Kategoriat
Politiikka

Kokoomuslaisten nousu valtuustoihin pohdituttaa monissa kunnissa

(AHO-HALLA) Tiukan kunnallisvaalitaiston tauottua on varsinainen valtuustotyö vihdoin käynnistymässä Suomen kunnissa. Mutta muutoksia on tapahtunut: monin paikoin ovat valtasuhteet keikahtaneet ja tutut kasvot poistuneet paikallispolitiikan eturivistä. Tilalle on tullut uusia yrittäjiä, joista kenties eniten ennakkokeskusteluja ovat tällä kertaa herättäneet ison vaalivoiton ottaneet ns. kokoomuslaiset.
Jo vaalien alla eräiden kokoomuslaisten rajut kannanotot mm. yrittäjyydestä ja elinkeinopolitiikasta nostattivat kulmakarvoja varsinkin liberaaleissa piireissä. Huoli kasvoi, kun huomattiin useiden tuoreiden kokoomusvaltuutettujen kuuluvan maineeltaan epämääräisiin taustayhdistyksiin, joista pahamaineisin lienee ”Lions Clubin” nimellä tunnettu ryhmä. Sen kotisivuilta löytyvät mm. seuraavanlainen mielipide:

”Lionsklubien aktiviteetteja ovat mm. paikallisten lasten- ja vanhuskotien auttaminen, silakkamarkkinat, stipendien jako kouluissa, sotaveteraanien auttaminen, vanhusten kotien kunnostaminen.”

Lions Clubin mukaan kyse ei tosin ole järjestön virallisesta kannasta vaan ennemminkin joidenkin jäsenten näkemyksistä. Heidän mielestään asiat pitäisi myös asettaa laajempiin yhteyksiin eikä irrotella yksittäisiä lauseita kontekstistaan.
Puoluejohto ei kommentoi kohua
Kokoomuksen puoluejohto ei ole halunnut ottaa kantaa siihen, mitä yksittäiset jäsenet puolueen nimissä esittävät. Puheenjohtaja Jyrki Kataisen suosion vanavedessä valtuustoihin kuitenkin nousi monia edustajia, joiden näkemyksiä voi hyvällä syyllä luonnehtia yrittäjähenkisiksi tai jopa markkinamyönteisiksi.
Muutamat kansalaisjärjestöt ovatkin aiheesta huolestuneet tästä kehityksestä. Ne ovat vaatineet viranomaisia selvittämään kokoomuksen hämäräperäisten taustayhteisöjen toiminnan ja mediaa laatimaan nopeasti useita laiskasti ajateltuja ja löysästi perusteltuja artikkeleja kokoomuksen aatemaailmasta.
Yhteiskuntatieteilijöiden mukaan kokoomuksen nousulle on kuitenkin selkeät syynsä: puolue onnistui keräämään paitsi vauraiden eiralaisten, myös runsaan tonnin kuussa tienaavien parturi-kampaajien, joiden mielestä kokoomus ajaa juuri heidän asiaansa koska hekin ovat niinku yrittäjiä ja kommunismi maistuu tiättekö pahalta mä maistoin sitä viime viikolla Onnelassa ja sit siel oli tää yks Jari mut se oli ehkä vähän ällö mut sillä on Bemari ja kaksio Kuusisaaressa, äänet.

Mikä on totuus?

Nähtäväksi kuitenkin jää, mikä on kokoomuslaisten voiton todellinen vaikutus, sillä vaalihuuman jälkeen alkaa ankea valtuustoarki. Yhden asian liikkeellä voi olla vaikeaa ympätä yrittäjäteemaansa esimerkiksi kunnan yrityspolitiikan käsittelyyn, eivätkä vanhat ryhmät välttämättä ole halukkaita yhteistyöhön uusien tulokkaiden kanssa.
Ehkä vasta ensi eduskuntavaalit osoittavat, jääkö kokoomus karismaattisine puheenjohtajineen vain tähdenlennoksi, vai lyökö se itsensä lopullisesti läpi. Sitä moni pelkää.
Lehden haastattelema Terävä Nuori Oppinut Humanisti arvioikin, että parasta olisi mahdollisimman nopeasti leimata kokoomuslaisten äänestäjät tyhmiksi ja heidän äänestämänsä ehdokkaat perseääliöiksi, koska se lujittaa uskoa demokraattiseen järjestelmään ja on tehokkain tapa leikata kokoomuksen kannatusta tulevissa vaaleissa. Tähän hän kehottaa käyttämään kaikkia mahdollisia keinoja, etenkin Yleisradion veteliä keskusteluohjelmia klo 21.00 alkaen.

”Toivoa sopii, ettei ensi kerralla kansa enää äänestä väärin”,
Oppinut Humanisti analysoi.

