Kategoriat
Arkisto

Lehti 100 vuotta sitten: Yksinäisten naisten äänioikeus puhuttaa senaatissa

(HELSINKI) Kysymys äänioikeudesta jakaa edelleen rajusti senaatin mielipiteet. Äänioikeuslakia valmistelleen työryhmän puheenjohtaja Robert Hermanson haluaisi rajata yksinäiset naiset ja lesboparit äänioikeuden ulkopuolelle. Senaatin puhemies Leo Mechelin puolestaan haluaisi äänioikeudesta yleisen ja yhtäläisen. Hermansonin mukaan kypsään äänestämiseen tarvitaan kuitenkin myös miehen malli, jota esimerkiksi lesbopari ei voi tarjota.
”Tärkeintä on miettiä sitä, millaiseksi annettu ääni muodostuu. Mikäli ääntä ei anneta perheestä, jossa on selkeä roolijako miehen ja naisen välillä, ei äänikään voi olla tasapainoinen” selvittää Hermanson tilannetta:
”Ellei äänen taustalla ole molempien sukupuolten mallia, ei siitä kenties heijastele lainkaan sitä Jumalan säätämää järjestystä, jossa mies elättää perheen naisen hoitaessa jotain naisten juttuja.”

Ei mitään
uutta

Hermansonin edustama linja on saanut melkoisesti kannatusta senaatissa. Puhemies Mechelinin mukaan koko ajatus on kuitenkin ”sikäli idioottimainen, ettei moista enää uskoisi kuulevansa 1900-luvun alussa”. Hänen mukaansa selkeä rajaus miesten ja naisten antamiin malleihin ja sukupuolirooleihin on aikansa elänyttä, primitiivistä ajattelua.
”Inkvisiition aikoihin tällaisiin ideoihin vielä törmäsi yleisemmin. Uskon kuitenkin vakaasti, että moinen vainoharhaisen uskonnollinen, fanaattisesti patriarkaattiin pyrkivä vanhoillisuus katoaa hyvin pian yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden tultua voimaan.”
Lausuntonsa annettuaan Mechelin puri hetken huultaan, nyyhkäisi ja kääntyi pois. Hänestä saatiin vielä havainto myöhemmin eilisiltana, silminnäkijähavaintojen mukaan Mechelin oli tuolloin vahvasti juopunut.

4 vastausta aiheeseen “Lehti 100 vuotta sitten: Yksinäisten naisten äänioikeus puhuttaa senaatissa”

Minnes se mun kommentti meni?! Noh, tiivistetysti imhoni: nokkelaa, kantaaottavaa, ei hulvatonta (vrt. Lordin voitto).

Huomautan, että neljä tissiä ovat hyödyttömiä, mikäli ne riippuvat feministilesboissa.

Jep jep.
MOT: jutun hyvyys on kääntäen verrannollinen kommenttien määrään. Siis verrannollinen hyvyyden vähyyteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Tallink aloittaa merirosvouksen Suomenlahdella

(TALLINNA) Virolainen Tallink-varustamo laajentaa tuoteperhettään aloittamalla Suomenlahden alueella merirosvouksen. ”Perinteisten ryyppäysristeilyjen sektorilla asemamme on jo kyllin vahva. Nähdäksemme parhaat kasvun...

Close