Kategoriat
Talous

Nokia siirtyy neljännesvuorokausitalouteen

TULOSJULKISTUKSIA JATKOSSA NELJÄSTI PÄIVÄSSÄ
(SALO) Teknologiajätti Nokia siirtyy ensimmäisenä suomalaisyrityksenä neljännesvuorokausitalouteen. Pääjohtaja Jorma Ollilan mukaan syy muutokseen on se, että perinteinen kvartaali- eli neljännesvuosimalli on globaalitalouden nopealiikkeisessä maailmassa aivan liian hidas ja jähmeä toimintametodi.
Neljännesvuorokausitalouteen siirtyminen tarkoittaa käytännössä sitä, että Nokia tekee ensi vuoden alusta lähtien tulosjulkistuksensa neljästi päivässä. Ensimmäisen neljänneksen, eli klo 00.00–06.00 tulosjulkistus on noin klo seitsemän aamulla, toisen neljänneksen, eli 06.00–12.00 noin yhdeltä iltapäivällä, kolmannen neljänneksen 12.00–18.00 suurinpiirtein klo 19 mennessä ja viimeisen neljänneksen 18.00–24.00 heti puoliltaöin.

Testaus onnistui

Ollila kumoaa väitteet, joiden mukaan neljännesvuorokausitalouteen siirtyminen muuttaisi yritystoimintaa entistä lyhytjänteisemmäksi. Hänen mukaansa uusi kvartaalimalli antaa Nokiallekin mahdollisuudet suunnitella toimintaansa pitkäjänteisesti jopa ensi tiistaihin saakka. Tukea sanomisilleen hän hakee yhtiön suorittamasta simulaatiosta.
Nokia testasi nimittäin uutta mallia sisäisesti perjantaina, ja tulokset olivat hyvät.
”Toisella neljänneksellä tulos parani selvästi viikon takaisen tiistain vastaavaan verrattuna, joskin lievää laskua oli ensimmäisen vuorokausineljänneksen välitulokseen, mikä tositilanteessa laskisi yhtiön pörssikurssia noin 57 prosentilla. Simulaation perusteella irtisanoimme noin 700 työntekijää, lakkautimme kaikki Pohjois-amerikan toimipisteet ja räjäytimme strategisen ydinaseen Ulan Batorissa”, kertoo Ollila.

Muiden vanavedessä

Nokia ei kuitenkaan ole mullistavassa hankkeessaan ensimmäisenä liikkeellä. Monet amerikkalaisjätit, kuten Motorola, General Electric ja Halliburton ovat siirtyneet vuorokausirytmiin jo keväällä, mikä on Ollilan mukaan merkinnyt niiden liiketoimien selvää piristymistä.
”Yhtiöiden pörssikurssit ovat heilahdelleet vain ennätyksellisen vähän, maksimissaan noin -40…+72 prosentin välillä tunnissa. Tämä antaa yhtiöille tukevan jalansijan, jolta ponnistaa eteenpäin”, Ollila toteaa.
Hän arvioi, että Nokia kykenee uudistuksensa myötä mitä ilmeisimmin pitämään Suomen liiketoimintonsa nykyisellä tasollaan ”ainakin noin kello 19 saakka”, joskin hän kaipaisi valtiovallan taholta hieman kannustusta.
”Hyvä olisi, jos voisimme pakottaa ihmiset tekemään töitä ilmaiseksi, emme joutuisi maksamaan minkäänlaisia veroja ja valtio maksaisi meidän asumisemme ja kaikki muutkin kulumme. Nämä tavoitteet olemmekin asettaneet tupopöydässä pohdittavaksi”, Ollila evästää.

Read previous post:
Viikonlopun viihdesähkeet

Victoria Beckham raskaana -- "Victoria on hedelmällisessä iässä oleva nainen ja David on mies", Beckhamien lähipiiristä tiedetään. Miehen maksa poltti...

Close