Kategoriat
Kotimaa

Espoo varautuu ruuhkamaksuihin erikoispitkillä linja-autoilla

(ESPOO) Pääkaupunkiseudun tieliikenne saattaa lähivuosina nähdä muitakin merkittäviä uudistuksia kuin tietullit. Espoon kaupunki ja YTV nimittäin testaavat loppukeväästä alkaen erikoispitkää linja-autoa, jonka käyttöönottoa suunnitellaan vastaukseksi ruuhkamaksujen mukanaan tuomaan paineeseen joukkoliikenteen lisäämiselle.
Länsimetro ei enää riitä, kun joukkoliikenteen asiakasmäärät kasvavat pääkaupunkiseudulla henkilöautojen määrän romahtaessa. Ruuhkamaksut tuovat joukkoliikenteelle myös uusia kustannuksia, joka pakottaa meidät etsimään uusia liikennöintimalleja nykyisten rinnalle” kerrotaan Espoon kaupungin liikennelaitoksen tiedotteessa.
Ratkaisun uskotaan jälleen kerran löytyvän länsinaapurista, jossa erikoispitkät linja-autot ovat tuoneet kaivattua helpotusta Tukholman joukkoliikenteen ongelmiin. Koeajot aloitetaan Ruotsista lainatulla testiautolla maaliskuun loppupuolella. Scanian valmistama bussi on noin kahdeksan kilometriä pitkä ja siihen mahtuu enimmillään jopa 28 000 matkustajaa.
Ideana on, että bussi ei reitin missään vaiheessa ole kokonaan tulevan ruuhkamaksuvyöhykkeen sisällä. Tämä Ruotsissa jo toimivaksi havaittu keino tuo isoja säästöjä, jotka heijastuvat suoraan matkalippujen hintoihin. Säästöä tulee paitsi tietulleista, myös henkilöstökuluista, kun yhdeksän kymmenestä kuljettajasta voidaan irtisanoa”, kehuu YTV:n suunnitteluvastaava Kauko Asunta, ja lisää, että täysin automatisoitu vaihtoehto ei ole sekään poissuljettu.
Asunnan mukaan uudesta kalustosta hyötyy Espoon lisäksi koko pääkaupunkiseutu.
Tarvittaessa vaikka koko Kauniainen saadaan kulkemaan samalla bussilla” hän maalailee lähitulevaisuuden näkymiä.
YTV:n mukaan erikoisen tilavien autojen varustetasosta käydään parhaillaan neuvotteluja, eikä vielä tarkalleen tiedetä kuinka pitkä varustelista ruotsalaiselle valmistajalle on lähdössä. Istumapaikkojen määrää on mahdollista kasvattaa tarvittaessa jopa viidellätuhannella testiautoon verrattuna, ja siihen voidaan asentaa sormenjäljellä avautuvat tuhkakupit. Auton perällä olisi lisäksi yksi kiinteä paikka syyttäjä Ritva Santavuorelle.

5 vastausta aiheeseen “Espoo varautuu ruuhkamaksuihin erikoispitkillä linja-autoilla”

Eihän tämä lehden omien toimittajien kirjoittama olekaan, vaan Alipalkatun läskin avustajan.

Bussin pitää olla niin pitkä että siitä voidaan tehdä looppi. Silloin ei tarvita yhtään kuskia. Itse asiassa espoolaiset voisi muuttaa asumaan tuollaiseen bussiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Kenian taisteluissa kusitauko

(NAIROBI-BI) Jo yli kuukauden Keniassa raivonneet väkivaltaisuudet presidentin ja opposition kannattajien välillä ovat toistaiseksi tauonneet. Välittäjänä toimivan YK:n entisen pääsihteerin...

Close