Kategoriat
Kotimaa

Tutkija: Kansalaisten legitimiteetti kriisissä

(AKATEMIA) Suomen kansan legitimiteetti on hälyttävän heikko.
”Kansakunta voi toimia vain jos se nauttii eduskunnan ja hallituksen luottamusta, ja Suomessa ollaan nyt ihan kipurajalla”, dosentti Jean-Luc of Borg varoittaa.
”Esimerkiksi puolueiden jäseniä on suomalaisista enää seitsemän prosenttia”, Borg havainnollistaa politiikan kriisiä.
Luku on erittäin pieni, kun sitä vertaa vaikkapa 45 prosenttiin tai 90 prosenttiin.
Tutkijan mukaan äänestysaktiivisuuden lasku ja kansalaisten vieraantuminen politiikasta voi pian johtaa siihen, että kansa saa epäluottamuslauseen.
”Siinä tapauksessa ainoaksi vaihtoehdoksi jäisi kansan hajottaminen ja uudelleenvalinta”, Borg toteaa.
Suomessa kansakunnan hajoaminen epäluottamuslauseeseen on melko harvinaista. Viimeksi näin kävi vuonna 1971, jolloin Kekkonen pisti vittuillessaan kansan uusiksi pitkäksi venyneen ryyppykeikan jälkeen.
Borg ehdottaa, että Suomessa haettaisiin ratkaisua orastavaan legitimiteettikriisiin ulkomailta.
”Esimerkiksi Irlannissa kansa ei osannut tehdä oikeaa päätöstä Nizzan sopimuksen hyväksymisestä kertaheitolla, joten kansaa äänestytettiin uudestaan niin monta kertaa, että ne äänestivät oikein”, dosentti muistelee.
”Tai sitten sovelletaan Yhdysvaltain presidentinvaalien mallia vuodelta 2000, jossa kansa saa äänestää mitä huvittaa, ja päätökset hoidetaan sitten oikeuslaitoksessa”, Borg linjaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Read previous post:
Miesverkostot hillitsevät naistenpäivän aiheuttamaa paniikkia

(YLISTARO) Suomalaiset miesverkostot ja miesryhmät pyrkivät hillitsemään tiistaisen naistenpäivän jo etukäteen synnyttämää paniikkia. Ryhmien maanantaina julkaisemassa tiedotteessa "Naistenpäivä on kerran...

Close