Kategoriat
Kulttuuri

Akselivallat comeback-kiertueelle

(LIVE IN LENINGRAD) Kaikkien aikojen konserttikesä saa jatkoa, kun 30- ja 40-lukujen suosikkiyhtye Akselivallat kokoaa rivinsä vielä yhtä kiertuetta varten.
Yhtye oli erittäin suosittu 30- ja 40-lukujen taitteessa. Akselivallat kärsi varsinkin aktiiviaikojensa loppupuolella lukuisista miehistönvaihdoksista. Samalla yhtyeen suosiota verotti toinen aikakauden merkittävä yhtye, Liittoutuneet. Liittoutuneiden hittisinglet Stalingrad ja Overlord jättivät Akselivaltojen materiaalin pahasti varjoonsa.
Akselivallat keikkaili ja levytti aikansa laskevassa suosiossa, mutta lopulta kitaristi ja pääasiallinen biisintekijä Saksa päätti kuopata yhtyeen vuonna 1945. Rumpali Japani yritti jatkaa keikkailua yhtyeen nimissä vielä tämän jälkeenkin, mutta projekti kuivui nopeasti kokoon.
Akselivalloilla on ollut laaja fanikunta aina näihin päiviin asti, vaikka radiosoittoa sille ei parhaiden päivien jälkeen ole juuri suotu. Nyt yhtye on päättänyt vastata lukuisiin aneluihin comebackista, hieman muuttuneella kokoonpanolla tosin.
Nuorta verta
Jo Akselivaltojen kultakaudella moni oli sitä mieltä, että laulaja Italia oli yhtyeen heikoin lenkki ja kenties syy siihen, että lopullinen läpimurto jäi tekemättä. Vuodet ovat kohdelleet Italian jo valmiiksi rajoittunutta lauluääntä raskaasti, eikä alkuperäisvokalisti ole mukana uudessa kokoonpanossa. Tilalla on yhtyeen pitkäaikainen fani Viro, jonka unelma toteutuu.
”Olen aina ollut itsekin kova Akselivallat-diggari, myös silloin kun heidän musiikkityylinsä oli pois muodista. Virolle on uskomaton juttu päästä suosikkibändinsä keulille”, hehkuttaa Viron agentti Toomas Hendrik Ilves.
Akselivalloilla ei ole tähän asti ollut pysyvää basistia. 40-luvulla nelikielisen osuudet hoiteli sessiopohjalta Suomi, joka on nyt kiinnitetty yhtyeeseen varsinaiseksi jäseneksi.
”Mielestäni tämä oli ainoa oikea ratkaisu. Käytännössä Suomi on ollut osa bändiä siinä missä muutkin”, sanoo Suomen diktaattori Raimo Sailas.
Yksi on joukosta pois
Paluun yhtyeeseen tekevät myös Unkari (koskettimet), Romania (saksofoni) ja Bulgaria (triangeli). Sen sijaan yhtyeessä lyhyen aikaa taustalauluja hoidellut Jugoslavia ei ole mukana. Jugoslavia menehtyi traagisesti 90-luvun alussa. Kuolinsyy oli huhujen mukaan kappaleiksi hajoaminen, vaikka myös oksennukseen tukehtumisesta liikkuu edelleen huhuja.
Kiertueaikataulu vielä auki
Akselivallat on varmasti haluttu esiintyjä ympäri maailman, mutta konserttipäiviä ei ole vielä lyöty lukkoon. Yhtyeen sisällä kiistellään siitä, pitäisikö kiertueen suuntautua Itä- vai Länsi-Eurooppaan. Erityisesti Saksa on sitä mieltä, että molemmissa kannattaa soittaa.
Fanit pohtivat keskustelupalstoilla jo kuumeisesti, mitä kappaleita yhtye comeback-kiertueellaan soittaa. Aikanaan yhtyeen hittisinglejä olivat mm. Blitzkrieg ja Barbarossa, mutta ehkäpä tunnetuimmaksi kappaleeksi on vuosien saatossa noussut Holocaust.
”Luvassa voi olla myös uutta materiaalia”, yhtyeen taustavoimista viestitetään.

10 vastausta aiheeseen “Akselivallat comeback-kiertueelle”

Maailmalla on piilevää kysyntää suomalaiselle huumorimusiikille:
Apocalypseä on soitettu Tsekin äärioikeiston tv-mainoksessa taustana romanien lopulliselle ratkaisulle, Sibelius on perinteisesti Afrikan kansanmurhaajien suosiossa.
Että näillä mennään.

Mainio ja uutta toivoa herättävä artikkeli. Slovakia ja Kroatiaa toimivat ilmeisesti vain roudareina, mutta osa tiimiä hekin. Jugoslavia toimi oman muistini mukaan vastapuolella ja pani kampoihin aivan kunnioitettavasti.

1940-luvun lopulla Saksa kärsi vakavista mielenterveysongelmista, ja joidenkin lähteiden mukaan se käytti monia vuosikymmeniä kahta persoonallisuutta, mutta vuonna 1990 Saksa onnistui kokoamaan itsensä.

Suomi ei jätä kavereita.
Valtion Elokuvasäätiö on myöntänyt melkein miljoona euroa tamperelaisten ns. tieteiselokuvalle: kuusta on löydetty sinne paenneita natseja.

Alan asiantuntijoiden mukaan kiertueella kuultaneen myös eräissä piireissä kulttimaineeseen noussut ”Arbeit macht frei”.

Pirun hyvä, että Suomi vihdoinkin hoitaa basistin tontin vakkarina! Takavuosina koko homma kärsi siitä typerästä skismasta, jonka mukaan Suomi oli messissä vain jonkin sortin ”erillissoittajana”.
Kitaristia ja biisintekijää tuppasi vituttamaan aika rankasti se, että Barbarossa-kiertueellakin Suomi, joka oli sentään parhaimpia muusikkoja, suostui olemaan mukana vain featuring-pohjalta ja vaati oman raiderin, jonka nojalla sitten perui Leningrad-keikan. Bändihän yritti paikata puutetta liisaamalla sen espanjalaisen basistin Nevan keikalle, mutta eihän siitä perkele mitään tullut.
Ikään kuin se ei olisi riittänyt, Suomi kävi koko ajan jenkkien kanssa neuvotteluja omasta soololevystä. WTF?

Akselivalloille oli myös varsin kova pala, kun Liittoutuneiden tykkihitti ”D-D-D-D-Day” ja (useammankin) illan viimeinen ”Na gasaki, hi roshima” syrjäyttivät lopullisesti bändin Top-WWII:sta.

Kaiken takana oli lavashow: liittoutuneet käytti erittäin tehokkaasti pyrotekniikkaa, siinä missä Akselivallat räpelsi vielä pelkällä kaasulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Yllätystulos: kaikki maat yhtä suuria

(SHERWOOD) Tampereen teknillisen yliopiston tutkijat ovat päätyneet odottamattomaan tulokseen: väkilukuun suhteutettuna kaikissa maailman maissa on yhtä paljon ihmisiä. "Mitähän tuohon...

Close