Kategoriat
Viikonvaihde

Maailman vanhimmat pelikirjat löydettiin Egyptistä

(ALEKSANDRIA) ”Mamelukkia munille poijjaat!” Näin reippaasti kuuluu ensimmäinen prinsiippi maailman vanhimmiksi arvelluissa valmennuksen pelikirjoissa. Egyptiläisten arkeologien ryhmä törmäsi historialliseen löytöön Niilin laakson kaivauksilla alkukesästä. Hauraita pergamenttirullia on entisöity sen jälkeen huolella sekä Egyptin viranomaisten että Suomen jääkiekkomuseon voimin, ja nyt ensimmäisiä teesejä on päästy selvittämään.
Vanhimmat pelikirjat ulottuvat aina Egyptin varhaisimpien faaraoiden aikoihin saakka. Ramses II on semmoinen mulkku että turpaan ja heti jos kaukaloon astuu”, kuvailee muinainen memfisiläinen oppinut Refenrefenrefen omia kuvioitaan.
Egyptiläisten pelitapaa voisi tämänhetkisten tietojen mukaan kutsua kohtalaisen aggressiiviseksi viisikkopeliksi, ehkä hieman ruotsalaista torpedoa muistuttvilla vivahteilla, selvittää jääkiekkomuseon yli-intendentisti Taisto Väkivalta. Hänen mielestään egyptiläisillä opeilla on kuitenkin selvästi nykykiekosta poikkeavia katsantokantoja muun muassa koskien kuolemanjälkeistä elämää.
”Esimerkiksi viime vuosien SM-liigamestarien otteissa ei näy jälkeäkään muumiointiperinteestä tai tärkeiden sisäelinten ja aivojen poistamisesta, puhumattakaan balsamoinnista”, Väkivalta kuvailee.

Tulvilla
suuri merkitys

Tutkijat ovat jo vähäisenkin restauraation perusteella melko varmoja siitä, että muinaisten egyptiläisten pelitapaa hallitsi hyvin voimakkaasti usko moninaisiin jumaliin, joka erottaa sen nykyisistä eurooppalaisesta ja pohjoisamerikkalaisesta kiekkokulttuureista, jotka sen sijaan nojaavat vahvasti monoteistiseen taktiikkaan.
”Lisäksi Niilin tulvilla on ollut hyvin perustavanlaatuinen vaikutus etenkin jäähyjen tappamisiin sekä ylivoimapeliin. Tällainen piirre puuttuu vaikkapa tsekkiläisjoukkueilta kokonaan”, Väkivalta selostaa.
Myöskään egyptiläisille tyypillisistä pyramideista ei näy suomalaisilla liigajäillä merkkiäkään.

Vastustusta
löytyy

Vastaväittäjiäkin toki on jo ilmaantunut. Kriitikkojen pienen mutta äänekkään joukon mukaan koko pelikirja on vain muutaman vuoden ikäinen ilmiö, jolla ei ole sen enempää historiallista kuin mitään muutakaan taustaa tai merkitystä.
”Koko vitun pelikirjanhan keksivät omaa häntäänsä nostaakseen ja edes jotain toimeentuloa saadakseen Petteri Sihvonen ja pari muuta epäonnistunutta valmentajaa, joiden suurin saavutus on floppaaminen Lahden Pelicansin peräsimessä”, kuuluu yleisin argumentti.
”Ootteko hei koskaan kuulleet taktiikasta, hä?”

4 vastausta aiheeseen “Maailman vanhimmat pelikirjat löydettiin Egyptistä”

Olen syvästi huoleshtunut lehden nykyisen kielen tason laskemisesta. Se laskee koko konshernin uskottavuutta.

Enemmän kuin kielen tason laskeutumisesta, olen huolissani tissien määrän pysähtyneestä kasvusta.

”Tutankhamonin pelikirjasta puuttuivat juuri ne asiat, jotka minä olisin sinne lisännyt ja joilla Ruotsi sitten maailmanmestaruuden vei epyktiläisten nenän edestä: lyhytsyöttöpeli, kaksivaiheinen karvaus ja [keksi kolmas idioottimainen jääkiekkotermi tähän]”, toteaa faaraoksi kesälomilla itsensä ylentänyt Petteri Sihvonen. ”Olen myös sitä mieltä, että Petteri Sihvonen on Suomen tieteellisesti pätevin jääkiekkozuurnalisti, tietysti heti Ramses Tamminen II:n jälkeen”, hän jatkaa, hieroen aurinkorasvaa Juhani Tammisen kullanruskeaan, karvaiseen selkään.

Edellisen kirjoittajan kommentista kadoksissa ollut kolmas idioottimainen jääkiekkotermi on kenttätasapaino.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Epäilyttävät paketit valittavat kohtelustaan oikeusasiamiehelle

(JORMALA) Eduskunnan oikeusasiamies on saanut käsiteltäväkseen Epäilyttävien pakettien tekemän valituksen syrjinnästä. Valittajien mukaan epäilyttäviä paketteja syrjitään yleisesti lähes kaikkialla Suomessa...

Close