Kategoriat
Kotimaa Viikonvaihde

Bloggaaminen pelastaa kansalaisjournalismin

(KEIKYÄ) Kun valtamedia etääntyy yhä kauemmas tavallisista ihmisistä, tuntuvat monet muutkin yhteiskunnan osat yhä kaukaisemmilta: politiikka ei kiinnosta, yhteisöllisyys murtuu ja ihmiset atomisoituvat helposti manipuloitaviksi massoiksi. Mutta näin ei tarvitse käydä, painottaa dosentti Mies-Himo Ylkänköyrijä Helsingin yliopiston Tärkeiden asioiden laitokselta.
”Tälle kehitykselle on ilmestynyt elinvoimainen ja demokratisoiva vastavoima hurjan suosion saavuttaneesta kirjapain…, korjaan radi…, korjaan telev…, eikun intern…, siis kotisivui…, ha, tietenkin, bloggaamisesta!” Ylkänköyrijä sanoo muistiinpanojaan selaten.
Ylkänköyrijä huomauttaa, että vaikkapa sanomalehti on pian tarpeeton reliikki, kun blogikentästä voi helposti selata vain viidessä viikossa samat tiedot kuin yhdestä lehdestä aamukahvipöydässä.

Kansalaisjournalismi, niinQ

Ylkänköyrijän mukaan blogit eli säännöllisesti päivttyvät päiväkirjanomaiset yksityiset verkkosivut antavat kenelle tahansa mahdollisuuden saavuttaa liki rajattoman yleisön. Blogit tarjoavat myös ruohonjuuritason näkökulman globaaleihin kysymyksiin, mikä usein jää asiantuntijajournalismiin keskittyneiltä valtamedioilta huomaamatta.
”Kyllä! Nyt on mahdollista lukea jo usealta tuhannelta suomenkieliseltäkin blogilta, mitä kirjoittaja söi tänään tai kuinka paljon Jägermeisteriä hän joi eilen! Ja nähdä kuvia laseista! Viestinnän vallankumous on täällä: Media is the Massage”, julistaa Ylkänköyrijä.

Oikeesti, kansalaisjournalismi

Ylkänköyrijä muistuttaa, ettei blogien hienous jää yksistään vaihtoehtoisen tiedon levittämiseen, vaan ne tarjoavat samalla vilkkaan ja kansalaisjournalistisen keskusteluympäristön, joka ottaa kantaa kirjoituksiin, kritisoi, pohtii ja luo teesien ja antiteesien kautta uutta.
”Esimerkiksi Suomen blogiskenessä on häkellyttävän kansalaisjournalistisesti pohdittu jo vuosia mm. kysymyksiä ’naiset on tyhmiä’, ’miehet on tyhmiä’, ’vittu mä oon kännissä’, ’vittu mä oon krapulassa’ sekä ’mun blogi on vahvempi kun sun blogi’. Yhtä korkeatasoiseen kansalaisjournalistiseen diskurssiin ei muualla törmää”, hän toteaa.

Tiätsä, kansalaisjournalismi

Seuraavana askeleena tällä häikäisevällä kansalaisjournalistisen kehityksen tiellä on Ylkänköyrijän mukaan tulossa hämmentävä, vieläkin demokratisoivampi ja kansalaisjournalistisempi julkaisujärjestelmä, joka perustuu ’kynäksi’ kutsuttuun käyttöliittymään sekä ’paperiksi’ sanottuun julkaisualustaan.
”Tämä toimii täysin langattomalla yhteydellä eikä vaadi edes sähköä! Nuo termitkin muuttunevat vähän yksinkertaisemmiksi, kunhan teknologia tulee tutuksi”, hän arvelee.
Sitä odotellessa on Ylkänköyrijän mukaan tyydyttävä blogeihin, joita ei kuitenkaan ole moittiminen: ”Blogit ovat antaneet äänen äänettömille. Ja se ääni huutaa ’tissit’!”

4 vastausta aiheeseen “Bloggaaminen pelastaa kansalaisjournalismin”

Lehti ansaitsee kiitokset tämän kansalaisjournalismin tukemisen hyväksi tekemästään työstä. Uskon että blogien kirjoittajat ympäri Suomea eivät jaksaisi pitää yllä saavuttamaansa korkeaa tasoa ilman jonkinlaista tunnustusta työstään. Juuri tämän takia Syö paskaa, koala -kilpailun olemassa olo antaa meille vielä mahdollisuuden lukea näitä suurelta osin omaelämänkerrallisia tekstejä ja kansan syvimpiä mietteitä myös tulevaisuudessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Lehtijousikatsaus keskiviikoksi

Dodge - Vasemmalla puolella natisee aika pahasti, mutta eiköhän tuo tutulle katsastusmiehelle vielä kelpaa, pohti yrittäjien Eero Lehti hieman ruskaisena....

Close