Kategoriat
Kotimaa

Keski-Suomen kuntaliitokset puhuttavat lähialueilla

(JÄMSÄ) Sekä Jyväskylä, että Tampere ovat ilmoittaneet takaavansa Kuhmoisten kunnan koskemattomuuden. Kaupunkien ilmoitus syntyi nopeasti vastareaktiona Jämsän liitettyä viime viikon aikana Korpilahden ja Jämsänkosken alueeseensa. Kaikkiaan tilanne eteläisessä Keski-Suomessa on äärimmäisen jännittynyt.
Virallisesti neuvotteluyhteys Jyväskylän ja Tampereen sekä Jämsän välillä on edelleen auki. Käytännössä kuitenkin Jämsä on ilmeisen haluton tekemään lupausta pidättäytyä enemmistä kuntaliitoksista.
”Me olemme liittäneet alueeseemme vain kuntia, jotka ovat aina olleet moraalisesti osa Suur-Jämsää” , totesi Jämsän kaupunginjohtaja Herman Otto viikonloppuisessa puheessaan.

Suurta konfliktia pelätään

Tapahtumat alkoivat vyöryä eteenpäin viime tiistaina Jämsän panssaroiden jalkaväen siirryttyä kunnan rajan ylitse Jämsänkosken maaperälle. Jämsänkoksen Jyväskylän seudulle nopeasti paenneen johdon mukaan ”hyökkäys oli täysin provosoimaton ja tuli täydellisenä yllätyksenä.” Jämsänkosken valmistautumaton, heikosti varustettu ja kaiken lisäksi yhä pitkälti ratsuväkeen nojaava armeija antautuikin lähestulkoon ilman taistelua.
Eteläisen Keski-Suomen kunnat alkoivat nyt kiivaan varustautumisen ja seudun suuremmat kaupungit esittivät voimakkaan paheksuntansa Jämsälle. Toimiin ryhdyttiin kuitenkin liian myöhään: varhain perjantaiaamuna Jämsän joukot hyökkäsivät tällä kertaa tykistön ja ilmavoimien tukemana Korpilahdelle. Korpilahden joukot antautuivat kahden päivän taisteluiden jälkeen Jämsän onnistuttua massiivisella ilmahyökkäyksellä tuhoamaan kaksi Korpilahden kolmesta tykistön tulenjohtokeskuksesta.
Jämsän asevoimien vahvuus ja sen kyky niitä mobilisoida yllätti koko Keski-Suomen. Viikonlopun aikana kaksi Jämsän armeijakuntaa siirtyi asemiin Kuhmoisten kunnan vastaiselle rajalle. Tilanne on aluella äärimmäisen räjähdysherkkä alueen suurimpien kaupunkien nyt ilmoitettua takaavansa kuhmoisten koskemattomuuden.
Helsinki on ilmoittanut aikovansa ottaa tilanteessa neuvottelijan ja keskustelunvälittäjän roolin. Pieksämäki sen sijaan on jo vannonut ikuista veljeyttä Jämsälle. Mikäli Jämsä ylittää Kuhmoisten rajan ja Pieksämäki ryhtyy tukemaan sitä, on pelättävissä, että kuntaliitosten hyökyaallot vierivät ylitse koko Keski-Suomen ja osan Pirkanmaata.

3 vastausta aiheeseen “Keski-Suomen kuntaliitokset puhuttavat lähialueilla”

Ohhoh, kuntavaaleihinhan on tulossa kummasti lisää panosta.

Jämsä Mafia Rules!
Ensin Kuorevesi, nyt Längelmäki, sitten Jämsänkoski, Kuhmoinen, Keuruu, Korpilahti, Petäjävesi, Jyväskylä, Tampere, Helsinki, New York …

Tässä tilanteessa olisi pakko varautua ulko-jämsäläisten turvallisuuden takaamiseen. Ilmaisen myös syvän huolestumiseni sen johdosta, että Jämsän ystävyyskaupunki Oberbergschlammergau Länsi-Saksan Thyringenin osavaltiossa on jo nyt osoittanut olevansa valmis käyttämään Dijon-sinappikaasuja Baijerin vähemmistöryhmittymää Weisseopelia vastaan.

Read previous post:
Smallville-televisiosarja Reeven kuoleman takana?

(NEW YORK) Lehden saamien tietojen mukaan näyttelijä Christopher Reeven kuoleman aiheutti televisiosarja Smallville. Reeveä hoitanut lääkäri Jim Davis kertoo Lehdelle,...

Close