Kategoriat
Kotimaa

Myös humanistitutkijat uhkaavat lakolla

Empty Oktoberfest
”NO VOI EI”, KOMMENTOIVAT TEOLLISUUS, ELINKEINOELÄMÄ JA HALLITUS.
(NORSUNLUUTORNI) Paperiliiton työnseisausten ja häämöttävän lakonuhkan lisäksi Suomen talouden rattaisiin on iskeytymässä toinenkin vankka kapula. Suomen humanististen alojen tutkijat jättivät perjantaina iltapäivällä oman lakkovaroituksensa, jossa uhataan keskeyttää kokonaan kaikki tutkimustoiminta vapunpäivän jälkeen, ellei alan työehtoihin saada parannuksia.
”Jos alan palkkakuoppaan ei saada tuntuvaa korotusta ja apurahajärjestelmiä kohenneta, niin vapun jälkeen on kaikki seis. Perseet penkkiin. Hanskat naulaan. Kukaan ei enää analysoi yhtään diskurssia tai pohdi metafysiikkaa. Filosofia saa jäädä täysin retuperälle, puhumattakaan lingvistiikasta”, uhkailee lakkokenraali Kustaa Petrarca.

Suuri murhe ja suru

Petrarcan mukaan humanistitutkijat ovat valmiit jatkamaan lakkoaan ”niin kauan kuin tarpeelliseksi katsotaan, tai ainakin kello viiteentoista”. Lakonuhkaan suhtaudutaan eri tahoilla erittäin huolestuneesti.
”Teollisuus kärsi jo ahtaajien ja nyt paperimiesten lakkoilusta satojen miljoonien tappiot. Emme usko, että vientikatteemme kestää tätä iskua”, uumoili teollisuuden edustaja Petri Teollisuus käsiään väännellen.
Myös elinkeinoelämän puolella asiaan suhtauduttiin vakavasti. ”No voi ei, mikä nyt meille eteen”, parkui elinkeinoelämän edustaja Martti Elinkeinoelämä hiuksiaan repien.

Itku ja hammasten kiristys

Ilmoituksesta pahan kerran pelästynyt Suomen hallitus komensi välittömästi valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen töihin sovintoesityksen sorvaamaan. Valtioneuvoston tiedottajan Sinikka Hallituksen mukaan lakko pyritään välttämään kaikin keinoin. Hätätilassa viranomaiset saattavat jopa turvautua lakiin, joka sallii yhteiskunnan välttämättömiä peruspalveluja uhkaavan lakon siirtämisen tuonnemmaksi.
”Ajankohtaisen humanistisen tutkimuksen puute näkyisi heti pelottavalla tavalla esimerkiksi vanhusten- ja terveydenhuollossa ja pelastusviranomaisten toiminnassa. Myös sosiaaliset ongelmat saattaisivat kärjistyä äärimmäisen nopeasti”, sanoo Hallitus pureskellen kynsiään kolmatta niveltä myöden ja Karhuryhmän numeroa veivaten.

4 vastausta aiheeseen “Myös humanistitutkijat uhkaavat lakolla”

aina ennen humanistisia tieteitä ja niiden tärkeyttä on kiistelty, mutta tämän lakonuhan seurauksena ymmärän heidän panokseksensa yhteiskunnalle: täysin turhiahan he ovat.

Kyllä näin on! Mika Waltarin romaanin analyysi ei edisty piirunkaan verran, ennen kuin asiat on kohdallaan myös meidän humanistikukkulalla Jyväskylässä. Ihan jo pelkästä solidaarisuudesta on tähän lakkoon yhdyttävä, vaikka sitten jäisi gradu tekemättä! Kyllä tämä on ehdottomasti varmin keino pysäyttää yhteiskuntamme. Eihän kukaan nyt uskalla jättää maatamme hetkeksikään ilman niin elintärkeää asiaa kuin humanistista tutkimusta!

Tuo lakko voi olla kohta reaalinen; palkkajärjestelmän uudistuksen vastustus on sen verran kovaa halki yo:n.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Paavi Benedictus XVI lupaa yhdistää Italian

(ROOMA) Vastavalittu paavi Benedictus XVI, aiemmin Joseph Ratzinger lupasi tämänaamuisessa linjapuheessaan ensi töikseen yhdistää Italian yhteistyössä Borgian mahtisuvun kanssa. Tässä...

Close