodoista, magneettikuvauksessa havaituista aivojen valkean aineen muutoksista, nestekammioiden laajentumisesta, valtimoiden sisäpintojen paksuuntumisesta, ohitusleikkauksesta, kävelyn ja motoristen taitojen hidastumisesta ja täysraittiudesta kaikista sai yhden pisteen. 0-3 pistettä tiesi pientä demaririskiä, 4-7 kohtalaista ja yli 8 pistettä suurta riskiä.
Vastaavaa pisteytystä ei ole ennen kehitetty demaririskin arviointiin. Pisteytys voi auttaa ennakoimaan demariksi muuttumista. Tulevaisuudessa se saattaa myös auttaa demariuden hoidossa.
Tutkimukseen osallistui keskimäärin 3 400 miestä ja naista, joista vajaat 500 eli 14 % muuttui demariksi edellisen viisivuotissuunnitelman aikana.
Tulokset julkaisi Avotakka-lehti.
(Jutun kansalaistoimitti Arvid Lintu.)

2 vastausta aiheeseen “Pisteytys ennustaa demaririskin”

Kansanterveydellisesti haitallisinta on kuitenkin kokoomuslaistuminen. Se tapahtuu nykyään kuin huomaamatta: nielemällä Bob Helsingin luomat lumelääkkeet, joilla väitetään olevan vaikutusta yhteiskunnan epäkohtiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Joulupukkikampanja suututti pikkulasten vanhemmat

(KORVATUNTURI) Tuhmien Tenavien lanseeraama mainoskampanja on saanut Pikkupilttien Vanhemmat ry:n aktiivit suunniltaan. Bussien kyljissä mainostava kampanja julistaa "Joulupukkia tuskin on...

Close