Kategoriat
Kotimaa

Lakeuksilla pilkattiin Jumalaa

(ETELÄ-POHJANMAA) Etelä-Pohjanmaan lakeuksilla on pilkattu Jumalaa. Jumalanpilkkatapaus on ensimmäinen sen jälkeen kun Lapuan liikkeen johtohahmo Vihtori Kosola 1930-luvulla kielsi Jumalan pilkkaamisen.
Tieto tapahtuneesta otettiin maakunnassa vastaan pelonsekaisen hämmennyksen vallassa. Lapuan kylänraittia keskiviikkoaamuna astellut Isoo-Antti Mäki-Loukoola kertoi Lehden toimittajalle, ”notta m’oon ainaki jo ruvennu punaasia tappamahan. Ensimmääsenä kurmootin naapurin sosialistivävyn hengiltä ja seuraavaksi saa nuarisoseuran väki oikeen isän kärestä”.

Syylliset tiedossa?

Lapuan nimismiespiiri ei toistaiseksi suostu kertomaan jumalanpilkkatapauksen yksityiskohtia, mutta maakunnan yleisen käsityksen mukaan ”syyllinen kyllä tiedetään”.
”Kun tästä tieto tuli, niin otin heti Muilun veljeksille puhelun. Kaikki maakunnan kirkkoon kuulumattomat vietiin jo yön aikana nevalle ja ammuttiin. Seuraavaksi tapetaan pääluottamusmiehet, sosialistit, sosialisteja äänestäneet ja varmuudeksi kaikki jotka tuntevat jonkun joka asuu Tampereella”, sanoo Lapuan nimismies Vihtori Herttua.
Herttuan mukaan kyyditykset saatiin vanhasta muistista nopeasti käyntiin. Tehtävä ei kuitenkaan ole vielä ohi, ja niinpä Herttua kannustaa ihmisiä rohkeisiin ilmiantoihin. ”Pienikin vihje on nyt tarpeen”, hän muistuttaa.

Kuuluisa kielto

”Jumalauta! Näillä lakeuksilla ei jumalauta pilkata Jumalaa!”, kajahti Vihtori Kosolan kuuluisa jumalanpilkkakielto 1930-luvulla. Aikalaiset noudattivat kieltoa Lapuan liikkeen terrorin pelossa. Myöhemmät pohjalaissukupolvet ovat omaksuneet jumalanpilkkakiellon joko perimätiedon varassa tai kuuntelemalla salanauhoituksia Arvo Salon Lapualaisoopperasta.

Read previous post:
Lopullinen raportti Suomen tilasta tekeillä

BRUNILA: "PERIAATTEESSA HALUAMME REPIÄ VUODEN 1918 HAAVAT AUKI" (HELSINKI) Elinkeinoelämän valtuuskunta ja hallituksen globalisaatiotyöryhmä kirjoittavat yhteistyönä ns. lopullista raporttia Suomen...

Close