Kategoriat
Ulkomaat

Sodan puhkeaminen uhkaa Georgiassa

(TSHKH… TSH… TSHINVALI..? TSHINVAL?) Tilanne Georgiassa on kiristynyt avoimen sodan partaalle. Georgian presidentti Mihail Saakashvili syyttää Venäjää ilmaiskuista ja on julistanut yleisen liikekannallepanon. Venäjä puolestaan syyttää Georgiaa väkivaltaisuuksien aloittamisesta venäläismielisessä Etelä-Ossetiassa ja on uhannut maata vakavilla seurauksilla. Tilanne herättää paljon kysymyksiä, joihin vastauksia on vaikea antaa.
”Missä piilee Tero Pitkämäen tekniikkaongelma? Minne katosivat suomalaiset kestävyysjuoksijat? Mitä Lasse Viren ajattelee tilanteesta? Ketkä ovat kisojen kirkkaimmat tähdet? Kuunteleeko Jarkko Nieminen tennisenkeliä vai -pirua?” summaa Iltalehti varmasti monien tavallisten suomalaistenkin mieltä askarruttavia kysymyksiä.
Ilta-Sanomat ei ole paljoa toiveikkaampi, mitä tulee rauhanomaisen ratkaisun löytymiseen:

”Pekingissä vallitsee monsuuni-ilmasto, joka on kesällä kuuma ja kostea. Ilmatieteen laitoksen mukaan päivän ylin lämpötila on elokuussa keskimäärin 30 astetta ja yön alin 20 astetta. Elokuu on Pekingissä tilastollisesti vuoden sateisin kuukausi.”

Rauhan hieronta
ei ota tulta

Etyj:n puheenjohtajamaana Suomella on ilmeinen asemansa osapuolten saamisessa neuvottelupöytään. Ei olekaan ihme, että kriisi monimutkaisine taustoineen on herättänyt paljon keskustelua.

”Ajavaiset tänään 15.08 Suomen aikaa”
ja ”launtaina 23. päivä miesten keihään finaali” ovat vain muutamia asian tiimoilta käytetyistä puheenvuoroista. Selväksi on tullut, ettei kriisi Kaukasuksella ratkea helposti.

17 vastausta aiheeseen “Sodan puhkeaminen uhkaa Georgiassa”

On syytä muistaa myös, että mikäli ulkoministeri Alexander Stubb aloittaa Etyjin puheenjohtajan ominaisuudessa neuvotteluprosessin, on yksi Suomen suurimmista toivoista olympia-altaassa kolmansia kisojaan aloitteleva Hanna-Maria Seppälä.

Ensin sota puhkeaa, sitten se lässähtää. Se, kauanko siihen kuluu aikaa, riippuu kuplan koosta.

Sähke: Kiina julistaa sodan Venäjälle ja Georgialle
(PEKING) Kiinalaiset kisajärjestäjät ovat todenneet ettei mikään pilaa ”kaikkien aikojen parhaita” Olumppialaisia ja näin ollen Kiina julistaa sodan Venäjälle ja Georgialle. Valtioiden kisojen avauspäivänä Etelä-Ossetiassa lietsoma konflikti on Kiinassa julistettu terroriteoksi, jolla yritetään horjuttaa Kiinan suurvalta-asemaa.
Kiinalaiset kirkuivat onnesta kuullessaan sodanjulistuksesta. ”Kiina on ihana valtio”, julisti soihtua katsomaan tullut Bing Xiao-Bing. Kiinassa olevat toimittajat eivät raportoineet asiasta.

Kommunistinen Kiinahan on oikeastaan kapitalistinen Kiina, totesi avajaisten selostajakin.

Minulle on täällä Pekingissä kerrottu, että avajaiset olivat odotettuakin komeammat – ruutia ja savua oli ilmassa kilotolkulla ja valmisteluihin käytetty selkeästi aikaa ja rahaa. Tapahtuman päävärit olivat odotetusti musta ja punainen. Avajaisissa esitettiin näyttävien episodien lisäksi perinteisiä puheita oman asian puolesta puhujakorokkeen takaa salamavalojen loisteessa.
Sekä kisaisäntä Georgia että jaettua kisaisännyyttä kesken kisojen hamuava Venäjä ovat ilmaisseet halunsa jatkaa avajaisten värien ja äänien juhlaa vielä useiden päivien ajan.
– Ei cesium-tippa tapa ja napalmiinkaan ei huku, Putin ehätti toteamaan.
– Kun on alkuun päästy, niin antaa mennä vaan, totesi -vili.
Asian merkittävyyttä tiedusteltiin myös Maanpuolustuskorkeakoulusta, mutta orgastisen voihkinnan seasta kyettiin tulkitseman vain tuhmat lauseet ”nyt sotilaallinen tyhjiö täyttyy”, ”tilanne eskaloituu” ja ”NATO-optio”.

”Armenia, Uzbekistan, Gruusia, siellä vanhat äijät heittää rhythm’n’bluesia”. Vai oliko se että ”siellä Putin tekee Kaukasuksesta muusia”?

Venäjällä vieläkin haikaillaan kultaisia Tsugasvilin aikoja, mutta Gruusian SNTL haluaa osaksi Pohjois-Atlantin liittoa. Selvästikään he eivät ole tietoisia siitä Paasikiven-Kekkosen-Mannerheimin linjan viisaudesta, jonka mukaan maantiedettään ei voi valita (paitsi panssariarmeijakuntien voimin).
Nykyisinhän tosin Puolakin kuuluu Natoon, joten maantieteellisesti korrektimpaa olisi puhua Varsovan liitosta.

Jahka Etelä-Ossetian maakuntakaavan muutos saadaan päätökseen, Tshinvalin tuhkasta nousee seuraava Idea-Park.

Haluaisitko aloittaa sodan jossain jännässä paikassa? Mikä se voisi olla?

Itse ehdottaisin joukkojen siirtämistä seuraavaksi Tahitille sen kauniiden naistan, kivan ilmaston aiheuttaman poliittisen uhan takia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Suomen keihäskaksikko kirjoitti vahingossa nimensä Arskan vekseliin

(LIPERI) Suomen olympiajoukkue vaatii välittömästi hankolaista Arskaa poistamaan suomalaisten keihäsmiesten Tero Pitkämäen ja Teemu Wirkkalan nimet vekselistään. Noin 3 000...

Close