Kategoriat
Ulkomaat

Tappajatunturi uhkaa norjalaiskylän elämää

(HELLESYLT) ”Voi luoja, se tulee päälle!” oli viimeinen asia, mitä lihamestari Olåf Beef ehti ajatella, ennen kuin verenhimoinen tunturi päästi hänet päiviltä. Körttiläinen Beef on jo viides tunturin uhri viimeisen viikon aikana norjalaisesessa Hellesyltin pikkukaupungissa. Verenhimoinen Länsi-Norjassa sijaitseva Åkernesetin tunturi on pahin dokumentoitu tappajatunturi tapaus liki vuosikymmeneen.
Kaupunkilaisten keskuudessa kiertääkin huhu, jonka mukaan murhaaja-tunturi on viranomaisten suojeluksessa. ”Mikään muu ei selitä sitä, että satoja tuhansia vuosia vanha maamuodostelma voi edelleen olla vapaalla jalalla”, uskoo postimestari Bnøb Fyyp-Gylling. ”Ellei pormestarin mökki sijaitsisi Åkernesetin kupeessa, tuo kaljupäinen vuorenpoika olisi jo tiilenpäitä lukemassa”, puhisee kotirouva Frank Bøøm.

Kirkko ainoa pakopaikka

Jos kriististä pitää etsiä hyviä puolia, ne löytynevät seurakunnan puolelta. Tuskainen kuolema pakanallisen, Odinia palvovan tunturin käsissä on saanut monet tapakristityt tutkailemaan elämiään entistä tarkemmin. ”Tappajatunturi on parasta, mitä kirkollemme on tapahtunut vuosiin”, kertoo kappalainen Vahva Hømøpøpø. ”Mutta elä saatana pistä lehteen, että sanoin noin”, hän jatkaa.
Pikainen kyselykierros kyläläisten keskuudessa tuntuisi vahvistavan Hømøpøpøn väitteen. ”Koska tunturi tunnustaa muinaista viikinkiuskontoa, se ei uskalla tulla Jumalan huoneeseen”, sanoo 15-vuotias Bjørn Dæhlie. ”Vai hetkinen, puhunkos nyt Manaaja-franchisen uusimmasta elokuvasta?” hämmentynyt nuorimies jää pohtimaan.

Peloista pahin

Gallup Internationalin äskettäin Norjassa tekemän kartoituksen mukaan kuolema tunturin tai vuonon käsissä on norjalaisten kolmanneksi pahin pelko. Sen edelle menevät vain avioliitto ja ykkösenä oleva pakkomuutto Skåneen. Gallupin paikallisjohtaja Øønå Wyymøø epäilee, että jos kysely tehtäisiin nyt, tunturisurma olisi ainakin kakkosena. ”Hellesyltin tapahtumat vaikuttavat koko maan mielialaan kuin turskanpuute tai öljyn loppuminen Pohjanmerestä”, arvokkaasti harmaantunut 164-vuotias Wyymøø sanoo.

Read previous post:
Väkivalta lopetti vittuilun

(KUUSANKOSKI) Väkivalta on viimein lopettanut vittuilun. YK:n ja Unisefin antaman tiedotuksen mukaan vittuilu on virallisesti loppunut koko maapallolla. Vuosisatoja jatkunut...

Close