Kategoriat
Arkisto

Lehti 30.11.1939: "Voi vitun ryssät minkä teitte saatana!"

NEUVOSTOLIITTO EROTETTIIN KANSAINLIITOSTA. ”NO VOI EI”, RYSSÄT SANOVAT.
(KOLLAA/RAATE/SUMMA/TAIPALE) Suomi on sodassa Neuvostoliiton kanssa. Varhain tänä aamuna ryssien tykit avasivat tulen Karjalan kannaksella ja puna-armeijan jalkaväki tunkeutui rajan yli monin paikoin. Suomen joukot ovat kuitenkin päättäväisesti torjuneet hyökkäykset kaikilla rintamilla.
Etulinjasta kantautuvien tietojen mukaan suomalaisjoukoilla ei ole kerrassaan mitään hätää. ”Jos se [ryssä] päälle yrittää, niin lämmitetystä kasematista lasetetaan poikien kanssa päin näköä”, kertoo eräs suomalaistaistelija ilman vaatteita ja asetta.
Pääesikunnan mukaan suomalaisten hyvä varustautuminen on pitkälti edellisen hallituksen pääministerin A.K. Cajanderin ansiota. ”Ihan perkeleesti kiitosta vaan siihen suuntaan”, esikunnasta sanotaan.

Kollaan niittomies,
valkoinen kuolema

Lehden saamien tietojen mukaan jokaista suomalaista sankarivainajaa kohti on tapettu kymmenkertainen määrä aron poikia. Kollaan rintamalla suomalaisen korpisoturin ruumiillistuma, tarkk’ampuja Simo Häyhä surmasi jo ennen puoltapäivää satakunta vihollista ampumalla ja toisen mokoman puukolla.
”Jätin passipaikkani hetkeksi ja lähdin poteroon haukkaamaan korviketta ja käpysoppaa. Ryssän partio käveli vastaan, joten niistin menemään kun kerran kohdalle osuivat”, vaatimaton soturi sanoo puukkoaan pyyhkien.
Armeijan ylipäällikkö Mannerheim lupasi hyökkääjälle vaikeita aikoja. ”Syvä iskumme on, viha voittamaton. Häme, Karjala, Vienan rannat ja maa, yks suuri on Suomen valta. Sen aatetta ei väkivoimat saa pois Pohjolan taivaan alta.”
Tänään muodostettuun uuteen hallitukseen salkuttomana ministerinä valittu J.K. Paasikivi oli ylipäällikön kanssa samaa mieltä. ”Kotikontujen tienoita tervehtien tämä laulumme kaikukoon, yli peltojen, vetten ja tunturien aina Hangosta Petsamoon.”

Maailman katseet Suomessa

Koko maailma tukee Suomea taistelussamme ylivoimaista vihollista vastaan. Neuvostoliitto erotettiin Kansainliitosta välittömästi hyökkäyksen jälkeen. Päätös järkytti Stalinia niin pahasti, että hän melkein lopetti sodan siihen paikkaan. ”No voi ei. Vähänkö nyt harmittaa”, Stalin kommentoi. ”Valkobandiittien linjat murskataan. Neuvostoliitto rakastaa rauhaa”, hän jatkoi.
Länsinaapurimme Ruotsi alkoi välittömästi ponnistella Suomen hyväksi. ”Här lähtte vääränkokone ylijäämägranatti teidä kanon heti, kunhan vaan priset sovitan”, Ruotsin hallitus kertoo.

Read previous post:
Suomen kilpailukyky hävisi

(PALACEN KABINETTI) Elinkeinoelämän edustajien maalailemat uhkakuvat Suomen kilpailukyvyn heikkenemisestä osoittautuivat todeksi välittömästi sen jälkeen kun tulopoliittinen kokonaisratkaisu maanantaina syntyi. Elinkeinoelämän...

Close