Kategoriat
Kotimaa

Yhä useampi koukussa ruokaan

Ruokadieetti vie monen nuoren syömishäiriöön. Ruuansyöjiä jo iso joukko joka luokalla.
Tavallinen sekaruokavalio on yhä suositumpi nuorten keskuudessa. Samaan aikaan syömishäiriöt lisääntyvät, ja niitä on ruuansyöjillä selvästi yleisemmin kuin muilla. Myös kouluterveydenhoitajat ovat yllättyneet, kun sekaruokailijoiden määrä kasvaa koko ajan yläasteilla ja lukioissa.
”Ennen yhdellä luokalla oli pari ruuansyöjää. Nyt lukiotytöistä arviolta yli kolmannes ja joka luokalta joku poikakin ilmoittaa tiukasta linjasta. Myös yläasteella on sama kehitys”, kertoo terveydenhoitaja Urho Kaleva Kekkonen.
Vain osa kouluikäisistä ruuansyöjistä perehtyy aihepiiriin tarpeeksi tai saa kotijoukkonsa valmistamaan muutakin kuin ruokaa. Näin arvioi ravitsemussuunnittelija Ahti Karjalainen.

Ruuansyönti karkasi käsistä

Juuri 18 vuotta täyttänyt opiskelija Rainer (nimi muutettu) kertoo, että ruokakokeilut alkoivat jo 12-vuotiaana. ”Aluksi se oli porukan juttu, joka aina kuukauden kokeilun jälkeen muuttui sekaruokailuksi ja unohtui. Vähitellen dieettipuuhastelu tiivistyi”, hän sanoo.
”Noudatimme tiukkaa linjaa ja söimme tasaisesti vaaleaa ja punaista lihaa, kalaa, maitoa ja vihanneksia. Munia ja hedelmiä silti pisteltiin. Se oli sitä sekakäyttöä”, Rainer selvittää. ”Voin jo kuitenkin paremmin käytyäni ammattiavussa. Tajusin itsekin ajautuneeni ruokakierteeseen.”
Rainer arvioi, että ”homma karkasi käsistä rippikouluiässä”. ”Vanhemmat ja tuttu opintoohjaaja neuvoivat minut ammattiapuun. Kesti kuukausia ennen kuin suostuin.”
Rainer on viimeisen vuoden aikana päässyt ruokailussaan omien sanojensa mukaan ”järkilinjalle”. ”Vuoden takaiset kuvat näyttävät jo semmoisilta kuin niissä olisi joku tyyppi keskitysleiriltä”, hän muistelee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Finnairin liput tulevaisuudessa kilohintaan

Iso läski maksaa lennostaan enemmän kuin pieni sintti (HELSINKI) Finnair muuttaa lentolippujen hinnoittelua Euroopan lennoilla. Aikaisemmin matkakohteen ja -pituuden sijaan...

Close