10 vastausta aiheeseen “Kokoomuslaisten nousu valtuustoihin pohdituttaa monissa kunnissa”

On korkea aika että saadaan aikaan keskustelua tästä sosialismi ongelmasta. Jo liian kauan meitä sosialismi-kriitikkoja on leimattu porvareiksi ja rikkaiksi. Voisin väittää(en kuitenkaan väitä), että kaikki köyhät ovat laiskoja ja rumia. He raiskaavat ja muutenkin elvistelevät meille rikkaille. Sitäpaitsi he haisevat pahalle johtuen varmaankin huonommista geeneistä.

Parasta parodiaa pitkään aikaan. Hienoa, että joku uskaltaa tarttua kissaa sarvista ja nostaa härän pöydälle. KOkoomuksen kaltaisten ”puolueiden” taustalla vaikuttaa yleensä epäilyttäviä ääriliikkeitä, joiden poliittiset agendat eivät kestä päivänvaloa.

”Totuus on, että Kokoomus on saavuttanut voittonsa esittämällä rohkeita kantoja asioista, joista useimmat puolueet eivät oikein kehtaa mainitakaan”, arvioi retoriikan asiantuntija Ad Hominem Helsingin yliopistosta. ”Vaikka moni ei sitä suoraan myönnä, yrittäjämyönteiset piiloasenteet ovat yleisiä. Kukapa ei olisi joskus ärsyyntynyt työnantajastaan tai kunnallisista viranomaisista? Kokoomus pohjaa kannatuksensa tällaisiin ajatuksiin, sekä — suurimmaksi osaksi irrationaalisiin — pelkoihin markkinatalouden rajoittamisen seurauksista. Hurjimmat dystopiat jopa väittävät, että ellei Kokoomuksen herättämiin kysymyksiin piakkoin oteta kantaa ja ongelmiin tartuta, kaikki tuotanto valtiollistetaan ja kuluttajat saavat sanoa hyvästit ylellisyystavaroille, ulkomaisille viineille ja hedelmille, ja niin edelleen.”
Hominem arvioi, että keskustelua tuleekin heräämään, kunhan muut puolueet selviävät alkushokistaan. Hän kuitenkin epäilee, että reaalipolitiikka voi yllättää Kokoomuksen edustajat ja kannattajat ikävästi. ”Kokoomus antaa rajuja lupauksia kannattajilleen. Sen perinteinen äänestäjäkunta, rikkaat, on tietysti tottunut politiikan käytäntöönkin, ja istuu sitäpaitsi erilaisten yritysten kabineteissa ajamassa itselleen tärkeimmät päätökset läpi. Ns. tavalliset kansanmiehet saattavat kuitenkin pettyä, kun luvatut muutokset laimenevat. Ei Kokoomuksen voittokulkukaan takaisi, että heidän köyhimmillä kannattajillaan olisi välttämättä varaa asuntolainaan; näin on etenkin ns. epävarmoilla akateemisilla aloilla.” Myös joitakin Kokoomuksen käytännön ehdotuksia Hominem kritisoi: ”Palvelusetelit eivät loppujen lopuksi anna kuntalaisille sen enempää arvoa kuin nykyinenkään systeemi. Retorisesti se on tosin oiva keksintö, niiden kautta voidaan antaa vaikutelma ilmaisesta rahasta ja suuremmasta valinnanmahdollisuudesta. Itse näkisin tämän kuitenkin näennäisenä, samalla tavallahan minä kysyn kiukuttelevalta kolmivuotiaaltani, haluaako hän laittaa ulos siniset vai punaiset tumput”, Hominem naurahtaa.

Lisää artikkeleita irtonumeromyynnistä ja kestotilauksista. Vähemmän tällaista hömppää.

Öljyn maailmanmarkkinahinta (ja bensan hinta) laskivat heti kun kokoomus voitti vaalit. Jos olisi saanut vielä suuremman vaalivoiton, myös sähkön hinta olisi ruvennut laskemaan.

Ilmaisen huoleni kokoomuslaisten markkinamyönteisyydestä. Vain markkinakielteisyys on sallittava. Lisäksi markkinoiden ajatteleminen on kiellettävä.

No ainakin tämän lehden puoluekanta selvisi! Roviolla ja monta noituvaa sanaa päälle!
Aivan lopuksi haluaisin vielä kiittää kaikkia SDP:tä äänestäneitä tai sen äänestämisen harkitsemista.

turha siellä nyt on jeesustella. vai mitä se kirkkovene meinasi aikakauslehdessä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Miksi tilaus, miksei irtonumeroa?

Hyvät potentiaaliset rahoittajat, meiltä on kysytty, miksi tilaaminen olisi muka irtonumeromyyntiä parempi tapa turvata Aikakaus-Lehden finanssit. Selitys löytyy Suomen laista....

Close