Kategoriat
Talous

Seksibisnes polkee edelleen kesätyöntekijöitään

(KUOPIO) Seksibisneksen kesätyöntekijöitä ja heidän oikeuksiaan poljetaan rankasti. Juuri julkaistun Nahkaa ja kitinää -tutkimuksen mukaan alan kesätyöntekijät on tänäkin kesänä pantu hellan ja nyrkin väliin — välillä vastoin työsopimusta.
Kesätyöntekijöiden mielestä jatkuva polkeminen on kohtuutonta. Kovin moni ei kuitenkaan uskalla puhua aiheesta ääneen, sillä samoja kesätyöpaikkoja on himoitsemassa moni halukas.
Nimettömänä pysyttelevä kesätyöntekijä Mirja Avoin kertoo, että erityisesti naiset joutuvat määräaikaisissa seksialan työsuhteissa painamaan töitä väitettyä enemmän. Lisäksi ylityötunteja, lomakorvauksia tai vaarallisen työn lisää ei makseta.
”Kyllähän tämä työ on lähinnä istuma- tai makuutyötä, joten raskaan työn lisää ei tällä perusteella makseta. Mutta iltalisät edes pitäisi olla. Ja hotellilisät. Kyllä meitä näissä sopimuksissa pannaan jo liian halvalla.”
Tilanne on kuitenkin vaikea alistettavien ja alistettujen kesätyöntekijöiden kohdalta. Seksialan työnantajaliitto Vimma ja liike ei halua kommentoida sopimuksia julkisesti. Liiton tiedotuspäällikkö Jouko Äijä paljastaa kuitenkin, että palkat menevät TES:n mukaan.
”Perusduunareille kuuluu taulukkopalkka. Jos uralla haluaa edetä, niin sitten on kyllä pantava parastaan,” Äijä sanoo.
Kesätyöntekijät ovat levällään suuren ammattiliiton edessä. Kesätyöntekijöiden yhtymisistä yhdeksi kokonaisuudeksi on puhuttu, mutta toistaiseksi toimet ovat jääneet vain haaveiksi ja nyrkkien heilutukseksi.
Oma ongelmansa on siinä, että seksialan ammattiliitolla on lähituntumassa monia suuria ystävätahoja kuten rekkamiesliitto, jolla myös on suuri tarve valjastaa ”seksialan kesätyöntekijät oikeaan käyttöön”.
Mirja Avoin myöntää, että tilanne on välillä kovin kestämätön. Lastentarhanopettajaksi opiskeleva Avoin huokaisee ahnaasti, että nykyinen kesätyöpaikka imee mehut kestävämmästäkin henkilöstä.
”Ja työnantajat antavat ymmärtää, että jos ei aina anna parastaan tai edes toiseksi parastaan, niin jonossa on seuraavia jo odottamassa.”

Read previous post:
Suurajot Jyväskylään starttaavat taas

(JYVÄSKYLÄ) Jyväskylään suuntautuvat suurajot alkavat taas. Perjantaihin mennessä kilpailuun odotetaan osallistuvaksi kymmeniä tuhansia autoilijoita ja matkustajia. Kilpailu käydään perinteiseen tyyliin,...

Close